• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par atkritumu apsaimniekošanas sistēmu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.05.2012., Nr. 72 https://www.vestnesis.lv/ta/id/247536

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par deputātu dalību akcijā "Atpakaļ uz skolu 2012"

Vēl šajā numurā

10.05.2012., Nr. 72

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

 Par atkritumu apsaimniekošanas sistēmu

Uzklausot atkritumu apsaimniekošanas sistēmas speciālistu viedokļus, nozares nevalstisko organizāciju un atbildīgās ministrijas pārstāvjus, Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija 8.maijā iepazinās ar atkritumu apsaimniekošanas sistēmu un nozares aktuālajām problēmām.

Tautsaimniecības komisijas priekšsēdētājs Vjačeslavs Dombrovskis norādīja, ka 8.maijā komisijas deputāti uzklausīja iesaistīto pušu viedokļus, lai turpmāk spriestu par nepieciešamajām izmaiņām. Kā viens no būtiskākajiem jautājumiem ir, vai atkritumu savākšanā vajadzētu konkurēt pašvaldību un privātajiem uzņēmumiem. Diskusijā deputāti noskaidroja, ka pašvaldībām atkritumu savākšanā un nodošanā nav nekādas konkurences un par to ir sašutis privātais sektors.

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras pārstāvis vērsa uzmanību uz to, ka pašvaldību uzņēmumi iegūst līgumus bez konkurences, līdz ar to iedzīvotāji maksā augstāku cenu. Savukārt privātie uzņēmumi iegūst līgumus konkursu rezultātā, un pats pakalpojums maksā ievērojami lētāk. Tāpēc visiem būtu jārada vienādi noteikumi.

Konkurences padomes pārstāvji norādīja, ka samazinās tirgus dalībnieku skaits, jo pašreizējais likums radot priekšrocības konkrētiem uzņēmējiem, un tas neveicina konkurenci. Specifiskā līgumu noslēgšanas kārtība ļauj pašvaldībām bez konkursa izraudzīties savus atkritumu apsaimniekošanas uzņēmumus. Līdzīgu nostāju pauda Iepirkumu uzraudzības biroja pārstāve, kuru uztrauc izveidojusies situācija ar jau noslēgtajiem ilgtermiņa līgumiem, kuri tiek slēgti bez iepirkumu procedūras. Deputāti interesējās, kā rodas ievērojamās cenu atšķirības starp atkritumu apsaimniekošanas uzņēmumiem un vai uzņēmēji būtu gatavi sniegt pakalpojumus arī tajos reģionos, kas ir komerciāli nerentabli. Tāpat komisijas deputāti vēlējās noskaidrot, cik valstī ir palikušas izgāztuves, kas neatbilst normām, un kādus konkrētus pasākumus ir plānojusi atbildīgā ministrija, lai uzlabotu atkritumu pārstrādi un mazinātu negatīvo ietekmi uz vidi.

Kā galvenos uzdevumus Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) valsts sekretāra vietnieks Jurijs Spiridonovs minēja atkritumu apglabāšanas samazināšanu, ko nosaka arī Eiropas Savienības direktīva, un iedzīvotāju pieejamību atkritumu savākšanas pakalpojumiem. VARAM pārstāvis arī informēja, ka pašreiz pašvaldībām ir plašas funkcijas atkritumu apsaimniekošanā, piemēram, maksas noteikšana par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu.

Valmieras pašvaldības izpilddirektors Jānis Baiks oponēja, ka Ziemeļvidzemē precīzi var pateikt, cik atkritumu un no kā ir savākti, jo pašvaldības uzņēmums nodrošinot atklātu datubāzi, un galvenais akcents netiek likts uz peļnu, bet uz to, lai apkārtne būtu tīra.

Latvijā ir mazs iedzīvotāju blīvums lauku teritorijās, tāpēc atkritumu savākšanas pakalpojumi ir krietni dārgāki nekā citur Eiropā, uzsvēra Latvijas Atkritumu saimniecības asociācijas pārstāve Rūta Bendere. Eksperte norādīja, ka lielākajā valsts daļā atkritumu apsaimniekošanas prasības tiek ignorētas, kā šokējošāko piemēru minot Rīgu. R.Bendere uzsvēra, ka jāveicina dalīto atkritumu vākšana un nešķiroto atkritumu pareiza vākšana.

Saeimas preses dienestss

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!