• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ekonomiskās sadarbības iespējām ar Tatarstānu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.04.2012., Nr. 64 https://www.vestnesis.lv/ta/id/246965

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par satiksmes ministra darba vizīti ASV

Vēl šajā numurā

25.04.2012., Nr. 64

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ekonomiskās sadarbības iespējām ar Tatarstānu

23. un 24.aprīlī Latvijas vēstnieks Krievijā Edgars Skuja ar Latvijas uzņēmēju delegāciju darba vizītē apmeklēja Tatarstānas Republikas galvaspilsētu Kazaņu. Delegācijā piedalījās Satiksmes ministrijas valsts sekretāra vietnieks Uldis Reimanis, satiksmes ministra biroja vadītājs Aivis Freidenfelds, Latvijas Komercbanku asociācijas prezidents Mārtiņš Bičevskis, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) pārstāvis Krievijā Olafs Slūtiņš, kā arī septiņu Latvijas uzņēmumu pārstāvji.

23.aprīlī delegācija tikās ar Tatarstānas prezidentu Rustamu Minnihanovu. Latvijas puse informēja par Latvijas piedāvātajām iespējām tranzīta jomā, iepazīstināja ar komercbanku darbību un mūsu banku interesi piedalīties kā kredītizsniedzējiem valsts finansētos projektos, kā arī piesaistīt privātos klientus.

Latvijas tirdzniecības apjoms ar Tatarstānas Republiku pagājušajā gadā bija 868 miljoni dolāru, lielāko daļu no tā veido Tatarstānas naftas produktu eksports. Puses vienojās, ka jāattīsta aktīvāka sadarbība starp Latviju un Tatarstānu, jo sadarbībai vēl ir liels potenciāls.

Vēstnieks nodeva Tatarstānas prezidentam ielūgumu apmeklēt Latviju. R.Minnihanovs ielūgumu pieņēma, un iespējams, ka jau šovasar viņš ieradīsies vizītē Latvijā kopā ar uzņēmēju delegāciju – Tatarstānas lielāko uzņēmumu pārstāvjiem. Prezidents ieinteresējās gan par Latvijas ostām, gan citām nozarēm. Jāatzīmē, ka Tatarstānā prezidents ir lielāko uzņēmumu akcionārs, līdz ar to viņa intereses ir lielā mērā noteicošas.

Vizītes laikā norisinājās LIAA un Tatarstānas Tirdzniecības ministrijas kopīgi rīkots biznesa seminārs. Tatāru uzņēmēji tika iepazīstināti ar Latvijas ekonomisko potenciālu un iespējām, ko Latvija piedāvā finanšu, transporta un loģistikas jomā. Latvijas delegācija apmeklēja Tatarstānas Investīciju aģentūru, kur ar tās vadību tika pārrunātas sadarbības iespējas investīciju jomā. Delegācija tikās arī ar Transporta ministrijas pārstāvjiem un Tatarstānas lielākās bankas "АК БАРС" padomes priekšsēdētāju Robertu Musinu.

23.aprīlī Kazaņā Satiksmes ministrijas valsts sekretāra vietnieks U.Reimanis tikās ar Tatarstānas transporta un ceļu ministru Lenaru Safinu un pārrunāja turpmākos iespējamos Latvijas un Tatarstānas sadarbības jautājumus transporta nozarē.

U.Reimanis sarunā uzsvēra Tatarstānas augsto ārējās tirdzniecības apgrozījumu, t.sk. ar Latviju, un aicināja paplašināt Latvijas transporta infrastruktūras – ostu, dzelzceļa, aviopārvadājumu – izmantošanu Tatarstānas preču transportēšanai, tranzītam un uzglabāšanai.

Tatarstānas transporta un ceļu ministrs L.Safins sarunā informēja par republikas dažādo transporta infrastruktūru pilnveidošanu – starptautiskās lidostas "Kazaņa" termināļu un skrejceļa būvniecību, autoceļu un satiksmes mezglu būvniecību, Volgas un Kamas upju izmantošanas iespēju paplašināšanu kravu transportēšanai, kā arī dzelzceļa infrastruktūras uzlabošanu.

U.Reimanis sarunā norādīja, ka kravu pārvadājumiem no Tatarstānas uz Eiropu ir lietderīgi izmantot taisnāko tranzīta koridoru uz Latvijas ostām un tas iespējams, izmantojot dzelzceļa līniju Kazaņa–Ņižņijnovgoroda–Maskava–Rīga, kur kravu transportēšana ilgst 11 dienas. Vienlaikus U.Reimanis uzsvēra, ka Latvijai ir laba pieredze kravu pārvadājumu organizēšanā ar konteinervilcieniem dažādos maršrutos. Kā piemēri tika minēti "Rīgas ekspresis" starp Rīgu un Maskavu, "Baltika Tranzit" uz Kazahstānu un citām Centrālāzijas valstīm, konteinervilciens "ZUBR", kurā notiek sadarbība starp Igauniju, Latviju, Baltkrieviju un Ukrainu. Tādējādi pastāv plaša iespēja sadarbības attīstībai ar Tatarstānu, paplašinot esošo konteinerpārvadājumu tīklu.

Sarunas laikā puses pārrunāja jautājumus saistībā ar aviopārvadājumiem un lidostu darbības paplašināšanās aspektiem. U.Reimanis informēja par nacionālās aviokompānijas "airBaltic" plānoto attīstību, kā arī uzsvēra starptautiskās lidostas "Rīga" nozīmi Baltijas valstu un Ziemeļeiropas reģionā, kurā vērojams intensīvs pasažieru skaita un pārvadāto kravu apjoma pieaugums. L.Safins sarunā pastāstīja par starptautiskās lidostas "Kazaņa" rekonstrukciju un paplašināšanos, lai nodrošinātu pasažieru apkalpošanu saistībā ar tuvākajos gados republikā paredzētajiem pasaules sporta pasākumiem – Universiādi, Pasaules čempionātu ūdens sporta veidos un Pasaules čempionātu futbolā. Puses apmainījās ar viedokļiem par tiešu avioreisu nepieciešamību starp Rīgu un Kazaņu, jo tādējādi Tatarstānas aviopasažieriem rastos iespēja izmantot Rīgas aviācijas transporta mezgla priekšrocības un ar lidsabiedrību "airBaltic" sasniegt daudzus galapunktus Eiropā.

Tikšanās noslēgumā puses vienojās par turpmāko sadarbību transporta un loģistikas jomā, kas paredz jau tuvākajā laikā organizēt Latvijas satiksmes nozares uzņēmēju vizīti Tatarstānā, lai detalizēti iepazīstinātu sadarbības partnerus ar Latvijas transporta infrastruktūras piedāvājumiem un priekšrocībām.

Tatarstānas Republika ir viens no bagātākajiem Krievijas Federācijas reģioniem ar plašiem dabas resursiem un ekonomisko potenciālu. Tajā dzīvo gandrīz četri miljoni iedzīvotāju. Republikā ir attīstīts finanšu pakalpojumu sektors, kas ir pievilcīgs arī Latvijas uzņēmējiem. Kazaņa ir viena no 13 Krievijas pilsētām, kurā 2018.gadā notiks Pasaules čempionāta futbolā spēles.

 

Aivis Freidenfelds, satiksmes ministra biroja vadītājs;
Latvijas vēstniecības Krievijā informācija

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!