• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Uzturoties darba vizītē Polijā, piedaloties forumā un tiekoties ar Ķīnas Tautas Republikas premjerministru. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.04.2012., Nr. 66 https://www.vestnesis.lv/ta/id/247127

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ekonomikas ministrs: Tiekoties ar Japānas koncerna "Hitachi" pārstāvjiem

Vēl šajā numurā

27.04.2012., Nr. 66

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Uzturoties darba vizītē Polijā, piedaloties forumā un tiekoties ar Ķīnas Tautas Republikas premjerministru

Vakar, 26.aprīlī, Latvijas Ministru prezidents Valdis Dombrovskis uzturējās darba vizītē Polijas galvaspilsētā Varšavā, lai piedalītos 16 Austrumeiropas un Centrāleiropas valstu premjeru un Ķīnas premjera sanāksmē, kuras būtiskākā tēma bija Eiropas un Ķīnas ekonomiskās sadarbības veicināšana. Latvijas valdības vadītājs piedalījās biznesa foruma atklāšanā, kas notika sanāksmes ietvaros un kurā eksperti un uzņēmēji analizēja Ķīnas investīcijas globālā un reģionālā mērogā, valstu sadarbības potenciālu un moderno tehnoloģiju iespējas ekonomikas attīstībā. Vizītes laikā Valdis Dombrovskis un Latvijas vēstnieks Polijā Einars Semanis (attēlā pa labi no labās) tikās ar Polijas premjerministru Donaldu Tusku (attēlā pa labi no kreisās). Vizītes ietvaros Latvijas Ministru prezidentam tāpat bija arī divpusēja tikšanās ar Ķīnas Tautas Republikas premjerministru Veņu Dzjabao (attēlā pa kreisi), kuras laikā tika pārrunāta Starptautiskā Ķīnas uzņēmējdarbības foruma norise. Šis ikgadējais augstākā līmeņa Ķīnas un Eiropas uzņēmēju forums paredzēts Rīgā šā gada novembrī. Premjeri apsprieda ekonomiskās un biznesa sadarbības veicināšanas iespējas starp Latviju un Ķīnu un citus aktuālus jautājumus.

Foto: Valsts kanceleja

Ministru prezidents 26.aprīlī Varšavā piedalījās 16 Austrumeiropas un Centrāleiropas valstu un Ķīnas valdību vadītāju sanāksmē. Tās būtiskākā tēma – Eiropas un Ķīnas ekonomiskās sadarbības veicināšana.

Vizītes laikā premjers piedalījās arī biznesa foruma atklāšanā, kas notika Austrumeiropas un Centrāleiropas valstu un Ķīnas valdību vadītāju sanāksmes ietvaros. Forumā eksperti un uzņēmēji analizēja Ķīnas investīcijas globālā un reģionālā mērogā, valstu sadarbības potenciālu, apsprieda moderno tehnoloģiju nozīmi ekonomikas attīstībā un citus biznesa sadarbības veicināšanas aspektus.

26.aprīlī Varšavā Ministru prezidents Valdis Dombrovskis un Ķīnas Tautas Republikas premjerministrs Veņs Dzjabao tikās arī atsevišķi un savstarpēji apliecināja apņēmību stiprināt abu valstu ekonomisko sadarbību, atzīstot, ka tajā ir daudz iespēju izaugsmei.

Tikšanās laikā V.Dombrovskis uzsvēra, ka Latvija ir ieinteresēta pēc iespējas ciešākā Eiropas Savienības un Ķīnas ekonomiskajā dialogā, kas atstās nozīmīgu ietekmi arī uz Ķīnas un Latvijas uzņēmējdarbības aktivitātes pieaugumu.

"Ķīna ir nozīmīgs un perspektīvs Latvijas ekonomiskais partneris, tāpēc ir svarīgi attīstīt dažādus sadarbības veidus, īpaši tranzīta jomā, kā arī distribūcijas centru izveidē," norādīja V.Dombrovskis.

Savukārt Ķīnas premjerministrs sacīja, ka Ķīna ir gatava investēt Latvijā, un aicināja sniegt atbalstu investīcijām labvēlīgas vides nodrošināšanā. Papildus V.Dzjabao apliecināja Ķīnas ieinteresētību attīstīt sadarbību transporta un loģistikas nozarē, kā arī lauksaimniecības jomā. Sarunā kultūra, izglītība un tūrisms tika atzīmētas kā ļoti perspektīvas sadarbības jomas. Lai attīstītu sadarbību, Ķīnas puse iesaka Ziemeļvalstīm un Baltijas valstīm sadarboties.

V.Dombrovskis Ķīnas valdības vadītājam uzsvēra, ka Latvija šobrīd mērķtiecīgi strādā pie valsts ekonomiskās izaugsmes un jau tuvākajos gados Baltijas valstis un Skandināvija kļūs par dinamiskāko attīstības reģionu Eiropā. Lai sasniegtu Latvijas ekonomiskos mērķus, jāapgūst jauni eksporta noieta tirgi un jāpiesaista ārvalstu investīcijas, veidojot Latvijā jaunas darba vietas un augstas pievienotās vērtības produktus.

"Attiecībās ar Ķīnu jau šobrīd vērojams būtisks eksporta un importa pieaugums, taču papildus tam Latvija saskata sadarbības potenciālu loģistikas, telekomunikāciju un elektronikas nozarē," sacīja V.Dombrovskis.

Valdību vadītāji apsprieda Ķīnas investīciju piesaisti Latvijai, īpašu uzmanību veltot ražošanas un loģistikas sektoriem, tai skaitā attīstot kravu plūsmas sauszemes maršrutos, kas savieno Eiropu un Ķīnu.

Tikšanās laikā nozīmīga uzmanība tika veltīta Starptautiskajam Ķīnas uzņēmējdarbības forumam – V.Dombrovkis aicināja Ķīnas valdības amatpersonas un uzņēmējus aktīvi iesaistīties foruma sagatavošanā un veiksmīgā norisē. V.Dzjabao apliecināja, ka Ķīnas valdība būs pārstāvēta Starptautiskajā Ķīnas uzņēmējdarbības forumā. Plānots, ka forumā piedalīsies Latvijas, Ķīnas un citu valstu augsta līmeņa amatpersonas, lielāko uzņēmumu vadītāji un eksperti ekonomikā. Līdz ar to tas varētu kļūt par platformu jaunajiem biznesa sadarbības projektiem, pauda premjers.

Ķīnas premjers uzaicināja V.Dombrovski uz Pasaules ekonomikas forumu (vasaras Davosas forumu), kas notiks Ķīnā septembrī.

 

Par Starptautisko Ķīnas uzņēmēju forumu

Forums notiek jau kopš 2005.gada reizi gadā, un tajā piedalās ap 400 dalībnieku. Līdz šim notikuši septiņi forumi, pēdējais – 2011.gada novembrī Valensijā (Spānija). Pasākumu organizē Horasis – neatkarīga starptautiska organizācija, kas identificē globāli būtiskos aspektus uzņēmējdarbībā un izstrādā risinājumus ilgtermiņa attīstībai. Latvija uzņēmusies līdzorganizatora lomu. Šis ikgadējais augstākā līmeņa Ķīnas un Eiropas uzņēmēju forums paredzēts Rīgā 25. un 26.novembrī.

 

Latvijas un Ķīnas tirdzniecības rādītāji

Pēc Ekonomikas ministrijas datiem, eksporta apjoms uz Ķīnu 2011.gadā bija 47,9 miljoni eiro, kas ir par 104,7% vairāk nekā 2010.gadā. Savukārt importa apjoms no Ķīnas pieauga par 37,7%, veidojot 330,0 miljonus eiro. Kopējais preču un pakalpojumu tirdzniecības apgrozījums ar Ķīnu – 377,9 miljoni eiro – ir par 43,7% lielāks nekā 2010.gadā, tādējādi Ķīna ieņem 14.vietu Latvijas ārējās tirdzniecības partneru vidū. Šobrīd galvenās eksporta preces ir metāli un to izstrādājumi, minerālie produkti, mašīnas un mehānismi, savukārt galvenie pakalpojumi – pārvadājumi. Galvenās importa preces no Ķīnas ir mašīnas, mehānismi un elektriskās iekārtas, kā arī metāli un to izstrādājumi.

 

Valsts kancelejas Komunikācijas departaments

 

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!