• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Lēmums par atbilžu sniegšanu uz deputātu jautājumiem 2012. gada 10. maijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.05.2012., Nr. 72 https://www.vestnesis.lv/ta/id/247526

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Lēmums par Saeimas 2012. gada 10. maija sēdes sasaukšanu un sēdes darba kārtību

Vēl šajā numurā

10.05.2012., Nr. 72

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Lēmums par atbilžu sniegšanu uz deputātu jautājumiem  2012. gada 10. maijā

Saeimas Prezidijs nolemj:

Izziņot jautājumus, uz kuriem tiks sniegtas atbildes 2012.gada 10.maijā pulksten 17.00:

 

1. Deputātu U.Auguļa, R.Vējoņa, A.Bērziņa, I.Grigules un D.Reiznieces-Ozolas jautājums Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim (jautājumu reģistra Nr.8/J11)

"Par tehnoloģiskās naftas piederības jautājuma virzību"

(pilns jautājuma teksts pielikumā).

2. Deputātu I.Zariņa, S.Potapkina, J.Urbanoviča, S.Mirska, J.Ādamsona, S.Dolgopolova, M.Zemļinska, V.Jakovļeva un V.Orlova jautājums labklājības ministrei Ilzei Viņķelei (jautājumu reģistra Nr.9/J11)

"Par informāciju saistībā ar likumprojektu "Grozījumi likumā "Par valsts pensijām"""

(pilns jautājuma teksts pielikumā).

Rīgā 2012.gada 7.maijā            Saeimas priekšsēdētāja S.Āboltiņa

 

Pielikums

Par tehnoloģiskās naftas piederības jautājuma virzību

Pamatojoties uz Saeimas kārtības ruļļa 119.pantu, lūdzam sniegt atbildi uz jautājumu par turpmāko rīcību valstij piederošās tehnoloģiskās naftas, kas atrodas SIA "LatRosTrans" maģistrālajā naftas cauruļvadā.

Kā izriet no Latgales apgabaltiesas Civillietu tiesas kolēģijas 2011.gada 9.decembra sprieduma lietā C12307410 motīviem, tiesa faktiski ir konstatējusi, ka tehnoloģiskā nafta pieder Latvijas valstij. Lai arī minētais spriedums nav stājies likumīgā spēkā, tomēr tajā paustās atziņas loģiski liecina par tehnoloģiskās naftas piederību Latvijas Republikai. Uzskatot, ka šādā situācijā ir būtiski nosargāt valsts īpašuma aizsardzību, lūdzam sniegt atbildi par to, kādus konkrētus pasākumus šajā (it īpaši turpmākās tiesvedības) sakarā plāno veikt Ministru kabinets?

11.Saeimas deputāti: U.Augulis, R.Vējonis,
Rīgā 2012.gada 2.maijā            A.Bērziņš, I.Grigule, D.Reizniece-Ozola

 

Par informāciju saistībā ar likumprojektu "Grozījumi likumā "Par valsts pensijām""

Saeimā ir iesniegts likumprojekts "Grozījumi likumā "Par valsts pensijām"" un tā anotācija, kurā nav minēti dati, kas dotu iespēju izdarīt secinājumu par virzītā likumprojekta un tā anotācijā izdarīto secinājumu pamatotību.

Pamatojoties uz minēto, lūdzam sniegt šādu papildu informāciju un atbildes uz šādiem jautājumiem:

I. Izejas datus Excel formātā ar izmantotajiem datu masīviem (norādot datu avotus un datu iegūšanas laiku, balstoties uz kuriem tika iegūti ziņojumā un vēstulē Nr.15.2-08/824 uzrādītie atvasinātie dati (skat. nr.2.-10.), iesniedzot arī šo atvasināto datu iegūtās vērtības (par katru gadu) Excel tabulas veidā:

1. Iedzīvotāji darbspējas vecumā (laika periodam līdz 2060.gadam);

2. Iedzīvotāji līdz darbspējas vecumam (laika periodam līdz 2060.gadam);

3.  Iedzīvotāji virs darbspējas vecuma (laika periodam līdz 2060.gadam);

Pie 2.-4. lūdzam norādīt arī izvēlētās darbspējas vecuma robežas konkrētajam laika periodam. Ja izvēlētās vecuma robežas atšķiras no likumdošanā paredzētajām darbaspēju vecuma robežām, lūdzam pamatot, kāpēc ir atšķirības, kā arī iesniegt aprēķinu metodiku, ar kuru tiek nodrošināta atvasināto datu atbilstība reālajām darbspējas vecuma robežām, konkrētajā laika periodā, pievienojot klāt arī veiktos aprēķinus.

4. Summārais dzimstības koeficients (laika periodam līdz 2060.gadam);

5. Dzimstības dinamika (laika periodam līdz 2060.gadam);

6. Dzimstības/mirstības saldo (laika periodam līdz 2060.gadam);

7. Migrācijas dinamika (laika periodam līdz 2060.gadam);

8. Migrācijas saldo (laika periodam līdz 2060.gadam);

9. Paredzamais mūža ilgums vīriešiem un sievietēm (laika periodam līdz 2060.gadam), kā arī mūža ilgumu ietekmējošie faktori, pieņēmumi, pētījumi ir attiecināmi uz Latvijas iedzīvotājiem.

II. Lūdzam iesniegt iepriekšminēto atvasināto datu aprēķināšanas metodiku (ar aprēķina piemēriem), kā arī faktorus un pieņēmumus, kuri ir izmantoti datu sagatavošanā un prognožu ticamības nodrošināšanā.

III. Ziņojumā ir norādīta Sociālās apdrošināšanas budžeta akumulētā budžeta rezerve laika posmam līdz 2060.gadam. Lūdzam iesniegt budžeta izdevumu un ieņēmumu aprēķinu, balstoties uz kuru ir iegūta deklarētā akumulētā rezerves vērtība.

Lūdzam iesniegt šo aprēķinu izejas datus, aprēķinu metodiku (ar aprēķina piemēru) un izmantoto pieņēmumu pamatojumus. Atsevišķi lūdzam norādīt: pie kādiem tautsaimniecības izaugsmes parametriem, ēnu ekonomikas īpatsvara, bezdarba līmeņa, sociālo apdrošināšanas izmaksu un iedzīvotāju ienākuma līmeņa, dzimstības, migrācijas, iedzīvotāju demogrāfiskās struktūras, ir veikti šie aprēķini. Lūdzam iesniegt pamatojumu izvēlēto parametru vērtībām, kādu faktoru ietekme tika ņemta vērā tās nosakot/prognozējot.

IV. Saeimas sēdē, izskatot piedāvātos grozījumus, Labklājības ministrijas parlamentārais sekretārs informēja deputātus, ka ministrijas priekšlikums ir sagatavots, balstoties uz aprēķiniem, kas veikti, izmantojot ministrijas rīcībā esošo matemātisko modeli. Lūdzam iesniegt šo modeli un aprēķinu piemēru. Kā arī lūdzam iesniegt šī matemātiskā modeļa izmantošanas metodiku un noviržu analīzi.

V. Lūdzam iesniegt detalizētas demogrāfijas prognozes metodiku, detalizēti aprakstot pieņēmumus un ekonomikas izaugsmes tendences – IKP pieaugumu, bezdarba līmeni, ēnu ekonomikas samazinājuma/palielinājuma koeficientu, algu līmeņa tendences, inflācijas prognozes, globālo procesu ietekmi u.c.

Saistībā ar iepriekšminēto, papildus lūdzam atbildēt uz šādiem jautājumiem:

1. Vai ir izstrādāta ilgtermiņa demogrāfijas pārvaldīšanas politika, kas aptvertu dzīves līmeņa paaugstināšanos, pabalstu paaugstinājumu, stabilas darba iespējas jaunajām māmiņām, atgriežoties darba tirgū?

2. Vai iedzīvotāju dzīves ilguma ietekmē ir ņemti vērā tādi faktori kā veselīga uztura ietekme, veselīgs dzīvesveids un medicīniskā aprūpe? Lūdzam sniegt šo faktoru ietekmes izvērtējumu!

3. Vai, izstrādājot piedāvātos grozījumus likumā "Par valsts pensijām", lai nodrošinātu Sociālās apdrošināšanas budžeta ilgtspēju, tika izskatītas iespējas un sagatavoti priekšlikumi ne tikai budžeta izdevumu samazināšanai, bet arī ieņēmumu palielināšanai? Lūdzam pievienot šo priekšlikumu izvērtējumu un to piedāvāto realizācijas mehānismu.

4. Vai sadarbībā ar citām ministrijām ir izstrādātas ekonomikas izaugsmei labvēlīgas reformas, kas veicinātu iedzīvotāju palikšanu Latvijā, kas veicinātu jaunu darba vietu radīšanu pēc iespējas lielākam iedzīvotāju lokam, kas savukārt veicinātu Sociālās apdrošināšanas budžeta ieņēmumus, tādējādi nodrošinot budžeta ilgtspēju? Lūdzam pievienot šo reformu priekšlikumus un piedāvāto realizācijas mehānismu.

11.Saeimas deputāti: I.Zariņš, S.Potapkins, J.Urbanovičs, S.Mirskis, J.Ādamsons,
Rīgā 2012.gada 2.maijā            S.Dolgopolovs, M.Zemļinskis, V.Jakovļevs, V.Orlovs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!