• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Finanšu ministrija: Par degvielas cenu kāpuma ietekmi uz Māstrihtas kritēriju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.03.2012., Nr. 45 https://www.vestnesis.lv/ta/id/245534

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par ārpolitikas prioritāti – ES daudzgadu budžetu

Vēl šajā numurā

20.03.2012., Nr. 45

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Finanšu ministrija: Par degvielas cenu kāpuma ietekmi uz Māstrihtas kritēriju

Ņemot vērā mazumtirdzniecības degvielas uzpildes stacijās novēroto cenu kāpumu, finanšu ministrs Andris Vilks norāda, ka degvielas cenu kāpumam nav izteiktas ietekmes uz Māstrihtas kritēriju izpildi, jo tā nav lokāla rakstura parādība – cenas aptuveni vienādā tempā aug visā Eiropas Savienībā (ES). Nelielas atšķirības mēnešu ietvaros var radīt tikai laiks, kurā attiecīgās valsts degvielas tirgotāji ir iepirkuši kārtējās degvielas rezerves. Tomēr arī tas ilgtermiņā nerada būtisku cenu pieauguma starpību.

Joprojām nav zināms, tieši kuras valstis noteiks Māstrihtas kritēriju novērtēšanas periodā. Tas ir būtiski, jo degvielas īpatsvars katras valsts patēriņa grozā nedaudz atšķiras, līdz ar to arī ietekme uz valsts kopējo inflāciju ir dažāda. Šo iemeslu dēļ uz šo brīdi aprēķinātais degvielas cenu kāpums ir nedaudz paaugstinājis Latvijas inflāciju relatīvi Māstrihtas kritēriju noteicošajām valstīm, bet šī ietekme ir minimāla – pat zem 0,1 procentpunkta.

Reaģējot uz augošajiem inflācijas riskiem, Finanšu ministrija ir paaugstinājusi inflācijas prognozi 2012.gadam līdz 2,6%. Jāatzīmē, ka arī Eiropas Komisijas prognozēs, kas publicētas šā gada februārī, inflācijas prognoze 2012.gadam ir būtiski paaugstināta lielākajai daļai ES dalībvalstu. Līdz ar to, lai arī inflācijas riski Latvijā aug, ir paaugstināta arī Māstrihtas kritērija prognoze uz novērtēšanas periodu – 2013.gada martu līdz 2,8%, bet prognozētā gada vidējā inflācija Latvijā novērtējuma periodā ir 2,2%.

Ministrijas Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!