• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par disciplinārlietas ierosināšanu pret IZM amatpersonām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.04.2012., Nr. 64 https://www.vestnesis.lv/ta/id/246966

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs: Par Reģionālās politikas pamatnostādnēm

Vēl šajā numurā

25.04.2012., Nr. 64

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par disciplinārlietas ierosināšanu pret IZM amatpersonām

Izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis:

Vēlos informēt, ka, veicot Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) reorganizāciju un padziļināti pētot dažādus tās darbības aspektus, esmu konstatējis būtiskus un pierādāmus augstāko amatpersonu pārkāpumus, kuru rezultātā ir radīti vai varētu tikt radīti nopietni zaudējumi Latvijas valstij un izsaimniekota nodokļu maksātāju nauda. Šo iemeslu dēļ esmu pieņēmis lēmumu rosināt disciplinārlietu pret divām augstām IZM amatpersonāmvalsts sekretāru Mareku Gruškevicu un valsts sekretāra vietnieci Ingu Štāli. Ar ministra rīkojumu valsts sekretārs uz disciplinārlietas izmeklēšanas laiku ir atstādināts no ieņemamā amata.

Šovakar [23.aprīlī] par šo lēmumu informēju valsts sekretāru, un viņš apliecināja gatavību rotēt.

Spilgtākais no šiem gadījumiem attiecas uz IZM izsludinātu datoru un multimediju tehnikas iepirkumu, kura ietvaros paredzēts iegādāties stacionāros un portatīvos datorus, kā arī multimediju tehnikas komplektus skolām. Līguma summadeviņi miljoni latu, ko paredzēts segt no ES Struktūrfondu finansējuma.

IZM izsludināja konkursu, un pēc tā norises noslēdza līgumu ar vienu piegādātāju par noteikta veida datoru un multimediju tehnikas piegādi. Līguma izpildes gaitā konkursa uzvarētājs, izmantojot savas likumīgās tiesības, divas reizes Izglītības un zinātnes ministrijai piedāvāja mainīt specifikāciju, proti, piegādāt citu tehniku, nekā sākotnēji noteikts izsludinātajā iepirkumā un noslēgtajā līgumā.

Izglītības un zinātnes ministrija valsts sekretāra personā 2012.gada martā bez eksperta tehniskā slēdziena, neievērojot vajadzīgo procedūru, kā arī bez attiecīgiem līguma grozījumiem piekrita šiem piedāvājumiem.

Šis jautājums ministrijas reorganizācijas gaitā nonāca manā redzeslokā, tāpēc šo procesu nekavējoties apturēju, vēršoties Finanšu ministrijā un Iepirkumu uzraudzības birojā, kam pieprasīju viedokli par šādas rīcības atbilstību. Esmu saņēmis abu attiecīgo iestāžu atzinumus, kas apstiprina aizdomas, ka šī rīcība, iespējams, bijusi nelikumīga. Tika ierosināta arī dienesta pārbaude Izglītības un zinātnes ministrijā, taču tās atzinums manis noteiktajā termiņā nav nonācis ministra biroja rīcībā.

Vēlos uzsvērt, ka šādu saimniecisku jautājumu kārtošana ir valsts sekretāra, nevis ministra kompetence un bez manas iejaukšanās šis jautājums būtu attīstījies tālāk, iespējams, radot deviņu miljonu latu zaudējumu valsts budžetam, jo ES uzraugošās un kontrolējošās iestādes, veicot auditu, konstatētu, ka bez korektas saskaņošanas procedūras nopirkta cita datortehnika, nekā noteikts līgumā. Tādā gadījumā nauda par iegādāto tehniku būtu jāmaksā Latvijas nodokļu maksātājiem un to nevarētu finansēt no ES līdzekļiem, kā bija sākotnēji paredzēts.

Otrs gadījums attiecināms uz Aizkraukles Profesionālās vidusskolas ERAF renovācijas projektu.

Valsts izglītības attīstības aģentūra konstatēja būtiskus iepirkuma procedūras pārkāpumus, kā arī vidusskolas amatpersonu bezdarbību norēķinu veikšanā pret būvuzņēmēju. 2011.gada jūnijā par to tika informēta IZM vadība. Drīz pēc tam IZM atstādināja vidusskolas direktoru un pārņēma tā pilnvaras. Vienlaikus IZM valsts sekretāra personā turpināja bezdarbību, kā rezultātā būvuzņēmējs saskaņā ar līgumu ir piemērojis vairāk nekā 600 tūkstošu latu līgumsodu. Pēc ministra uzdevuma valsts sekretārs šo jautājumu sāka operatīvi risināt tikai 2012.gada janvārī. Patlaban iespējams provizoriski pieņemt, ka valsts sekretāra bezdarbība valstij un nodokļu maksātājiem kopumā izmaksājusi nepilnu miljonu latu. Šīs lietas materiālus ministra birojs nodevis izvērtēšanai LR Ģenerālprokuratūrai.

Ņemot vērā minētos gadījumus, no ministra biroja puses ir pievērsta īpaša uzmanība ministrijas IT, iepirkumu, administratīvo un ar to saistīto finanšu jautājumu organizēšanai. Arī citos gadījumos tiks darīts viss iespējamais, lai novērstu valsts līdzekļu šķērdēšanu, un šobrīd tiek vērtēti arī citi gadījumi, kad valsts vai Eiropas līdzekļi, iespējams, tikuši izlietoti izšķērdīgi.

Nobeigumā vēlos piebilst, ka, sākot ar pirmo darba dienu izglītības un zinātnes ministra amatā, neoficiāli esmu saņēmis regulārus rosinājumus no izglītības darbiniekiem, iestāžu vadītājiem un jomas ekspertiem par nepieciešamību veikt ministrijas vadības izvērtējumu. Taču neesmu ļāvies neoficiālam spiedienam un aizdomām. Tā vietā pieņēmu lēmumu vērtēt ministrijas vadības, tai skaitā valsts sekretāra, darbu, balstoties uz pierādāmiem faktiem, nevis neoficiāli izskanējušām aizdomām un minējumiem. Šobrīd, balstoties uz pierādāmiem faktiem un autoritatīvu iestāžu atzinumiem, esmu pieņēmis lēmumu uzsākt disciplinārlietu pret valsts sekretāru Mareku Gruškevicu un viņa vietnieci Ingu Štāli. Valsts sekretārs uz disciplinārlietas izmeklēšanas laiku tiek atstādināts no ieņemamā amata.

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!