• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Eiropas kustību Latvijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.05.1999., Nr. 169/170 https://www.vestnesis.lv/ta/id/24620

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latviju un Vāciju kā drošiem partneriem politikā, ekonomikā, kultūrā

Vēl šajā numurā

25.05.1999., Nr. 169/170

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Eiropas kustību Latvijā

Pagājušajā sestdienā uz pirmajiem diviem sava darba gadiem atskatījās organizācija "Eiropas kustība Latvijā" (EKL). Šo nevalstisko organizāciju 1997. gadā izveidoja entuziastu grupa, kurā pieredzējušais politiķis un sabiedriskais darbinieks Gunārs Meierovics apvienoja dažādu profesiju cilvēkus kopīgam mērķim — sekmēt Latvijas integrāciju Eiropas struktūrās, pirmkārt Eiropas Savienībā (ES), izskaidrojot mūsu valsts sabiedrībai ES darbības principus un informējot ārvalstis par Latvijas attīstību.

Socioloģisko aptauju dati rāda, ka tolaik, pirms diviem gadiem, tikai 30 procenti Latvijas iedzīvotāju bija gatavi atbalstīt Latvijas iestāšanos Eiropas Savienībā. Tagad jaunākajās aptaujās šādu gatavību apliecinājuši jau 60 procenti mūsu valsts iedzīvotāju, un tas ir arī šīs organizācijas nopelns.

Divos gados "Eiropas kustība Latvijā" gājusi plašumā un dziļumā — izveidota tās nodaļa Jelgavā, sākti priekšdarbi organizācijas nodaļu izveidošanai Liepājā, Valmierā un Limbažos.

Organizācija ir rīkojusi vairākas diskusijas par Latvijas virzību uz Eiropas Savienību. Ļoti aktīvi EKL aktīvisti piedalījās Eiropas nedēļas pasākumos šī mēneša sākumā. Kustība ir sākusi iniciēt mūsu valsts sabiedrībā politiskās diskusijas. Augustā plānota pasākumu virkne, atzīmējot "Baltijas ceļa" desmito gadskārtu un sešdesmit gadus kopš mūsu valstīm liktenīgā Molotova — Ribentropa pakta noslēgšanas.

"Eiropas kustības Latvijā" prezidents Gunārs Meierovics savā atskaites ziņojumā kopsapulcei atzina, ka divu gadu pieredze apliecinājusi organizācijas nepieciešamību Latvijā un tās nodibināšanas savlaicīgu. "Ir vajadzīga interešu grupa, kurā katrs, kas to vēlas, var izteikt savas domas un idejas par mūsu valsts un Eiropas attiecībām, par Latviju Eiropā, Eiropas Savienībā kā visbūtiskāko valstiskās suverenitātes saglabāšanas nosacījumu", teica G.Meierovics. Viņš informēja, ka "Eiropas kustībā Latvijai" iestājies arī Ministru prezidents Vilis Krištopans. Kā EKL būtiskāko veikumu G.Meierovics minēja pirmo Latvijas "Eiropas cilvēka" nomināciju, izceļot kādas personības devumu Latvijas tuvināšanā Eiropas Savienībai. Pēc presē izsludinātās aptaujas EKL valde no gandrīz 20 izvirzītajiem kandidātiem par 1998. gada "Eiropas cilvēku" atzina filozofijas doktoru, Eiropas Komisijas darbinieku Briselē Bruno Deksni — grāmatu "Eiropas apvienošanās. Integrācija un suverenitāte" un "Eiropas Savienība: mīti un īstenība" autoru.

Runājot par kustības trūkumiem, G.Meierovics minēja organizācijas biedru daļas pasivitāti un neapmierinošo publicitāti. "Mēs pretendējam būt par sabiedrības domu un interešu paudējiem, un šī spēja mums praktiski arī jāpierāda."

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!