• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Parlaments: Par sieviešu līdzdalības palielināšanu uzņēmējdarbībā un politikā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.03.2012., Nr. 51 https://www.vestnesis.lv/ta/id/246014

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Nodarbinātības valsts aģentūra: Par bezdarbniekiem valsts līdzfinansētās darba vietās

Vēl šajā numurā

29.03.2012., Nr. 51

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Parlaments:
Par sieviešu līdzdalības palielināšanu uzņēmējdarbībā un politikā

Parlaments apstiprināja priekšlikumus, kas aicina likumdošanas ceļā samazināt dzimumu atalgojuma atšķirības un ieviest kvotas sieviešu skaita palielināšanai uzņēmumu valdēs un politiskās struktūrās, lai risinātu dzimumu nevienlīdzības jautājumus ES.

Deputātes Sofijas Feldas rezolūcijā par EP 2011.gada ikgadējo ziņojumu par dzimumu līdztiesību Parlaments atkārtoti aicina izstrādāt jaunus likumus ar mērķi ieviest kvotas, lai palielinātu sieviešu skaitu korporatīvo uzņēmumu vadībā gadījumos, ja dalībvalsts to nespēj nodrošināt ar iekšējiem pasākumiem.

12.marta debašu laikā deputāte mudināja Parlamentu un Eiropas Komisiju īstenot stingrus pasākumus nevienlīdzības jautājuma risināšanai, jo “spontāni tas nenotiks – ir pienācis laiks rīkoties”.

Savukārt tieslietu komisāre Viviena Redinga debatēs ierosināja, ka šos priekšlikumus varētu izvirzīt arī vēlāk šogad. Parlaments uz to aicinājis jau 2011.gada jūlijā pieņemtajā rezolūcijā.

Kvotas korporatīvo uzņēmumu vadībā

Lai palielinātu sieviešu pārstāvniecību ES kompāniju vadībā, deputātes S.Feldas rezolūcija aicina Komisiju pēc iespējas ātrāk izvērtēt pašreizējo situāciju nacionālā līmenī par īstenotajiem pasākumiem dalībvalstīs. Ja tiktu konstatēts, ka uzņēmumu un dalībvalstu veiktie pasākumi ir bijuši nepiemēroti, sniegt priekšlikumus tiesību aktiem, kas ietvertu kvotu ieviešanu, lai palielinātu sieviešu pārstāvēto daļu korporatīvo uzņēmumu vadībā 2015.gadā līdz 30% un 2020.gadā līdz 40%.

Vēlēšanu kvotas

Vēlēšanu kvotas ir sekmīgi ieviestas Francijā, Spānijā, Beļģijā, Slovēnijā, Portugālē un Polijā, un tādējādi tās jāatzīst kā risinājums, atzīmēts S.Feldas rezolūcijā.

Lai nodrošinātu dzimumu paritāti politisko lēmumu pieņemšanā, tai skaitā iekļaujot vēlēšanu sarakstus un vadību ES iestādēs, jāīsteno obligāti un saistoši pasākumi un jāievieš sankcijas nacionālā un Eiropas Savienības līmenī, norādīts otrā rezolūcijā, kuras priekšlikumu izstrādāja deputāte Sirpa Pietikeinena un par kuru arī balsoja 13.martā.

Lai veicinātu dzimumu līdzsvaru ES institūcijās, EP deputāti aicina dalībvalstis pēc 2014.gada EP vēlēšanām izvirzīt Eiropas komisāra amata kandidatūrai gan sievieti, gan vīrieti.

Pašlaik Eiropas Parlamentā deputātes sievietes ir 35%, bet ES dalībvalstīs nacionālos parlamentos sieviešu īpatsvars ir vidēji 24%, savukārt sievietes ministres ir 23%.

ES mērķis vienlīdzīga atalgojuma jomā

Sieviešu un vīriešu atalgojuma atšķirība pēdējo gadu laikā mazinājusies vien nedaudz. Vidēji sievietes ES joprojām pelna par 17,5% mazāk nekā vīrieši, tikai 12% no vadītājiem ir sievietes, savukārt valdes priekšsēdētājas ir vien 3%.

S.Feldas rezolūcija aicina atbalstīt vienlīdzīga ES atalgojuma mērķi, lai mazinātu nevienlīdzīgo atalgojumu par 10% katrā Eiropas Savienības dalībvalstī. Savukārt S.Pietikeinenas rezolūcija aicina īstenot regulāras uzraudzības pasākumus un, ja mērķi nav sasniegti, ieviest obligātas labošanas aktivitātes.

Grūtniecības un dzemdību atvaļinājums

Eiropas Parlamenta locekļi aicina Padomi rīkoties saistībā ar Eiropas Parlamenta nostāju par Grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma direktīvas grozīšanu ES valstīs, lai nodrošinātu apmaksātu atvaļinājumu visā ES.

Rezolūcija par ikgadējo ziņojumu par dzimumu līdztiesību tika pieņemta ar 361 balsīm par, 268 pret un 70 atturoties.

Savukārt rezolūcija par sieviešu līdzdalību politisko lēmumu pieņemšanā tika pieņemta ar 508 balsīm par, 124 pret un 49 atturoties.

Eiropas Parlamenta Informācijas birojs Latvijā

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!