• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Zemkopības ministrija: Par ES lauksaimniecības politikas nākotni. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.04.2012., Nr. 67 https://www.vestnesis.lv/ta/id/247196

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta sēdē: 2012.gada 24.aprīlī

Vēl šajā numurā

28.04.2012., Nr. 67

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Zemkopības ministrija: Par ES lauksaimniecības politikas nākotni

27.aprīlī Zemkopības ministrijas (ZM) parlamentārais sekretārs Edvards Smiltēns tikās ar Eiropas Parlamenta (EP) Lauksaimniecības un lauku attīstības komitejas deputāti Elizabeti Kēstingeri, lai pārrunātu aktuālos jautājumus Eiropas Savienības lauksaimniecības politikā, kā arī nepieciešamos lauku attīstības pasākumus, Latvijas pusei uzsverot, ka šim mērķim paredzētais finansējums jāsadala, balstoties uz publiski pieejamiem un salīdzināmiem kritērijiem.

E.Smiltēns augstajai viešņai izklāstīja Latvijas nostāju nevienlīdzīgo tiešmaksājumu sakarā, izskaidrojot vēsturiskos cēloņus, kas noveduši pie pašreizējām ļoti atšķirīgajām platības maksājumu likmēm Latvijas un visas Baltijas lauksaimniekiem, salīdzinot ar citu ES dalībvalstu lauksaimniekiem. Tāpat parlamentārais sekretārs pamatoja Latvijas skeptisko nostāju par Eiropas Komisijas ierosināto obligāto ekoloģiskās jeb zaļās komponentes ieviešanu, tai paredzot 30% no tiešo maksājumu aploksnes. Latvija uzskata, ka dalībvalstīm ir jādod tiesības izvēlēties no konkrētiem zaļās komponentes lauksaimniecības prakses pasākumiem piemērotākos, ņemot vērā atšķirības dalībvalstīs un to ietekmi uz ekoloģisko situāciju un klimata pārmaiņām.

Eiroparlamentāriete Elizabete Kēstingere atzina, ka nav apstrīdama ļoti lielā diference tiešmaksājumos starp atsevišķām dalībvalstīm. "Eiropas Parlamentā valda viedoklis, ka pašreizējie Eiropas Komisijas priekšlikumi nenodrošina vienlīdzību. Tāpēc Eiropas Parlamentā joprojām norisinās diskusijas, kā panākt lielāku tiesiskumu un izlīdzināt platības maksājumus. Bet mēs nedrīkstam aizmirst, ka Kopējā lauksaimniecības politikā pastāv arī dažādi citi instrumenti, piemēram, atbalsts lauku attīstības pasākumiem," sacīja E.Kēstingere.

Tikšanās laikā pārrunāti arī lauku attīstības pasākumi, Latvijas pusei uzsverot, ka arī šim mērķim paredzētais finansējums jāsadala, balstoties uz publiski pieejamiem un salīdzināmiem kritērijiem. "Mēs vēlamies, lai finansējuma sadali lauku attīstībai noteiktu Eiropas Padome, nevis vienpersoniski EK," teica E.Smiltēns. "Lauku attīstības finansējuma sadalē starp dalībvalstīm ir jānodrošina caurskatāmība."

Tikšanās laikā vēl tika pārrunāti kooperācijas un cukura ražošanas kvotu jautājumi, kā arī apspriestas mežsaimniecības pamatnostādnes Latvijā un Austrijā (kas ir viešņas dzimtā valsts). Šajā ziņā varētu izveidoties pamats sadarbībai nākotnē, īpaši investīciju piesaistes un inovāciju iespējās.

 

Ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

 

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!