• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par sadarbību ar Dāniju energoefektivitātes uzlabošanā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.03.2012., Nr. 49 https://www.vestnesis.lv/ta/id/245832

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ārlietu ministrs: Par Latvijas prezidentūru Eiropas Savienībā

Vēl šajā numurā

27.03.2012., Nr. 49

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par sadarbību ar Dāniju energoefektivitātes uzlabošanā

22.martā vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs tikās ar Latvijas vēstnieku Dānijā Gintu Jegermani un Dānijas energoservisa kompāniju (ESCO) pārstāvjiem, lai pārrunātu Latvijas pašvaldību iespējas piesaistīt papildu finansējumu energoefektivitātes uzlabošanai sabiedrisko ēku sektorā.

Tikšanās laikā ministrs norādīja, ka Latvijai ir būtiski izmantot komplekso pieeju – ne tikai renovējot ēkas, bet arī izvērtējot iespējas uzlabot siltumenerģijas ražošanu un pārvadi, kā arī sakārtot infrastruktūru, lai tā efektīvi darbotos vismaz 30 gadus.

Sarunā ministrs uzsvēra, ka šobrīd ir nozīmīgi īstenot energoefektivitātes projektus, it īpaši Latgalē, tas būtu būtisks solis reģiona attīstībā. Taču, lai energoefektivitātes projektu īstenošanai būtu mazāka ietekme uz klimata pārmaiņām, svarīgi piesaistīt investīcijas arī tehnoloģiju, iekārtu un būvmateriālu ražošanai Latvijā.

Savukārt viesi uzsvēra, ka, pilnveidojot Dānijas ESCO paraugu, varētu izveidot finansējuma modeli, kas optimāli strādātu tieši Latvijas apstākļos.

Sarunas noslēgumā Dānijas eksperti vērsa ministra uzmanību uz to, ka ESCO modelis pirms dažiem gadiem arī Dānijā bija jauna pieeja, kas sekmīgi attīstījās, parādot, ka ir aktuāli risināt energoefektivitātes problēmas. Lai sekmīgi īstenotu šos projektus, nozīmīga ir sadarbība starp visām iesaistītājām pusēm, balstoties uz savstarpēju izpratni un uzticību.

Savukārt, lai iepazīstinātu pašvaldību vadītājus un uzņēmējus ar šāda veida finansējuma piesaistīšanas iespējām Latvijas reģionos energoefektivitātes uzlabošanā sabiedriskajās ēkās, 23.martā Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā notika seminārs “ESCO – iespējas energoefektivitātes mēroga ekonomikai Latvijā”.

Semināra laikā Dānijas energoservisa kompāniju pārstāvji dalījās pieredzē un sniedza atbildes uz interesentu jautājumiem par konkrētu ESCO projektu ieviešanu, plānošanu un finansējuma piesaisti.

23.martā Dānijas eksperti apmeklēja Latgales pašvaldības – Līvānus, Balvus un Rēzeknes novadu, lai izvērtētu iespējas īstenot energoefektivitātes pilotprojektu.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas Sabiedrības informēšanas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!