• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Parlaments: Par bioloģiskās daudzveidības saglabāšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.04.2012., Nr. 65 https://www.vestnesis.lv/ta/id/247054

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Eiropas Parlaments: Par energoresursu nodokļa reformu

Vēl šajā numurā

26.04.2012., Nr. 65

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Parlaments: Par bioloģiskās daudzveidības saglabāšanu

Politiskajā līmenī ES jāpievērš daudz lielāka uzmanība ekosistēmu saglabāšanai un atjaunošanai, uzsver Parlaments 20.aprīlī pieņemtajā rezolūcijā. ES nav sasniegusi 2010.gadam izvirzītos bioloģiskās daudzveidības mērķus, tāpēc šis jautājums tagad jāiekļauj visās ES pamatpolitikās. Līdz 2020.gadam vajadzētu apzināt un pārtraukt visas videi kaitīgās subsīdijas, uzsvērts tekstā.

Deputāti atsaucas uz neseniem pētījumiem, kas liecina par bioloģiskās daudzveidības pastāvīgu mazināšanos ES, tādējādi radot sabiedrībai "ārkārtīgi lielas ekonomiskās izmaksas". Rezolūcija, ko pieņēma ar 414 balsīm par, 55 pret un 64 atturoties, izstrādāta saistībā ar jauno ES bioloģiskās daudzveidības stratēģiju, ko Komisija iesniedza 2011.gada maijā.

"Resursi, ko mums sniedz daba, piemēram, tīrs ūdens, tīrs gaiss, auglīga augsne, pārtika, ir ne vien svarīgi cilvēces labklājībai, bet arī astronomiski dārgi. Saskaņā ar ekonomistu aplēsēm bioloģiskās daudzveidības mazināšanās dēļ mēs ik gadu zaudējam 3% no IKP, kas rada 450 miljardus eiro lielus zaudējumus. Salīdzinājumā ar šiem skaitļiem 5,8 miljardu eiro ieguldījumu programmā "Natura 2000" var uzskatīt par ļoti izdevīgu darījumu," uzskata par jautājuma virzību parlamentā atbildīgais deputāts Gerbens Jans Gerbrandijs.

Deputāti norāda, ka galvenais problēmas risinājums nebūs "jaunā stratēģija, bet gan gaidāmās reformas kopējās lauksaimniecības un zivsaimniecības politikā un daudzgadu finanšu shēmā".

 

KLP virziena maiņa

Rezolūcijas projektā deputāti uzsver, ka kopējās lauksaimniecības politikas (KLP) mērķis ir ne vien nodrošināt cilvēkus ar pārtiku un veicināt lauku attīstību, bet arī saglabāt bioloģisko daudzveidību. Viņi pauž nožēlu, ka līdzšinējie KLP ietvaros īstenotie vides aizsardzības pasākumi "nav spējuši apturēt vispārējo bioloģiskās daudzveidības samazināšanos".

KLP vajadzētu pārorientēt tā, lai stimulētu lauksaimniekus rīkoties sabiedrības interesēs, jo pašlaik tirgus neatspoguļo lauksaimniecības radītā sabiedriskā labuma ekonomisko vērtību, teikts rezolūcijā.

 

Jāpārtrauc videi kaitīgas subsīdijas

Deputāti aicina visus KLP maksājumus, tostarp arī tos, kas veikti no 2014.gada, balstīt uz "stingriem savstarpējas atbilstības noteikumiem, kuri palīdz saglabāt bioloģisko daudzveidību un ekosistēmu pakalpojumus" atbilstoši Putnu, Biotopu un Ūdens direktīvu noteikumiem un nodrošināt atbilstību tiesību aktiem par pesticīdiem un biocīdiem.

Jāpastiprina lauksaimniecības darbību kontrole, lai novērstu bioloģiskās daudzveidības mazināšanu.

Rezolūcijā pausts aicinājums Komisijai un dalībvalstīm apzināt visas videi kaitīgās subsīdijas (piemēram, dotācijas neekoloģiskas enerģijas ražošanai) un līdz 2020.gadam tās pārtraukt.

 

Eiropas Parlamenta preses dienests

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!