• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ar kultūras ministri pārrunājot nozares aktualitātes. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.04.2012., Nr. 56 https://www.vestnesis.lv/ta/id/246413

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pasniedzot akreditācijas vēstules Latvijas vēstniecei Albānijā, Maltā un Sanmarīno

Vēl šajā numurā

11.04.2012., Nr. 56

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ar kultūras ministri pārrunājot nozares aktualitātes

5.aprīlī Valsts prezidenta Andra Bērziņa tikšanās laikā ar kultūras ministri Žanetu Jaunzemi-Grendi tika pārrunāti jautājumi, kas saistīti ar 2013.gadā gaidāmajiem Dziesmu un deju svētkiem, to organizēšanu un Valsts prezidenta patronāžu, kā arī Nacionālās bibliotēkas celtniecības gaita un kultūras ministres izvirzītās iniciatīvas radošo industriju jautājumā.

Vienlaikus Valsts prezidents aicināja kultūras ministri sadarbībā ar Jūrmalas pašvaldību vienoties par nepieciešamajām aktivitātēm, lai, izrādot cieņu latviešu izcilajam māksliniekam Ansim Cīrulim, iemūžinātu viņa piemiņu pie dzimtās mājas Jūrmalā.

Saistībā ar gaidāmajiem Dziesmu un deju svētkiem Valsts prezidents un kultūras ministre bija vienisprātis, ka to sagatavošanas darbs norit saskaņā ar plāniem, kā arī atzina, ka krīzes pārvarēšanas gados tieši pašvaldības ir tās, kurām būtu jāpateicas par pašdarbības kolektīvu finansēšanu un sagatavošanu nākamajiem Dziesmu un deju svētkiem.

Kultūra ministre informēja Valsts prezidentu par to, kā norit būvniecības darbi Nacionālajā bibliotēkā, kam pilnībā jābeidzas nākamā gada 4.maijā, savukārt jau šā gada 18.novembrī plānota bibliotēkas atklāšana, lai varētu sākt pakāpenisku pārcelšanos uz jauno ēku.

Sarunā tika apspriests arī jautājums par piemiņas plāksni izcilajam latviešu māksliniekam A.Cīrulim Jūrmalā. Valsts prezidenta kanceleja ir saņēmusi iedzīvotāju sūdzības par kritisko un pat nožēlojamo tehnisko stāvokli, kādā šobrīd ir piemiņas plāksne izcilajam latviešu māksliniekam A.Cīrulim Jūrmalā, Konkordijas ielā.

Valsts prezidenta kanceleja, reaģējot uz šo sūdzību, ir veikusi foto uzņēmumus norādītajā adresē, kurā redzamais neliecina par patiesu vēlmi ar cieņu iemūžināt savu izcilāko kultūras personību piemiņu, lai to saglabātu nākamajām paaudzēm.

Tieši tādēļ, apliecinot cieņu A.Cīruļa spožajam mākslinieciskajam devumam Latvijas kultūrā un mākslā, A.Bērziņš nodeva kultūras ministrei vēstuli un fotouzņēmumus, aicinot Kultūras ministriju kopīgi ar Jūrmalas domi rast iespēju izveidot šim izcilajam māksliniekam atbilstošu piemiņas vietu Jūrmalas pilsētā.

Latvijas un pasaules Eiropas mākslas vēsture liecina, ka A.Cīrulis ir viens no savdabīgākajiem latviešu māksliniekiem. Viņš bija ražīgs un strādāja dažādos mākslas veidos.

Tomēr īpaši nozīmīgi, ka A.Cīrulis kā mākslinieks kļuva par aktīvu notikumu līdzdalībnieku, veidojot jaunās Latvijas valsts oficiālos simbolus – viņam piederēja izšķirošā loma sarkanbaltsarkanā karoga proporciju noteikšanā, viņš veidoja Latvijas pirmo pastmarku un radīja nacionālo heraldiku – Latvijas pilsētu ģerboņus.

Valsts prezidenta kancelejai A.Cīruļa mākslinieciskais ieguldījums ir īpaši nozīmīgs viņa darba Rīgas pils Sūtņu akreditācijas zāles izveides kontekstā. 1923.gadā Latvijas Valsts prezidents Jānis Čakste izsludināja Rīgas pils Sūtņu akreditācijas zāles interjera konkursu, kurā uzvarēja A.Cīruļa projekts “Atdzimšana”. To īstenoja laikā no 1926. līdz 1929.gadam. Ar šīs zāles projektu A.Cīrulis pieteica jaunās valsts oficiālās estētiskās idejas, tā apzināti tiecoties radīt “latvisku” izteiksmes veidu, tajā paša laikā iekļaujoties Eiropai tolaik aktuālajā, modernitātes tendences vēstošajā Art Deco stilistikā. Sūtņu akreditācijas zāles projekts ir izcils minētā stila paraugs, arī Eiropas mērogā. A.Cīruļa darinātais interjera ansamblis reprezentēja Latvijas valsti un tās identitāti augstākajā oficiālajā un starptautiskajā līmenī, savukārt mākslinieka veikums daudzās citās lietišķās mākslas jomās (vitrāžas, porcelāns, metāls, tekstilijas u.c.), un viņa individuālā mākslinieciska stila īpašā prasme “saaust” mūsu tautas mākslas ornamentiku ar savam laikmetam atbilstošo dekorativitāti, padarīja autoru populāru tautā. Tas ir sabiedriski pats nozīmīgākais stilā vienotais interjera ansamblis, ar kuru jaunā Latvijas valsts pirmās neatkarības laikā pieteica savu identitāti.

Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!