• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par PTO Valsts iepirkumu nolīguma pārskata pabeigšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.04.2012., Nr. 54 https://www.vestnesis.lv/ta/id/246250

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Horvātijas prezidenta valstsvizīti Latvijā

Vēl šajā numurā

04.04.2012., Nr. 54

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par PTO Valsts iepirkumu nolīguma pārskata pabeigšanu

30.martā pēc teju desmit gadus ilgām sarunām Pasaules Tirdzniecības organizācijas (PTO) Valsts iepirkumu komiteja apstiprināja Valsts iepirkumu nolīguma (GPA) pārskata pabeigšanu, par ko vienošanās tika panākta PTO 8.Ministru konferencē.

Pārskatītais GPA nodrošinās valstu iepirkumu nosacījumu uzlabošanu un valstu iepirkumu tirgu tālāku atvēršanu.

Pārskatītais GPA Eiropas Savienības un arī Latvijas uzņēmējiem sniegs iespējas piekļūt jauniem tirgiem, piemēram, nodrošinot piekļuvi Kanādas provinču un teritoriju iestāžu iepirkumiem; Dienvidkorejas dzelzceļa un pilsētas transporta iepirkumiem; Japānas valsts un privātā sektora partnerības būvniecības projektiem; tāpat Izraēla plāno pakāpeniski pazemināt būvniecības pakalpojumiem piemērojamos iepirkumu sliekšņus.

Līdz ar GPA tiks ieviesti pārskatāmi un paredzami starptautiskie valsts iepirkumu noteikumi, kā arī atviegloti nosacījumi attiecībā uz jaunu dalībnieku pievienošanos līgumam.

Attiecībā uz jaunu valstu pievienošanos GPA, kas sniegs papildu iespējas Latvijas uzņēmēju piekļuvei citu valsts iepirkumu tirgiem, jāatzīmē, ka būtiska ir drīzāka GPA sarunu noslēgšana ar Ķīnu, sarunu uzsākšana ar Krieviju, kas paredz sākt sarunas četru gadu laikā pēc iestāšanās PTO, kā arī ar Ukrainu, Indiju un Austrāliju jau tuvākajā laikā.

1994.gadā noslēgtais PTO Valsts iepirkumu nolīgums ir svarīgākais publisko iepirkumu tirgus atvēršanas instruments. GPA paredz normas un principus attiecībā uz valsts publiskajiem iepirkumiem un turpmāku šo normu pārskatīšanu, lai ņemtu vērā starptautiskā vidē notiekošās izmaiņas.

Nolīgums stājās spēkā 1996.gada 1.janvārī un kopš 2004.gada ir saistošs arī Latvijai. Tas ir vairākpusējs līgums, kas šobrīd darbojas starp 41 valsti – ES dalībvalstis, Armēnija, Kanāda, Honkonga, Īslande, Izraēla, Japāna, Dienvidkoreja, Lihtenšteina, Aruba (Nīderlande), Norvēģija, Singapūra, Šveice, Amerikas Savienotās Valstis, Taivāna.

Lai ieinteresētu jaunas dalībvalstis pievienoties nolīgumam, starp nolīguma dalībniekiem 2006.gadā tika panākta vienošanās par nepieciešamību pārskatīt arī valstu iepirkumu jomā uzņemtās saistības. 2011.gada 15.decembrī Ženēvā (Šveice) aizvadītajā PTO 8.Ministru konferencē tika panākta nepieciešamā vienošanās gan par nolīgumu, gan par valstu pārskatītajiem saistību piedāvājumiem, lai panāktu PTO GPA pārskata sarunu noslēgšanu. 2012.gada 30.martā PTO Valsts iepirkumu komitejas ietvaros tika apstiprināts jaunais GPA teksts.

Valsts iepirkumu joma ir ES ekskluzīvā kompetence, līdz ar to saskaņā ar Līgumu par Eiropas Savienības darbību notiks GPA apstiprināšana ES. Paredzams, ka jaunā GPA un to saistību piemērošana tiks sākta 2012.gada beigās vai arī 2013.gada sākumā.

Publiskais iepirkums veido ievērojamu ES ekonomikas daļu, proti, 19% no IKP. Jāatzīmē, ka 85% ES publisko iepirkumu tirgus ir atvērts trešo valstu dalībniekiem, savukārt trešo valstu, piemēram, Japānas un ASV, publisko iepirkumu tirgi ir atvērti daudz mazāk, attiecīgi tikai 28% un 32% ir atvērti ES uzņēmumiem.

Tādējādi Eiropas Savienība starptautisko saistību ietvaros ir atbalstījusi valsts iepirkumu tirgus tālāku atvēršanu, lai paplašinātu starptautisko konkurenci, nodrošinot piekļuvi līdz šim neatvērtajām jomām, kā arī mazinātu protekcionisma pasākumus, kas ierobežoja Eiropas Savienības uzņēmumu piekļuvi trešo valstu iepirkumu tirgiem.

Līdztekus jāatzīmē, ka Eiropas Komisija 2012.gada 21.martā ir nākusi klajā ar priekšlikumu regulai, kas paredz uzlabot starpvalstu attiecībās simetrisku piekļuvi publisko iepirkumu tirgiem. Ekonomikas ministrija, kas ir atbildīga par ES Kopējās tirdzniecības politikas veidošanu un īstenošanu Latvijā, jau 2011.gada 7.jūnijā aicināja Latvijas uzņēmējus, nozaru asociācijas un citas ieinteresētās personas sniegt savu viedokli. Tā ir jauna visaptveroša ES publisko iepirkumu politikas iniciatīva, ar kuras palīdzību paredzēts nostiprināt ES pozīcijas starptautiskajās sarunās, kas saistītas ar plašāku piekļuvi publisko iepirkumu tirgiem. Vienlaikus ar regulu ir iecerēts arī sīkāk skaidrot tirgus pieejamības nosacījumus ES dalībvalstu publisko iepirkumu tirgiem.

 

Ekonomikas ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!