• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par pašvaldību un reģionu attīstības problēmu risināšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.04.2012., Nr. 57 https://www.vestnesis.lv/ta/id/246506

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Tiekoties ar Satversmes tiesas tiesnešiem un iepazīstoties ar tiesas darbu un aktualitātēm

Vēl šajā numurā

12.04.2012., Nr. 57

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par pašvaldību un reģionu attīstības problēmu risināšanu

10.aprīlī Valsts prezidenta Andra Bērziņa vadībā notika kārtējā Stratēģiskās attīstības komisijas (SAK) sēde, kuras laikā SAK vadītāja vietnieki Māris Kučinskis un Arvīds Barševskis klātesošos informēja par pašvaldību un reģionu attīstības problēmu loku, to risinājumu virzieniem, kā arī par izglītības un cilvēkkapitāla attīstības jautājumiem.

SAK paspārnē darbojas Policentriskās attīstības veicināšanas darba grupa, kuras mērķis ir izstrādāt konkrētus un īstenojamus priekšlikumus tādai policentriskai attīstībai, kas atbalstītu cilvēku palikšanu Latvijā. Lai šo mērķi sasniegtu, ir jāveic policentriskās attīstības ilgtermiņa un vidēja termiņa problēmu un cēloņsakarību izvērtējums, jāizstrādā konkrētas rekomendācijas attīstības veicināšanai visā Latvijas teritorijā un jāidentificē un jāiesniedz konkrēti priekšlikumi nepieciešamajām izmaiņām tiesību aktos un politikas plānošanas dokumentos.

Jau pašlaik vairāk nekā divas trešdaļas Eiropas iedzīvotāju dzīvo pilsētās, tendence īpatsvaram ir palielināties, Latvijā pilsētās dzīvo 67% iedzīvotāju. Pilsētu attīstība turpmāk būtiski ietekmēs sociālo un teritoriālo attīstību.

Pašlaik Policentriskās attīstības veicināšanas darba grupa, ko vada M.Kučinskis, ir identificējusi galvenās cēloņsakarības un problēmas, proti: 1) savienojumu, mobilitātes problēmu, lai nodrošinātu iedzīvotāju atvieglotu pārvietošanos sistēmā pilsēta–lauki (ceļi, transporta organizācija, piekļuve); 2) jaunu, elastīgu pārvaldes principu izveide, kas pakāpeniski vairotu kopienas sociālo kapitālu (kooperācija, atbalsts kopienas ietvaros, “mīkstās nosēšanās stratēģijas”); 3) ienākumiem no saimnieciskās darbības ir jānodrošina mājsaimniecībām pietiekams attīstības līmenis, tādējādi samazinot atkarību tikai no lauksaimniecības ienākumiem, bet paredzot daļēja laika nodarbinātību nelauksaimnieciskās jomās; 4) vēsturiski izveidojusies nekustamo īpašumu sadrumstalotība un to izmantošanas intensitāte, kas ir būtiski, lai piesaistītu produktīvas investīcijas; 5) vienota (zemes un ēkas) nekustamā īpašuma ilgtermiņa izmantošana ir būtisks priekšnosacījums investīciju projektu pievilcībai.

Turpmāk Policentriskās attīstības veicināšanas darba grupa strādās pie ekonomiskās motivācijas risinājumu izstrādes, lai rosinātu pašvaldības piesaistīt investīcijas (piemēram, strādās pie izmaiņām nodokļu jomā; piedāvājumu “paketes”, lai piesaistītu investīcijas industriālajām teritorijām un atbilstošas profesionālās izglītības pieejamības jautājuma) un valsts un pašvaldību institucionālās struktūras racionalizācijas jautājuma.

Savukārt Cilvēkkapitāla attīstības darba grupas, ko vada A.Barševskis, galvenie iecerētie darbības virzieni un jomas turpmāk būs esošās situācijas identificēšana, lai apzinātu nepieciešamās izmaiņas likumdošanas, finansēšanas modeļa un strukturālo reformu jomā, kas tādējādi palīdzēs risināt demogrāfijas problēmas, izglītības pieejamību un kvalitāti.

SAK ir Valsts prezidenta izveidota neatkarīga konsultatīva institūcija, tās locekļi un pieaicinātie eksperti sniedz savu pieredzi un zināšanas, kā arī savu pārstāvēto organizāciju viedokļus un par darbu komisijā atlīdzību nesaņem. SAK izskatāmā jautājuma analīzi noformē viedokļa formā, tam ir ieteikuma raksturs. SAK par lēmumiem un ierosinājumiem informē Valsts prezidentu.

SAK ir veidota pēc organizētās pilsoniskās sabiedrības pārstāvniecības principa, aicinot līdzdarboties Latvijas Rektoru padomes, Latvijas Zinātņu akadēmijas, Latvijas Bankas, Latvijas Pašvaldību savienības, Latvijas Darba devēju konfederācijas, Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras un Latvijas Lielo pilsētu asociācijas pārstāvjus. Organizētās pilsoniskās sabiedrības sektoru ir aicinātas pārstāvēt biedrības “Latvijas Pilsoniskā alianse” un “Eiropas kustība Latvijā”, uzsverot Eiropas Savienības īpašo dimensiju Latvijas attīstības procesā. Pēc Valsts prezidents ierosinājuma SAK sastāvs ir paplašināts, to papildinot ar Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas pārstāvi.

Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!