• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Saeimas delegācija - vizītē Lietuvas Republikā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.05.1999., Nr. 169/170 https://www.vestnesis.lv/ta/id/24626

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Saeimas Prezidija 1999. gada 17. maija sēdē

Vēl šajā numurā

25.05.1999., Nr. 169/170

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Saeimas delegācija:

— vizītē Lietuvas Republikā

Saeimas priekšsēdētājs Jānis Straume 24. un 25. maijā uzturas oficiālā vizītē Lietuvas Republikā. Latvijas delegācijas sastāvā uz Lietuvu devušies arī deputāti Romualds Ražuks, Modris Lujāns un Osvalds Zvejsalnieks.

Vakar Latvijas delegācija tikās ar Lietuvas Republikas Seima priekšsēdētāju Vītautu Landsberģi. Tikšanās laikā Seima priekšsēdētājs izteica cerību, ka abu valstu parlamentārie kontakti un savstarpējā sadarbība tikpat veiksmīgi attīstīsies arī turpmāk un ne tikai Baltijas asamblejas ietvaros.

Pārrunājot Eiropas Savienības (ES) un NATO paplašināšanās jautājumus, abas puses bija vienisprātis, ka Latvijai un Lietuvai ir vienots mērķis — kļūt par šo organizāciju dalībvalstīm. Arī Vašingtonas galotņu tikšanās laikā pieņemtie lēmumi vieš cerību, ka šis mērķis nākotnē tiks sasniegts.

V.Landsberģis atzīmēja, ka Lietuva ir spērusi progresīvus soļus ceļā uz NATO. Savukārt Latvijai vajadzētu priecāties par to, ka tās kaimiņvalsts nākamā gadsimta sākumā varētu kļūt par NATO dalībvalsti. Tas būtu garants arī Latvijas drošībai. Seima priekšsēdētājs pauda neizpratni par Latvijas prezidenta un ārlietu ministra izteikumiem, ka visas trīs Baltijas valstis NATO jāuzņem kopā. "Man radies iespaids, ka Latvija un Igaunija nav nopietni skatījušās uz NATO, lielāku uzmanību pievēršot Eiropas Savienībai, tāpēc Lietuva ceļā uz iestāšanos Ziemeļatlantijas savienībā ir tikusi krietni tālāk," teica V.Landsberģis.

Tikšanās laikā tika pārrunātas abu valstu attiecības ar Krieviju. V.Landsberģis informēja, ka Krievija pārtraukusi naftas piegādi Mažeiķiem. Pēc viņa domām, tas ir tāpēc, ka Lietuva sākusi sarunas ar ASV naftas sabiedrībām, bet V.Landsberģis pieļauj, ka Maskavas rīcība nenobiedēs Rietumu partnerus. Gluži otrādi, uz sarunām par iestāšanos ES tiks uzaicinātas ne tikai Baltijas valstis, bet arī tās, kas atrodas tuvu kara zonām. Situācija Balkānos, kā arī Latvijas un Lietuvas attiecības rāda, ka šīm sarunām jānotiek pēc iespējas drīzāk.

V.Landsberģis akcentēja Latvijas sekmes mazākumtautību jautājuma risināšanā un izteica pārliecību, ka Maskavas centieni sašķelt Latviju cietīs neveiksmi.

Šodien Saeimas priekšsēdētājs J.Straume uzrunās Lietuvas Republikas Seimu, tiksies ar ārlietu ministra vietnieku Roku Bernotu un Seima Eiropas lietu komisijas pārstāvjiem.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!