• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ārlietu ministra darba vizīti Dienvidaustrumāzijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.04.2012., Nr. 67 https://www.vestnesis.lv/ta/id/247198

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par finanšu ministra darba vizīti Vašingtonā

Vēl šajā numurā

28.04.2012., Nr. 67

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ārlietu ministra darba vizīti Dienvidaustrumāzijā

Malaizijā

25.aprīlī ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs uzturējās darba vizītē Malaizijā. Vizītes laikā viņš tikās ar Malaizijas ārlietu ministra vietnieku, senatoru Kohilanu Pilaju (attēlā), tirdzniecības un industriju ministru Mustapu Mohamedu un apmeklēja Malaizijas Tirdzniecības attīstības korporāciju. Notika saruna arī ar ES delegācijas vadītāju Kualalumpurā Vincentu Pikē un Malaizijā akreditētajiem ES dalībvalstu vēstniekiem.

Sarunā ar ārlietu ministra vietnieku K.Pilaju E.Rinkēvičs uzsvēra nepieciešamību veidot aktīvu divpusējo sadarbību ekonomikas, politikas, kā arī kultūras jomā. Ministrs aicināja Malaizijas pusi izvērtēt iespēju piedalīties Rīgas kā kultūras galvaspilsētas 2014 pasākumos ar savas valsts kultūras programmu, kā arī rosināja Malaizijas pusi izmantot abu valstu starptautiskās studentu apmaiņas iespējas.

Būtiskas bija sarunas par ES un Malaizijas Brīvās tirdzniecības līgumu, kas pavērtu plašākas iespējas arī Latvijas uzņēmējiem strauji augošās Dienvidaustrumāzijas valsts tirgū. Abas puses apmainījās viedokļiem par aktuāliem notikumiem pasaulē, tai skaitā Mjanmas demokrātisko reformu procesu un ES–Dienvidaustrumāzijas valstu asociācijas ārlietu ministru sanāksmes Brunejā galvenajiem uzdevumiem.

Tikšanās laikā ar tirdzniecības un industriju ministru M.Mohamedu E.Rinkēvičs uzsvēra potenciālās sadarbības nozares ekonomikā, tai skaitā kokrūpniecības, informācijas un telekomunikāciju tehnoloģiju, farmācijas un izglītības nozarē. Tirdzniecības un industriju ministrs vēlējās dzirdēt Latvijas viedokli par ekonomisko situāciju Eiropas Savienībā, kā arī atzinīgi novērtēja paveikto Latvijā ekonomiskās krīzes pārvarēšanai. "Ekonomiskā krīze ir ļāvusi Latvijas uzņēmējiem meklēt jaunus tirgus ekonomiskajai sadarbībai, tai skaitā ar Malaiziju, tāpēc darba vizītē piedalās arī Latvijas izglītības un kokrūpniecības nozaru, kā arī Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras pārstāvji," sarunā ar M.Mohamedu pauda E.Rinkēvičs.

Malaizijas Tirdzniecības un attīstības korporācija organizēja kontaktbiržu ārlietu ministra delegācijā pārstāvētajiem uzņēmumiem, un ārlietu ministrs aicināja Malaizijas uzņēmējus viesoties Latvijā tirdzniecības misijā, lai tuvāk izpētītu tirdzniecības iespējas.

Tikšanās laikā ar Malaizijas ārlietu ministra vietnieku Datuku Ričardu Riotu Anaku Džaemu amatpersonas pārrunāja divpusējos jautājumus, tai skaitā valstu sadarbību starptautiskajos forumos, piemēram, Āzijas–Eiropas fondā un Āzijas–Eiropas samitā. Tika pārrunāta sadarbība starptautisko organizāciju, tostarp ANO, ietvaros. Latvija augstu vērtē Malaizijas lomu Dienvidaustrumāzijas reģionā un no tās izrietošo sadarbības potenciālu. E.Rinkēvičs pauda ieinteresētību attīstīt ar Malaiziju regulārus kontaktus un dialogu visos līmeņos.

Šī bija pirmā Latvijas ārlietu ministra vizīte Malaizijā kopš diplomātisko attiecību nodibināšanas 1993.gadā. Ārlietu ministru vizītē pavadīja uzņēmēju delegācija, kuriem tika organizētas gan kontaktbiržas, gan atsevišķas tikšanās ar atbilstošo nozaru pārstāvjiem. Pēc Malaizijas apmeklēšanas E.Rinkēvičs turpināja savu vizīti Dienviaustrumāzijas reģionā un devās uz Bruneju, kur notika ES–ASEAN ārlietu ministru sanāksme.

 

Brunejā

26. un 27.aprīlī ārlietu ministrs E.Rinkēvičs piedalījās Eiropas Savienības un Dienvidaustrumāzijas valstu asociācijas (ASEAN) ārlietu ministru sanāksmē Brunejā.

Ārlietu ministrs uzstājās ar uzrunu par ekonomiskajām norisēm ES, kā arī dalījās ar Latvijas pieredzi krīzes pārvarēšanā. Ministrs uzsvēra, ka globālās ekonomikas apstākļos ir būtiski nodrošināt, lai ne tikai ES dalībvalstis strādā kopā, ieviešot efektīvu fiskālo pārvaldību, bet veidotos arī ciešāka ES un ASEAN valstu sadarbība un koordinācija ekonomiskos un fiskālos jautājumos.

Ministru sanāksmes laikā tika apstiprināts ES un ASEAN turpmākās sadarbības plāns 2013.–2017.gadam, tāpat valstis pārrunāja aktuālos notikumus pasaulē un iespējas ciešāk sadarboties politiski un ekonomiski. "Latvija ir pilnībā gatava atbalstīt abu reģionu ciešāku sadarbību un ir uzticams ASEAN partneris Eiropas Savienībā," pauda ministrs. ASEAN nozīme pasaulē palielinās, un ES atbalsta organizācijas ciešāku integrāciju, kas atvieglotu arī ES un Dienvidaustrumāzijas reģiona nākotnes sadarbību. ES ir uzsākusi brīvās tirdzniecības līguma sarunas ar vairākām reģiona valstīm, taču tās mērķis nākotnē ir noslēgt brīvās tirdzniecības līgumu ar ASEAN kā vienotu organizāciju.

Sanāksmes laikā ārlietu ministrs E.Rinkēvičs tikās ar Vjetnamas ārlietu ministru Famu Binminu, ar kuru pārrunāja divpusējās politiskās un ekonomiskās sadarbības iespējas. Būtiska nozīme Latvijas un Vjetnamas attiecībās ir uzņēmēju kontaktiem, kas pieauguši pēdējo gadu laikā. Vjetnamas ārlietu ministrs norādīja, ka Vjetnama vēlas ne tikai palielināt tirdzniecības apgrozījumu ar Latviju, bet arī regulāri veikt politiskās konsultācijas starp ministrijām, apmainoties viedokļiem par starptautiski aktuāliem notikumiem.

Divpusējās tikšanās laikā ar Taizemes ārlietu ministru Surapongu Tovičakčaikulu ārlietu ministrs E.Rinkēvičs aicināja Taizemes studentus izmantot iespējas studēt Latvijā. Tāpat abas puses izteica apņēmību stiprināt uzņēmēju kontaktus dažādās nozarēs. Šogad Latvija un Taizeme atzīmē 20 gadus kopš diplomātisko attiecību nodibināšanas, un abas puses pauda apņēmību turpināt politisko konsultāciju dialogu, kā arī ciešāk sadarboties starptautiskajās organizācijās, tai skaitā Āzijas–Eiropas fondā ar kopīgiem projektiem kultūrā un izglītībā.

Ministrs turpinās vizīti reģionā, apmeklējot Indonēziju no 28. līdz 30.aprīlim un Singapūru 1. un 2.maijā.

 

Ārlietu ministrijas Preses un informācijas nodaļa
Foto: Malaizijas Ārlietu ministrija

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!