• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija: Par priekšnoteikumiem e-vēlēšanu nodrošināšanai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.04.2012., Nr. 65 https://www.vestnesis.lv/ta/id/247063

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta sēdē: 2012.gada 24.aprīlī

Vēl šajā numurā

26.04.2012., Nr. 65

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija: Par priekšnoteikumiem e-vēlēšanu nodrošināšanai

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs noraida publiskā telpā izskanējušos apgalvojumus par iespējami apdraudētu e-vēlēšanu norisi.

Publiskā telpā izskanējušais viedoklis par Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas kavēšanos ar Autentifikācijas likuma izstrādi un tādējādu apdraudējumu e-vēlešanu ieviešanai Latvijā nav patiess.

Šā likuma izstrādāšana ļaus noteikt standartizētas prasības personas identitātes pārbaudes veidiem un procesiem. Tomēr tas nav obligāts priekšnoteikums e-vēlēšanu nodrošināšanai.

E-vēlēšanu norisei ir svarīgi divi priekšnoteikumi – autentifikācija, t.i., spēja pārliecināties, vai vēlētājs ir tas, par ko tas uzdodas (pašlaik vēlētājs klātienē vēlēšanu iecirknī uzrāda pasi, darbinieks pārbauda, vai pase ir derīga un atbilst turētājam; ja viss kārtībā, vēlētājs tiek pielaists vēlēšanām), un autorizācija, t.i., spēja pārliecināties, ka vēlētājs ir izteicis savu gribu balsot (pašlaik vēlētājs klātienē parakstās, ka piedalās vēlēšanās, un saņem vēlēšanu zīmes).

Esošais tiesiskais regulējums no personu autentifikācijas un paraksta apliecināšanas – autorizācijas – viedokļa jau šobrīd nodrošina iespēju īstenot e-vēlēšanas, izmantojot elektroniskās identifikācijas kartes.

Viens no būtiskākajiem e-vēlēšanu riskiem ir saistīts ar e-vēlēšanu sistēmas spēju nodrošināt aizklātu balsojumu, jo elektroniskā sistēmā teorētiski ir iespējams konstatēt ne tikai to, ka vēlētājs ir veicis balsojumu, bet arī par ko viņš ir atdevis savu balsi. Pirms sākam veidot e-vēlēšanu sistēmu, mums ir jāizdara viss, lai šāda, pat teorētiska varbūtība būtu niecīga, t.i., sistēmas veidotājiem ir jāparedz efektīvs mehānisms, kā šādu risku samazināt līdz minimumam.

E.Sprūdžs jau iepriekš norādījis: lai izvairītos no iespējamiem riskiem, ieviešot e-vēlēšanu koncepciju dzīvē, jāapsver iespēja īstenot ietekmes ziņā nelielu pilotprojektu – piemēram, e-vēlēšanas vienā vai divās pašvaldībās, lai pārliecinātos, ka sistēma strādā un ir droša.

 

Ministrijas Sabiedrības informēšanas nodaļa

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!