• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta sēdē: 2012.gada 13.martā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.03.2012., Nr. 44 https://www.vestnesis.lv/ta/id/245439

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par sodu politiku ātruma pārkāpējiem

Vēl šajā numurā

16.03.2012., Nr. 44

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta sēdē: 2012.gada 13.martā

VM: Par uztura normām bērnudārzniekiem, skolēniem, sociālās aprūpes iestāžu klientiem un ārstniecības iestāžu pacientiem

13.martā Ministru kabinetā apstiprināts Veselības ministrijas izstrādātais noteikumu projekts, kas nosaka uztura normas izglītības iestāžu izglītojamajiem, sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūciju klientiem un ārstniecības iestāžu pacientiem.

Noteikumi izstrādāti, lai šajās iestādēs nodrošinātu veselīga un līdzsvarota uztura lietošanu. Tāpat noteikumi nosaka enerģijas un uzturvielu normas iepriekš minēto grupu ikdienas ēdienkartē iekļaujamos pārtikas produktus, kā arī uzturam pievienojamā sāls un cukura daudzumu. Veselības ministrija uzsver, ka šo sabiedrības grupu uzturam ir jābūt sabalansētam un tā pagatavošanā jāizmanto svaigi produkti. Ja nav pieejami svaigi produkti, atsevišķos gadījumos pieļaujams izmantot saldētus produktus – saldētus dārzeņus ziemas periodā vai saldētu zivs fileju, jo pareizi sasaldētos un uzglabātos svaigos pārtikas produktos saglabājas lielākā daļa vitamīnu. Turpretī saldētu pusfabrikātu lietošana šo sabiedrības grupu ikdienas uzturā nav vēlama, jo tie nav vērtīgs olbaltumvielu avots, bet satur daudz sāli, piesātinātos taukus un pārtikas piedevas.

Nosakot kritērijus pārtikas produktu ierobežošanai bērnu un slimnieku uzturā, vērā ņemts produkta sastāvs (piemēram, sāls, piesātināto tauku, hidrogenēto augu tauku daudzums), apstrādes veids (piemēram, vārīšana eļļā, kūpināšana u.c.) un starptautisko veselības aizsardzības institūciju un ārstu viedoklis par pārtikas produktu piemērotību atsevišķu sabiedrības grupu ikdienas uzturam.

Noteikumi paredz, ka no izglītojamo, ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas iestāžu klientu un ārstniecības iestāžu pacientu uztura izslēdzamie vai ierobežojamie pārtikas produkti (frī kartupeļi, desas, cīsiņi, sardeles, žāvēti, kūpināti, sālīti gaļas un zivju produkti, rūpnieciski ražoti pelmeņi, saldētas rūpnieciski ražotas kotletes un frikadeles, zivju pirkstiņi, u.c.) ir tādi, kas nav vērtīgs olbaltumvielu avots, bet satur daudz sāli, taukus, pārtikas piedevas, kas ir ierobežojami šo iedzīvotāju grupu ikdienas uzturā.

Ministru kabineta noteikumos noteiktās uztura normas izglītības iestādēs būs jāpiemēro no 2012.gada 1.jūnija, savukārt sociālās aprūpes un ārstniecības iestādēs – no 2013.gada 1.janvāra.

Veselības ministrijas Komunikācijas nodaļa

 

ZM: Par lauksaimniecībā vai mežsaimniecībā izmantojamo traktoru un piekabju novērtēšanas noteikumiem

13.martā valdība apstiprināja Zemkopības ministrijas (ZM) izstrādātos grozījumus Ministru kabineta 2006.gada 27.jūnija noteikumos Nr.535 “Lauksaimniecībā vai mežsaimniecībā izmantojamo traktoru, piekabju un to sastāvdaļu atbilstības novērtēšanas noteikumi”.

Grozījumi nepieciešami, lai uz trim gadiem atliktu šauras riteņu bāzes traktoru un augsta klīrensa traktoru motoru III B un IV posma motoru izmešu robežvērtību ieviešanu.

Tas dod iespēju traktoru ražotājiem saskaņā ar direktīvu prasībām ražot un realizēt tirgū traktorus ar mazāk stingrām motoru izmešu prasībām.

Vienlaikus noteikumos tiek ieviestas atsauces uz Eiropas Parlamenta un Padomes 2011.gada 16.novembra Direktīvu 2011/87/ES, tādējādi Latvijas tirgū noteiktu laiku būs atļauts realizēt traktorus, ja to motoru izmeši atbildīs III A posma motoru emisijas robežvērtībām.

Grozījumi noteikumos stāsies spēkā 1.aprīlī.

Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!