• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Baltijas valstu un Polijas vienotu pozīciju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.04.2012., Nr. 53 https://www.vestnesis.lv/ta/id/246164

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par iespēju popularizēt Latviju ES prezidentūras laikā

Vēl šajā numurā

03.04.2012., Nr. 53

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Baltijas valstu un Polijas vienotu pozīciju

Fiskālā disciplīna ir Eiropas ekonomikas ilgtspējīgas izaugsmes neatņemama sastāvdaļa, savukārt viens no būtiskākajiem Eiropas Savienības (ES) ekonomikas atveseļošanas instrumentiem ir pārdomātas ЕS kohēzijas fondu investīcijas. To trīs Baltijas valstu un Polijas parlamentu Eiropas lietu komisiju priekšsēdētāji uzsvēra 26.martā, Saeimā gatavojot vienotu Baltijas valstu un Polijas parlamentu pozīciju ES Eiropas lietu komisiju priekšsēdētāju konferencei (COSAC), kas norisināsies no 22. līdz 24.aprīlim Kopenhāgenā.

"Tikāmies ar kolēģiem no Baltijas valstu un Polijas parlamentu Eiropas lietu komisijām, lai kopīgi pirms COSAC konferences pārrunātu aktualitātes ES ekonomikas izaugsmes kontekstā. Bijām vienisprātis, ka atbildīga fiskālā disciplīna ir ilgtspējīgas ekonomikas attīstības pamats. Vienlaikus ir ļoti būtiski ES saglabāt spēcīgu un elastīgu sociālās drošības sistēmu," uzsvēra Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Zanda Kalniņa-Lukaševica.

Parlamentārieši bija vienisprātis, ka vienotā Eiropas tirgus galvenais mērķis ir ekonomikas stimulēšana, sevišķi ekonomisko un finanšu krīžu laikā. Viņi akcentēja, ka kopīga visu dalībvalstu rīcība ES vienotā tirgus uzlabošanai, uzsverot pakalpojumu un finanšu tirgu integrāciju, ir galvenie faktori ekonomikas izaugsmes celšanai un jaunu darba vietu radīšanai. Lai pilnveidotu Eiropas vienoto tirgu, ir būtiski īstenot "Eiropa 2020" stratēģiju, uzsvēra deputāti.

Eiropas lietu komisiju deputāti noradīja, ka ir būtiski līdz 2014.gadam radīt vienotu, efektīvu iekšējo ES enerģētikas tirgu, kā arī ES līmenī risināt demogrāfijas un jauniešu nodarbinātības jautājumus.

Diskutējot par ES ekonomikas atveseļošanu, deputāti akcentēja ES kohēzijas politikas nozīmi, uzsverot, ka investīcijām projektos ar augstu pievienoto vērtību un ražošanas potenciālu ir jābūt prioritārām. Tāpat ir būtiski pēc iespējas ātrāk izveidot vienotu Eiropas patentu sistēmu.

Tāpat Baltijas valstu un Polijas parlamentārieši vienojās, ka uz priekšu ir jāvirzās sarunām par Maķedonijas uzņemšanu ES, un izteica cerību, ka Eiropas Padomē sarunas par Maķedonijas uzņemšanu sāksies jau šā gada jūnijā. Deputāti vienojās pieņemt deklarāciju par atbalstu Maķedonijas uzņemšanai ES.

Diskusijā piedalījās Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Z.Kalniņa-Lukaševica, Igaunijas parlamenta Eiropas Savienības lietu komisijas priekšsēdētājs Tāvi Roivass, Lietuvas parlamenta priekšsēdētāja biedrs, Eiropas lietu komisijas priekšsēdētājs Česlovs Vītauts Stankēvičs, Polijas Seima Eiropas Savienības lietu komisijas priekšsēdētāja Agņeška Pomaska un Polijas Senāta Eiropas Savienības lietu komisijas priekšsēdētājs Edmunds Vitbrots.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!