• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par onkoloģisko slimību profilaksi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.04.2012., Nr. 53 https://www.vestnesis.lv/ta/id/246167

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par parlamentāro sadarbību ar Zviedriju

Vēl šajā numurā

03.04.2012., Nr. 53

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par onkoloģisko slimību profilaksi

Aicinu iedzīvotājus lielāku uzmanību pievērst savai veselībai un regulāri veikt profilaktiskās pārbaudes, pauda Saeimas priekšsēdētājas biedre Inga Bite 8.martā, tiekoties ar Latvijas sieviešu volontieru biedrības "Vita" valdes priekšsēdētāju Irīnu Janumu un Veselības ministrijas parlamentāro sekretāri Lieni Cipuli.

"21.gadsimtā medicīnas sasniegumi aizvien labāk ļauj cīnīties ar vēža slimībām. Laikus atklājot, daudzas onkoloģiskās slimības ir ārstējamas," teica Saeimas priekšsēdētājas biedre. Marts ir pasludināts par kolorektālā vēža mēnesi, un I.Bite aicināja šo laiku izmantot, lai aktualizētu onkoloģiskās aprūpes jautājumus: "Svarīgi veicināt diskusiju sabiedrībā, lai cilvēki apzinās problēmas nopietnību."

Puses bija vienisprātis par nepieciešamību onkoloģiskajām saslimšanām pievērst pastiprinātu uzmanību, jo biedrības "Vita" dati liecina, ka palielinās saslimstību skaits ar ļaundabīgiem audzējiem un slimo gados aizvien jaunāki cilvēki. Vēža profilaksē un savlaicīgā atklāšanā būtiska loma ir ģimenes ārstiem, pauda I.Bite, tāpēc ģimenes ārstiem jāsniedz iespējami plaša informācija par profilaktiskiem pasākumiem un pieejamajiem izmeklējumiem.

Biedrība "Vita" apvieno sievietes, kas saskārušās ar vēzi. Organizācijas vadītāja no savas pieredzes skaidroja, ka vēža profilaksē būtiski ir arī ikdienišķi ieradumi, kas ilgtermiņā var būtiski ietekmēt veselības stāvokli. Piemēram, jālieto daudz ūdens, jāizdzer kefīra glāze vakarā un somu pārmaiņus jānēsā uz abiem pleciem, ieteica I.Januma.

Pārrunājot onkoloģiskās aprūpes aktualitātes, tika akcentēta nepieciešamība nemitīgi pilnveidot ārstniecības metodes. Saeimas priekšsēdētājas biedre norādīja, ka Veselības ministrijai kopīgi ar jomas nevalstiskajām organizācijām jāvērtē, vai atsevišķos gadījumos valsts finansējumu nevajadzētu atvēlēt jaunās paaudzes medikamentu iegādei.

Lai plašāk spriestu par šiem jautājumiem kolorektālā vēža mēneša ietvaros Eiropas Savienības mājā sadarbībā ar Eiropas zarnu vēža pacientu tiesību aizstāvības organizāciju EuropaColon plānots rīkot diskusiju, informēja I.Januma.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!