• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par apstrādes rūpniecības ražošanas apjomu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.04.2012., Nr. 55 https://www.vestnesis.lv/ta/id/246320

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par atbalstu dabasgāzes infrastruktūrai Rīgas ostā

Vēl šajā numurā

05.04.2012., Nr. 55

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par apstrādes rūpniecības ražošanas apjomu

Jaunākie dati par apstrādes rūpniecību liecina, ka šā gada pirmajos divos mēnešos nozares ražošanas apjoms par 18,5% pārsniedza pagājušā gada janvāra–februāra līmeni (pēc sezonāli neizlīdzinātiem datiem).

Arī šogad lielākais ieguldījums apstrādes rūpniecības nozares izaugsmē ir kokapstrādei un metālapstādei. Kokapstrādes nozarē, kas veido vairāk nekā 1/5 daļu no visas apstrādes rūpniecības, šā gada janvārī–februārī ražošanas apjoms par 14% pārsniedza iepriekšējā gada atbilstošā perioda līmeni. Šajā pašā laikā metālapstrādes nozarē ražošanas apjoms pieauga par 30%. Šajās nozarēs strādājošajiem uzņēmumiem ir optimistiskāks nākotnes redzējums. Par to liecina nozaru konfidences rādītāji un novērtējums par sagaidāmajām eksporta iespējām, kas kokapstrādē un metālapstrādē pārsniedz apstrādes rūpniecības vidējos rādītājus.

Šā gada pirmajos mēnešos, salīdzinot ar 2011.gada janvāri–februāri, ievērojami ražošanas apjoms ir palielinājies arī tādās nozarēs kā ķīmiskā rūpniecība un farmācija, elektrisko un optisko iekārtu ražošana, nemetālisko minerālu ražošana u.c. Tajā pašā laikā vājāks sniegums ir vērojams pārtikas rūpniecībā, tekstilizstrādājumu un apģērba ražošanā, kā arī papīra ražošanas un poligrāfijas nozarē.

Tā kā eksportam ir liela loma apstrādes rūpniecības nozares izaugsmē, galvenais risks ir attīstības tendences mūsu galvenajās tirdzniecības partnervalstīs. Jāņem vērā, ka eirozonā joprojām saglabājas spriedze finanšu sektorā, kas savukārt ietekmē reālā sektora attīstību. Tajā pašā laikā pastāv ļoti liela nenoteiktība ar turpmākajām pasaules naftas cenas tendencēm, kas var atstāt būtisku ietekmi arī uz Latvijas ražotājiem.

 

Ekonomikas ministrijas Ekonomiskās attīstības un darba tirgus prognozēšanas nodaļa

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!