• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Pārresoru koordinācijas centrs: Par kapitālsabiedrību pārvaldes reformu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.04.2012., Nr. 56 https://www.vestnesis.lv/ta/id/246404

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

11.04.2012., Nr. 56

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Pārresoru koordinācijas centrs: Par kapitālsabiedrību pārvaldes reformu

Reformu vadības grupa 5.aprīlī pēc plašām diskusijām atzinīgi novērtēja un atbalstīja Pārresoru koordinācijas centra (PKC) vadītās darba grupas priekšlikumus valsts kapitālsabiedrību daļēji centralizētas pārvaldības modeļa īstenošanai. Šīs reformas mērķis ir palielināt valsts īpašumā esošo kapitālsabiedrību ienesīgumu un vērtību, uzlabot to pārvaldes caurskatāmību, kā arī atbrīvot ministrijas no tām neraksturīgām funkcijām.

Izstrādātais modelis paredz veidot kompaktu un profesionālu daļēji centralizētās pārvaldības institūciju. Tās uzdevums būs nodrošināt vienotu korporatīvās pārvaldības standartu un vadlīniju ieviešanu valsts kapitālsabiedrībās un to darbības efektivitātes un noteikto mērķu sasniegšanas analīzi. Reformu vadības grupas dalībnieki vērtēja iespēju veidot atsevišķu tiešās pārvaldes iestādi vai uzticēt minētās funkcijas kādai no Ministru prezidenta padotībā esošām iestādēm. Diskusijā par institūcijas atalgojuma sistēmu Ministru prezidents atbalstīja konkurētspējīga atalgojuma nepieciešamību vienotā atalgojumu sistēmā un uzdeva Finanšu ministrijai nākamajā Reformu vadības grupas sēdē sniegt priekšlikumus motivācijas sistēmas pilnveidošanai valsts un pašvaldību kapitālsabiedrībās un valsts un pašvaldību budžeta finansētajās iestādēs.

Atbalstu piedāvātajam daļēji centralizētajam modelim pauda valdības sociālie un sadarbības partneri – Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība, Latvijas Darba devēju konfederācija, Latvijas Pašvaldību savienība un Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera.

Plānots, ka valsts kapitālsabiedrību pārvaldes institūcija sāks darbu 2013.gada 1.janvārī. Sākotnēji tiks izstrādāti valsts kapitālsabiedrību korporatīvās pārvaldības standarti, sagatavots pārskats par valsts aktīviem un to izmantošanu, kā arī pārraudzīti valsts kapitālsabiedrību finanšu rādītāji. Pakāpeniski, sākot ar 2014.gadu, atbilstoši valsts kapitālsabiedrību izvērtējuma rezultātiem tiks sākta atsevišķu valsts kapitāldaļu un valsts kapitālsabiedrību nodošana daļēji centralizētas pārvaldības institūcijai. Sākotnēji institūcijas pārvaldībā plānots nodot tās valsts kapitālsabiedrības, kas nodarbojas ar nekustamo īpašumu apsaimniekošanu, kā arī kapitālsabiedrības, kurās valstij pieder mazākuma daļas.

Pēc lēmuma pieņemšanas Ministru kabinetā aprīļa beigās iecerēts nekavējoties sākt valsts kapitāldaļu un valsts kapitālsabiedrību izvērtēšanas procesu, kura uzraudzību nodrošinās PKC vadītā darba grupa. Darba grupā aktīvi līdzdarbojas valdības sociālie un sadarbības partneri, kā arī augsta līmeņa eksperti no nozaru ministrijām, kuras ir valsts kapitāldaļu turētāji.

Dace Apsīte-Plezere, PKC konsultante

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!