• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par eksporta apjomu janvārī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.03.2012., Nr. 44 https://www.vestnesis.lv/ta/id/245410

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Krievijas aizliegumu importēt dzīvas cūkas

Vēl šajā numurā

16.03.2012., Nr. 44

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par eksporta apjomu janvārī

Ekonomikas ministrija:

Tradicionāli gadu mijā gan eksporta, gan importa apjoms samazinās, arī 2012.gada janvārī tie ir nedaudz sarukuši.

2012.gada janvārī, salīdzinot ar 2011.gada decembri, Latvijas preču eksporta apjoms samazinājās par 6,4% (faktiskajās cenās). Savukārt, salīdzinot ar 2011.gada janvāri, tā apjoms ir pieaudzis par 12,5%.

Eksporta apjoma kritumu mēneša laikā galvenokārt noteica mašīnbūves produkcijas eksporta samazinājums, kā arī sezonālu faktoru ietekmē samazinājās lauksaimniecības un pārtikas preču eksports.

Savukārt Latvijas preču importa apjoms janvārī samazinājās par 5,3% (faktiskajās cenās), tajā pašā laikā par 25,7% pārsniedza 2011.gada janvāra līmeni. Straujais kāpums gada laikā galvenokārt ir skaidrojams ar to, ka pagājušā gada sākumā iekšzemes pieprasījums bija vēl zemā līmenī. Kopš 2009.gada vidus preču eksporta un importa dinamika caurmērā ir līdzīga.

Janvārī eksporta struktūra pa preču grupām būtiski nav mainījusies – nozīmīgākās eksporta grupas ir koksne, tās izstrādājumi un metālapstrādes produkti. Savukārt galvenās eksporta partnervalstis ir Lietuva un Igaunija, attiecīgi 16% un 13% no eksporta kopapjoma. Jāatzīmē preču eksporta apjoms uz Afganistānu, kas šā gada janvārī sastādīja 2,2% no kopējā eksporta apjoma.

Ņemot vērā neskaidrības un riskus ārējos tirgos, sagaidāms, ka eksporta pieauguma temps kopumā šogad būs mērenāks nekā 2011.gadā.

Ministrijas Ekonomiskās attīstības un darba tirgus prognozēšanas nodaļa

 

Finanšu ministrija:

Līdz ar pieaugošajām problēmām eirozonas tirgos Latvijas eksporta pieauguma temps 2012.gadā palēnām sācis samazināties. Janvārī, salīdzinot ar pagājušā gada attiecīgo mēnesi, preču eksports ir palielinājies par 12,5%, kas ir nedaudz mazāks pieaugums nekā iepriekšējā mēnesī, kad eksports bija audzis par 13,5%.

Janvārī galveno eksporta pieaugumu ir nodrošinājušas pārtikas un lauksaimniecības preces, kuru eksporta apjoms, salīdzinot ar pagājušā gada attiecīgo mēnesi, ir palielinājies par 20,5%, un metāli un metālu izstrādājumi, kuru eksportā sasniegts 19,3% pieaugums. Lēnāk nekā iepriekšējos mēnešos janvārī audzis pagājušā gadā strauji kāpušais minerālproduktu eksports – vairs tikai par 16,9%, salīdzinot ar iepriekšējā gada janvāri, kamēr koka un koka izstrādājumu eksporta pieauguma temps saglabājies stabili.

Janvārī salīdzinājumā ar pagājušā gada janvāri samērā būtiski palielinājies importa apjoms, ko galvenokārt noteicis vairāk nekā divkāršais mehānismu un mehānisko ierīču importa pieaugums. Tas arī palielinājis ārējās tirdzniecības deficītu līdz 146 miljoniem latu, kamēr pagājušā gada janvārī preču tirdzniecības deficīts bija 72,9 miljoni latu. Lai gan importa apjoms un tirdzniecības deficīts palielinās, pozitīvi, ka to lielā mērā ir noteicis investīciju preču importa pieaugums, kas dod iespēju palielināt ražošanas jaudas un konkurētspēju, dodot cerības uz sekojošu eksporta pieaugumu nākotnē. Būtisku devumu mehānismu un ierīču importa pieaugumā ir sniedzis vēja ģeneratoru imports, kur daļa no ģeneratoriem tika saņemta jau pagājušajā gadā.

Kaimiņvalstu dati par ārējo tirdzniecību šā gada janvārī uzrāda, ka Igaunijas eksporta apjoms, salīdzinot ar iepriekšējā gada attiecīgo mēnesi, janvārī ir audzis par 15%, kas ir būtiski straujāk nekā decembrī. Arī Lietuvā eksports janvārī audzis straujāk nekā iepriekšējā mēnesī, palielinoties par 13,3%.

Latvijas ārējās tirdzniecības perspektīvas tuvākajos mēnešos noteiks situācija eirozonā un Eiropas Savienībā (ES), kas liek prognozēt eksporta pieauguma tempa samazināšanos. Eiropas Komisija februārī pazemināja ES ekonomikas izaugsmes prognozi 2012.gadam, sagaidot, ka Savienībā kopumā ekonomika šogad nepieaugs, kamēr pagājušā gada rudenī tika prognozēts 0,6% pieaugums.

Līdzīgi tiek samazinātas prognozes par pasaules tirdzniecības apjomu šajā gadā. Starptautiskais Valūtas fonds janvārī kopējā eksporta apjoma pieaugumu attīstītajās valstīs 2012.gadam prognozējis par 2,8 procentpunktiem mazāku nekā savās rudens prognozēs, kamēr attīstības valstīm pieauguma tempa samazinājums ir nedaudz zemāks – par 1,7 procentpunktiem.

Ministrijas Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!