• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas pieredzi pārmaiņu īstenošanā izglītībā un zinātnē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.04.2012., Nr. 53 https://www.vestnesis.lv/ta/id/246200

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Horvātijas Republikas prezidenta valstsvizīti Latvijas Republikā

Vēl šajā numurā

03.04.2012., Nr. 53

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latvijas pieredzi pārmaiņu īstenošanā izglītībā un zinātnē

29.martā izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis un Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) pārstāvji tikās ar Nīderlandes vēstnieku Latvijā Juriānu Krāku un vairāku Nīderlandes institūciju vadošo amatpersonu delegāciju, lai iepazīstinātu ar Latvijas pieredzi pārmaiņu īstenošanā izglītībā un zinātnē.

Ministrs un IZM pārstāvji iepazīstināja ar situāciju Latvijā, īstenotajiem risinājumiem krīzes apstākļos un ieskicēja iesākto un plānoto reformu norisi.

Izglītības un zinātnes ministrijas pārstāvji norādīja galvenos pārmaiņu virzienus profesionālajā izglītībā, kas vērsti uz atbilstību darba tirgus prasībām un profesionālās izglītības iestāžu absolventu konkurētspēju. Attiecībā uz augstāko izglītību Nīderlandes delegācijas pārstāvji tika iepazīstināti ar studiju programmu izvērtēšanas procesu, kā arī plānotajām izmaiņām saistībā ar augstākās izglītības kvalitātes vērtēšanu un finansēšanu. Zinātnes jomā tika akcentēta valsts nozīmes pētniecības centru veidošana un plānotās iniciatīvas zinātnes rezultātu komercializēšanas veicināšanā.

Tikšanās laikā abas puses apsprieda jautājumus, kas skar izglītības finansēšanu un kopējo tai atvēlēto budžetu Latvijā, iepazīstinot ar risinājumiem, kā nodrošināt valsts un pašvaldību funkcijas izglītībā ar būtiski samazinātiem resursiem, tostarp izmantojot Eiropas Savienības struktūrfondu atbalsta iespējas, uzsverot, ka Latvijā šie līdzekļi ieguldīti tādu projektu īstenošanā, kas nākotnē nodrošinās izglītības sistēmas un zinātnes attīstību.

Roberts Ķīlis uzsvēra, ka dažādu valstu pieredzes apmaiņa ir būtiska, kā piemēru minot Nīderlandes pieeju izglītības finansēšanā, izmantojot vaučeru sistēmu, kas ir noderīga pieredze, domājot par nepieciešamajām pārmaiņām Latvijas izglītības sistēmas finansēšanas mehānismu pilnveidošanā.

Ministrs arī uzsvēra, ka, neraugoties uz būtisko finansējuma samazinājumu, Latvija ir atradusi veidu, kā nodrošināt izglītības pakalpojumu pieejamību, nesamazinoties izglītības kvalitātei, vienlaikus atzīstot, ka reformas izglītībā un zinātnē ir jāturpina, un pašlaik par tām ir uzsāktas plašas diskusijas gan ekspertu darba grupās, gan sabiedrībā.

Nīderlandes delegācija, kuras dalībnieki ir dažādu institūciju, tostarp Nīderlandes Sociālo pētījumu institūta, Izglītības inovāciju centra, Nīderlandes Sociālo un ekonomisko lietu padomes, Nīderlandes Ekonomikas politikas analīzes biroja, lielo uzņēmumu un arodbiedrību vadošie speciālisti, Latvijā viesojās no 28.marta līdz 1.aprīlim. Vizītes mērķis bija iepazīties ar citu Eiropas valstu pieredzi dažādu nozaru politikas izstrādē un īstenošanā krīzes apstākļos. Iepriekšējos gados līdzīgu Nīderlandes delegāciju vizītes notikušas Budapeštā, Dublinā un Kopenhāgenā.

 

Izglītības un zinātnes ministrijas Komunikācijas nodaļa

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!