• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
2012.gada Lieldienās. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.04.2012., Nr. 55 https://www.vestnesis.lv/ta/id/246331

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

05.04.2012., Nr. 55

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

2012.gada Lieldienās

"Šie svētki nes prieka pilnu vēsti, gaišumu un ticību nākotnei"
Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa:

Lieldienas ir pavasara, saules un dzīvības svētki. Tas ir laiks, kad gaisma ir uzvarējusi tumsu un atdod zemei un dabai dzīvību. Tas ir arī laiks, kad kristieši slavina Jēzus Kristus augšāmcelšanos. Ikvienam no mumsgan kristiešiem, gan tautas tradīciju kopējiemšie svētki nes prieka pilnu vēsti, gaišumu un ticību nākotnei. Lieldienas mums ir arī saimes un ģimenes svētki. Šo svētku tradīcijas ir tuvas un mīļas gan lieliem, gan maziem. Mēs klājam svētku galdu, ejam uz baznīcu, krāsojam olas, šūpojamies un sakām viens otram laba vēlējumus. Lieldienas ienāk katrā ģimenē un dod jaunu iespēju saticībai un priekpilnai kopā būšanai.

Svinēsim Lieldienas, priecāsimies par dabas atmošanos un dāvāsim tuviniekiem un līdzcilvēkiem mīlestību un gaišumu! Lai Lieldienu svētku prieks ienāk katrās mājās, lai tajās mājo miers un saticība, bet pavasara saule lai ienes Lieldienu brīnumu un saules svētkus mūsu visu sirdīs!

 

"Ik vakaru mums vajadzētu veltīt laiku, lai atskatītos uz nodzīvoto dienu"
Latvijas Evaņģēliski luteriskās Baznīcas arhibīskaps Jānis Vanags:

Kristus ir augšāmcēlies! Šādi sveicinot, mēs sakām: "Es zinu, ka mans Pestītājs dzīvo."

Kā es to piedzīvoju, ka Jēzus ir dzīvs? Kā tas liek man justies? Ja mums ir kāds tuvs cilvēks, tad sirdsmiera dēļ ir gan labi zināt, ka viņš ir dzīvs. Taču, ja viņš patiešām ir dārgs, ar to nepietiek. Mēs gribam zināt, kur viņš ir. Mēs gribam zināt, ko viņš dara un kā viņam klājas. Ir lieliski, ja varam saņemt no viņa vēstules un arī paši viņam aizrakstīt. Taču piepildījums attiecībām ir tikai tad, ja mīļotais cilvēks ir blakus, ja varam dalīties ar viņu savā dzīvē. Tad fakts, ka viņš dzīvo, dara vairāk dzīvus arī mūs.

Kad uz Lieldienu sveicienu atsaucamies: "Patiesi augšāmcēlies!", mēs apliecinām, ka ar savu Pestītāju esam vismaz attiecību sākumā. Mēs zinām, ka viņš nav stāsts no senām dienām, bet ir dzīvs tagad, ikkatru brīdi, kad vien dzīvojam. Ko vēl mēs varam uzzināt? Kur viņš ir? Uzkāpis debesīs un sēž pie Tēva labās rokas. Kā viņam klājas? Visas sāpes, krusta ēnas un nāves baismas ir palikušas aiz muguras. Viss ir piepildīts. Asaras nožāvētas, vaidi apklusuši. Cilvēces grēki ir izpirkti, nāvei atņemta uzvara. Mans Glābējs kopā ar Tēvu un Svēto Garu dzīvo bezgalīgā gaismā un svētlaimīgā harmonijā. Tagad un uz mūžību viņam pieder dzīvības pilnība. Ko viņš tur dara? Viņš raugās uz mums un sakaredzi, Tēvs, manus ticīgos, es viņus pazīstu, es viņus saucu vārdā. Es viņus izpirku pie krusta. Es viņus ietērpu savā taisnībā. Tādēļ es aizbildinu viņus tavā priekšā: piedod viņiem, pieņem viņus un sūti tiem ik dienas Aizstāvi, Svēto Garu, lai viņš tos stiprina ticībā un uztur svētā dzīvē. Viņus es gribu ievest tavā valstībā, kad Tu mani atkal sūtīsi tiesāt dzīvos un mirušos. Ir labi zināt, ka debesīs, Dieva priekšā tā par mums runā tas, kura lūgumu debesu Tēvs nenoraidīs. Ir labi par to lasīt Bībeles lappusēs, kas ir vēstule, ko viņš sūta visai cilvēcei. Ir labi arī pieredzē zināt, ka mans Glābējs ir dzīvs.

Kā es to piedzīvoju savā raižu, problēmu un darbu pilnajā ikdienā? Kā tas liek man justies? Vai man ir attiecību pilnība, ko dod mīļotā klātbūtne? Kā es piedzīvoju, ka Augšāmceltais ir klāt manā dzīvē? Ik vakaru mums vajadzētu veltīt laiku, lai atskatītos uz nodzīvoto dienu. Kuri bija spēku, gaismu un dzīvību dodošie mirkļi, kad man pieskārās dzīvais Kristus? Es gribu viņam par tiem pateikties un aicināt viņu atkal. Ik dienas mēs varam lasīt viņa sūtītās vēstules Jaunajā Derībā un vērot Kungu Jēzukāds viņš ir, kādi ir viņa vārdi, viņa darbi, viņa sirds. Mēs varam sarunāties ar Jēzu lūgšanās. Mēs varam pieskarties viņam sakramentos. Meklējiet un jūs atradīsit dzīvinošo Kristus klātbūtni katrā dienā. Lūdziet un tā jums taps dota. Klauvējiet pie Rakstu vārdiem un jums taps atvērts spēka, cerības un mierinājuma avots. Jo Kristus ir augšāmcēlies! Viņš patiesi ir dzīvs.

 

"Šī var būt Augšāmcelšanās diena arī mums. Diena, kad no jauna pieceļamies dzīvei"
Latvijas Evaņģēliski luteriskās Baznīcas ārpus Latvijas arhibīskaps ✝ Elmārs Ernsts Rozītis:

"Šī ir tā diena, ko Dievs devis!" Šie ir uzvaras dziesmas vārdi. 118.psalma 24.pants atgādina Dieva doto atpestīšanu no Ēģiptes verdzības, Viņa glābšanu un vadību. Ar Jēzus Kristus Augšāmcelšanos šie vārdi sevī iekļauj arī uzvaru pār grēku un nāvi. Patiesi, itin nekas nevar šķirt no Dieva dzīvdarošās mīlestības! Vēsturiski mēs zinām, ka Jēzus šos vārdus dziedāja, kad viņš ar saviem mācekļiem cēlās no pasas mielasta, kur viņš bija iestādījis dievgaldu, un devās uz eļļas kalnu Jeruzalemē. Paļāvībā uz Dievu viņš uzsāka to ceļu, kas cauri tumsai un ciešanām noveda pie gaišās Lieldienu dzīvības uzvaras.

Būtībā viss 118.psalms ir viena liela uzvaras dziesma, balstoties uz šo atziņu. Uz atziņu, ka Dieva tuvums dara stiprāku par visiem ienaidniekiem un nāvi. Reizē uz atziņu, ka tā nav sena teika vien, bet ka tā ir brīnuma dāvana ikkatra mūsu dzīvei. Dieva tuvums katru mūsu dienu var darīt par Viņa dienu. Par dienu, kurai pieder augšamcelšanās. Par dienu, kas ir mūžīgās dzīvības diena.

Mēs ātri vien pierodam pie visa labā, pie ērtības un labklājības, pie visvisādiem nodrošinājumiem, pie veselības un dzīvības. Mēs ātri esam pieraduši pie mūsu tautas brīvības, pie daudz kā, kas pirms 30 gadiem vēl šķita sapnis vai par ko sīvi cīnījāmies. Bieži tikai tad, kad mums to tiecas noņemt, mēs iztrūkstamies un sākam iebilst pret šādu pārestību, atsavinot mums mūsu īpašumu. Arī pie Augšāmcelšanās vēsts un mūžīgās dzīvības cerības mēs daudzkārt esam pieraduši. Ir jauki un var kļūt ērti ar to dzīvot. Tikai tad, kad iestājās dzīves apdraudējumi un šaubas, mēs iztrūkstamies un sākam izjust, ko mums draud atņemt. Varbūt mēs tanī brīdī aptveram, cik maz mēs šo bagātību esam izmantojuši.

Labi zinot par visām mūsu sabiedriskām vai personīgam problēmām, par visiem mūsu ienaidniekiem ap mums un pašos mūsos, šo uzvaru gribas novēlēt visiem LATVIJAS VĒSTNEŠA lasītājiem. Ļausim Lieldienās sevi uzrunāt no šā uzvaras vārdatā ir mums piedāvāta uzvara, un pieņemt to varam ikbrīd. Šī ir tā diena, ko Dievs devis. Vienreizēja diena, un visā vienreizībā Dieva dāvana un daļa no Viņa mūžības. Tad tā var būt Augšāmcelšanās diena arī mums. Diena, kad no jauna pieceļamies dzīvei, tā īsti. Un tādēļ diena, uz kuru patiesi attiecas arī panta turpinājums: "priecāsimies un līksmosimies šinī dienā!"

 

Priecīgas Lieldienas!Gaišus Kristus augšāmcelšanās svētkus!

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!