• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ārlietu ministrs: Tiekoties ar ES īpašo pārstāvi Centrālāzijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.05.2012., Nr. 72 https://www.vestnesis.lv/ta/id/247568

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Zemkopības ministre: Par lauksaimnieku kvalifikācijas paaugstināšanas iespējām

Vēl šajā numurā

10.05.2012., Nr. 72

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ārlietu ministrs: Tiekoties ar ES īpašo pārstāvi Centrālāzijā

8.maijā notika ārlietu ministra Edgara Rinkēviča tikšanās ar Eiropas Savienības īpašo pārstāvi Centrālāzijā Pjēru Morelu. Sarunas laikā tika pārrunāti jautājumi, kas saistīti ar Ziemeļu distribūcijas tīklu (Northern Distribution Network – NDN) un Centrālāzijas reģionu. Tika pārrunāti arī Eiropas Savienības un Centrālāzijas stratēģijas un dialoga jautājumi. P.Morels dalījās savā ilggadīgajā pieredzē darbā ar reģionu un tā valstīm.

P.Morels atzīmēja, ka starptautiskais seminārs par Ziemeļu distribūcijas tīkla pārveidi komerciāli ienesīgā tirdzniecības ceļā un šā projekta iespējamo ietekmi uz Afganistānas attīstību un nākotni ir sarīkots īstā laikā. Pēdējā laikā ir notikušas vairākas starptautiskas konferences par Centrālāzijas un Afganistānas jautājumiem, to skaitā par narkotiku apkarošanu un robežu pārvaldību.

P.Morels atzīmēja, ka tālākā NDN attīstībā svarīgi pievērst uzmanību muitas procedūru sakārtošanai uz Centrālāzijas valstu robežām, kur tiek patērēts 60% no kravas nosūtīšanas laika un 64% no kravas nosūtīšanas izmaksām.

Tāpat amatpersonas apsprieda ES un Centrālāzijas valstu attiecību attīstību. E.Rinkēvičs atzīmēja, ka svarīgi nodrošināt ES delegāciju klātbūtni visās reģiona valstīs. Šobrīd vienīgā valsts reģionā, kurā nav ES delegācija, ir Turkmenistāna. P.Morels uzskata, ka ir svarīgi piešķirt lielāku finansējumu gan ES programmu, gan dalībvalstu divpusējo sadarbības projektu realizēšanai Centrālāzijā. Puses bija vienisprātis, ka Centrālāzijā ir liels ekonomiskās sadarbības potenciāls, tomēr tajā ir sarežģīta uzņēmējdarbības vide un vāja investīciju aizsardzība.

E.Rinkēvičs uzsvēra nepieciešamību veicināt politisko dialogu ar Centrālāzijas valstīm, kā arī aktivizēt ekonomiskās attiecības un apliecināja Latvijas gatavību arī turpmāk aktīvi strādāt ar šo reģionu kā politiski, tā ekonomiski.

P.Morels ES īpašā pārstāvja Centrālāzijā amatā strādā kopš 2006.gada. Bijis arī Francijas vēstnieks pie Svētā Krēsla (2002), vēstnieks Ķīnā (1996–2002), vēstnieks Krievijā, kā arī Turkmenistānā, Mongolijā, Tadžikistānā un Moldovā (1992–1996) un Gruzijā (1992–1993), Kirgizstānā (1993–1996).

Ārlietu ministrijas Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!