• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Finanšu ministrija: Par budžeta ieņēmumiem un izdevumiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.04.2012., Nr. 54 https://www.vestnesis.lv/ta/id/246248

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Labklājības ministrija: Par ģimenei draudzīgiem uzņēmumiem

Vēl šajā numurā

04.04.2012., Nr. 54

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Finanšu ministrija: Par budžeta ieņēmumiem un izdevumiem

Konsolidētajā kopbudžetā divos mēnešos ieņēmumi (831,2 milj. latu) pārsniedza izdevumus (817,3 milj. latu) un pārpalikums bija 13,9 miljoni latu, bet iepriekšējā gada attiecīgajā periodā bija 93,7 miljonu latu deficīts. Saskaņā ar Valsts kases datiem šā gada divos mēnešos salīdzinājumā ar 2011.gada attiecīgo periodu valsts budžetā bija vērojama būtiska deficīta samazināšanās, savukārt pašvaldību budžetā pārpalikums palielinājās. Situācijas uzlabošanos joprojām sekmēja ieņēmumu pieaugums. Vienlaikus jāatzīmē, ka 2012.gadā, salīdzinot ar 2011.gadā plānoto, valsts budžetā tiek plānots lielāks ieņēmumu apjoms, savukārt izdevumi tiek plānoti mazākā apmērā.

Kopējie nodokļu ieņēmumi, ieskaitot iemaksas fondēto pensiju shēmā, šā gada divos mēnešos bija 676,5 miljoni latu, un tie bija par 101,8 miljoniem latu jeb 17,7% lielāki salīdzinājumā ar iepriekšējā gada attiecīgo periodu un plānoto pārsniedza par 77,3 miljoniem latu jeb 12,9 procentiem. Lai arī pieaugums bija vērojams visu nodokļu ieņēmumos, labāku situāciju joprojām noteica pievienotās vērtības nodokļa, sociālo apdrošināšanas iemaksu un iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumi.

Oficiālie Valsts kases dati liecina, ka valsts budžetā, ieskaitot atvasinātās publiskās personas, kā arī ziedojumus un dāvinājumus, šā gada divos mēnešos bija 31,1 miljona latu deficīts, taču salīdzinājumā ar 2011.gada attiecīgo periodu deficīts samazinājās par 86,8 miljoniem latu. To noteica faktors, ka valsts pamatbudžetā deficīts ievērojami samazinājās – no 80,1 miljona latu iepriekšējā gada divos mēnešos līdz 5,7 miljoniem latu šā gada attiecīgajā periodā.

Savukārt valsts speciālajā budžetā deficīts samazinājās mērenāk – no 43,7 miljoniem latu 2011.gada divos mēnešos līdz 32,2 miljoniem latu šā gada divos mēnešos.

2012.gada divos mēnešos augstāki nodokļu ieņēmumi nodrošināja pašvaldību budžeta pārpalikuma pieaugumu, kas salīdzinājumā ar 2011.gada diviem mēnešiem palielinājās par 22,9 miljoniem latu un bija 45 miljoni latu.

Kopējie iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumi (valsts budžetā un pašvaldību budžetā) šā gada divos mēnešos, salīdzinot ar 2011.gada diviem mēnešiem, pieauga par 16,8 miljoniem latu jeb 14,0% un bija 137,3 miljoni latu. Neskatoties uz izmaiņām nodokļa sadalījuma proporcijā, samazinoties pašvaldību daļai no 82% uz 80%, iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumi pašvaldību budžetā šā gada divos mēnešos, salīdzinot ar iepriekšējā gada diviem mēnešiem, pieauga par 11,2 miljoniem latu jeb 11,3 procentiem. Ieņēmumu pieaugums saistīts ar nodarbināto personu ienākumu un nodokļu maksātāju skaita pieaugumu. Augstākus nekustamā īpašuma nodokļa ieņēmumus nodrošināja ar nodokli apliekamās bāzes paplašināšana un pieņemtie normatīvo aktu grozījumi, kas 2012.gadā pašvaldībām dod iespēju pašām noteikt piemērošanas nosacījumus pieauguma ierobežojuma apmēram attiecībā uz nekustamā īpašuma nodokli par zemi. Tādējādi tie 2012.gada janvārī–februārī salīdzinājumā ar 2011.gada attiecīgo periodu bija par 2,4 miljoniem latu jeb 20,4% vairāk, veidojot 14,5 miljonus latu.

Pašvaldību budžeta izdevumos bija vērojamas izmaiņas starp izdevumu pozīcijām, kur pieauga kapitālie izdevumi un samazinājās izdevumi sociālajiem pabalstiem. Taču pašvaldību budžeta izdevumi kopumā šā gada divos mēnešos saglabājās 2011.gada attiecīgā perioda līmenī.

 

Ministrijas Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!