• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts sekretāru sanāksmē: 2012.gada 12.aprīlī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.04.2012., Nr. 60 https://www.vestnesis.lv/ta/id/246683

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Uzturoties darba vizītē Kopenhāgenā, Dānijā

Vēl šajā numurā

18.04.2012., Nr. 60

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts sekretāru sanāksmē: 2012.gada 12.aprīlī

LM: Par papildu atbalstu pie pensijas par izaudzinātajiem bērniem

Labklājības ministrija (LM) rosina no nākamā gada dubultot obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksas pensiju apdrošināšanai vecākiem, kuri kopj bērnu līdz pusotra gada vecumam. Tādējādi palielināsies arī vecāku nākotnes pensijas kapitāls par laiku, kad kopts bērns līdz pusotra gada vecumam.

Atbilstoši LM iecerei plānots, ka pensiju apdrošināšanai veiks iemaksas 20% apmērā no 100 latiem mēnesī. Nākamgad palielinātās sociālās iemaksas paredzēts veikt par 21 953 cilvēkiem mēnesī. Pašreiz iemaksas veic no 50 latiem mēnesī.

Vecuma pensijas apmērs ir atkarīgs no cilvēka uzkrātā pensijas kapitāla, ko veido veiktās sociālās apdrošināšanas iemaksas, un pensionēšanās vecuma. Tādējādi, jo lielāks ir pensijas kapitāls, jo lielāka būs vecuma pensija. Palielinot veiktās sociālās apdrošināšanas iemaksas, palielināsies vecāku pensijas kapitāls.

Aprēķini liecina, ka šāda risinājuma ieviešanai, sākot ar 2013.gadu, papildus ik gadu no valsts pamatbudžeta nepieciešams 1,48 miljonu latu finansējums.

To paredz LM izstrādātais informatīvais ziņojums par papildu atbalstu pie pensijas par izaudzinātajiem bērniem, kas 12.aprīlī izsludināts valsts sekretāru sanāksmē. Tas vēl jāsaskaņo ar ministrijām un jāpieņem valdībā.

Pēc ziņojuma pieņemšanas valdībā LM izstrādās grozījumus Ministru kabineta “Noteikumos par valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām no valsts pamatbudžeta un valsts sociālās apdrošināšanas speciālajiem budžetiem”. Plānots, ka lēmumu par valsts budžeta līdzekļu piešķiršanu minētajai iecerei valdība pieņems 2013.gada budžeta sagatavošanas laikā.

Labklājības ministrijas
Komunikācijas nodaļa

SM: Par jūras zvejas kuģu drošību un administratīvā sloga samazināšanu

Lai uzlabotu jūras zvejas kuģu drošību un samazinātu administratīvo slogu, sagatavoti grozījumi noteikumos par jūras zvejas kuģu drošību.

Izstrādātie grozījumi 12.aprīlī tika izsludināti valsts sekretāru sanāksmē.

Tādējādi noteikumus plānots strukturāli uzlabot, papildināt un redakcionāli precizēt, kā arī pietuvināt tiesību normu atbilstību starptautiski noteiktajām prasībām. Rezultātā normatīvajam aktam arī jākļūst uztveramākam tā lietotājiem.

Jaunajā noteikumu redakcijā izveidos vienotu nodaļu par piesārņojuma novēršanu no kuģiem, no noteikumiem svītrojot 12. un 14.nodaļu, kas katra noteica vienu piesārņojuma veidu, t.i., piesārņojuma ar notekūdeņiem un piesārņojuma ar atkritumiem novēršanu. Grozījumi paredzēs izveidot vienotu nodaļu par zvejas kuģiem izsniedzamajām apliecībām, 1., 12., un 13.nodaļu apvienojot noteikumu 1.nodaļā.

Tiks svītrota tiesību norma, kurā bija noteiktas prasības par kuģa apkalpes minimālo sastāvu, jo šīs prasības regulē MK noteikumi Nr.80 “Noteikumi par kuģu apkalpes minimālo sastāvu”.

Lai izstrādātie grozījumi stātos spēkā, tie vēl jāpieņem valdībā.

Satiksmes ministrijas
Komunikācijas nodaļa

VK: Par vienotiem nosacījumiem civiltiesiskos līgumos valsts interešu aizstāvībai

Valsts kanceleja rosina izstrādāt iekšēju normatīvu aktu, kas noteiktu vienotus nosacījumus saturam civiltiesiskajos līgumos, kas tiek slēgti Eiropas Savienības (ES) fondu vidē. Šāds priekšlikums izteikts 12.aprīlī valsts sekretāru sanāksmē.

Mērķis šāda iekšēja tiesību akta izstrādei ir novērst valsts interesēm nelabvēlīgu civiltiesisku līgumu slēgšanu, kā arī paaugstināt nodevumu kvalitāti un tās kontroli.

Sanāksmē Valsts kancelejas ES struktūrfondu departamenta vadītāja Solvita Gulbe norādīja: “Līgumu izpildes rezultātā bieži nākas saskarties ar pakalpojuma vai preces zemo kvalitāti. Jo īpaši minētais vērojams Eiropas Sociālā fonda līdzfinansētu pētījumu, izvērtējumu, metodiku izstrādē. Noslēgto civiltiesisko līgumu ietvaros nav paredzēti nodevuma kvalitātes standarti un kvalitātes pārbaudes metodika, taisnīgi un iedarbīgi kvalitātes nodrošinājuma piespiedu mehānismi, kas saistīti ar maksājumu kārtību, līgumsodiem, līguma uzteikumu.” Viņa arī norādīja, ka problēmas pastiprinoši iemesli ir kļūdas civiltiesiska līguma saturā – nesamērīgi lieli līgumsodi attiecībā pret valsti, strīdu izskatīšana šķīrējtiesā un līguma laušanas nosacījumu trūkums.

Savukārt Valsts kancelejas direktore Elita Dreimane uzsvēra: “Lai arī katrs civiltiesisks līgums ir individuāli skatāms, tomēr būtu iespējams vienoties par kopīgiem pamatnosacījumiem līgumu izstrādes procesā valsts pārvaldes iestādēs.”

Īstenojot ES fondu līdzfinansētus projektus, tiek slēgti civiltiesiski līgumi ar pakalpojumu sniedzējiem un preču piegādātājiem. Civiltiesiskajā līgumā puses vienojas par pakalpojuma sniegšanas, preces piegādes nosacījumiem, cenu, kvalitātes standartiem, apmaksas kārtību, saistību pastiprinošiem līdzekļiem (līgumsodiem, nokavējuma procentiem), strīdu izskatīšanas kartību un citiem nosacījumiem.

Valsts kancelejas
Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!