• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ASV Valsts departamenta amatpersonu darba vizīti Latvijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.05.2012., Nr. 72 https://www.vestnesis.lv/ta/id/247570

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Aizsardzības ministrs: Nosodot Salaspils koncentrācijas nometnes kapu apgānīšanu

Vēl šajā numurā

10.05.2012., Nr. 72

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ASV Valsts departamenta amatpersonu darba vizīti Latvijā

Ārlietu ministrijā:

7.maijā valsts sekretārs Andris Teikmanis tikās ar ASV Valsts departamenta atbildīgo amatpersonu Dienvidāzijas un Centrālāzijas lietās Sjūzenu Eliotu. Sarunā tika apspriesta Latvijas un ASV sadarbība saistībā ar ASV nemilitāro kravu piegāžu ceļu no Latvijas līdz Afganistānai un šā ceļa eventuālo piemērošanu komercpārvadājumiem. Īpaši tika atzīmēta transporta un loģistikas sektora attīstīšanas nozīme visa Centrālāzijas reģiona ekonomiskajai atdzimšanai, darba vietu radīšanai un sociālajai stabilitātei. Puses bija vienisprātis par Centrālāzijas reģiona valstu iesaistes nepieciešamību Afganistānas situācijas ilgtermiņa stabilizācijā, kas būs īpaši svarīgi pēc sabiedroto militāro spēku izvešanas no šīs valsts 2014.gadā. ASV puse atzinīgi novērtēja Latvijas vadošo lomu Ziemeļu sadales tīkla funkcionēšanā un turpmākā attīstīšanā.

ASV Valsts departamenta pārstāve vadīja ASV delegācijas vizīti Rīgā, kas piedalījās starptautiskajā seminārā par Ziemeļu sadales tīkla pārveidi komerciāli ienesīgā tirdzniecības ceļā un tā ietekmi uz Afganistānas nākotni. Vizītes laikā ASV amatpersona tikās ar valsts amatpersonām Satiksmes ministrijā, Aizsardzības ministrijā un Saeimā, kā arī ar starptautisko lietu ekspertiem no nevalstiskā sektora.

S.Eliota Valsts departamentā vada Dienvidāzijas un Centrālāzijas lietu biroju kopš 2010.gada septembra. Iepriekš strādājusi ASV diplomātiskajās pārstāvniecībās Maskavā, Belfāstā un Atēnās, kā arī ieņēmusi izpildsekretāres vietnieces amatu bijušās ASV valsts sekretāres Kondolīzas Raisas birojā.

Ārlietu ministrijas Preses un informācijas nodaļa

 

Satiksmes ministrijā:

7.maijā Satiksmes ministrijas valsts sekretārs Anrijs Matīss ar ASV delegāciju pārrunāja Afganistānas kravu pārvadājumu koridora pārveidošanas iespējas komerciāliem nolūkiem.

Šobrīd caur Latviju notiek kravu pārvadājumi uz Afganistānu tur izvietoto ārvalstu bruņoto spēku atbalstam. Taču pēc ārvalstu bruņoto spēku izvešanas no Afganistānas, esošo kravu pārvadājumu maršrutu (Ziemeļu distribūcijas tīklu (NDN)) plānots pārveidot komerciālā tirdzniecības ceļā.

ASV valsts sekretāra vietnieces Dienvidāzijas un Centrālāzijas jautājumos Sjūzenas Eliotas vadītā delegācija atzina, ka NDN pārveidošana par pastāvīgu komerciālu transporta koridoru sekmētu ekonomisko attīstību un sadarbību ne tikai starp Latviju, ASV un Afganistānu, bet arī ar citām Centrālāzijas valstīm. Tāpat Centrālāzijas valstis iegūtu jaunus tirdzniecības ceļus, un līdz ar to rastos potenciāls šo valstu tālākajai ekonomiskajai attīstībai.

Abas puses bija vienisprātis, ka Latvijas līdzšinējā pozitīvā pieredze kravu pārvadājumu uz Afganistānu nodrošināšanā būs noderīgā arī šā maršruta komercializācijā. A.Matīss uzsvēra arī Latvijas ģeogrāfiski un ekonomiski izdevīgo piedāvājumu, veicot kravu pārvadājumus uz Afganistānu. Tika pausts atbalsts esošās sadarbības attīstīšanai, definējot jaunus uzdevumus turpmākajiem kravu pārvadājumiem.

Lai arī puses atzina, ka NDN pārveidošana komerciālā tirdzniecības ceļā būs izaicinošs process, tomēr to iespējams paveikt, cieši sadarbojoties ar Centrālāzijas valstīm un kopīgi risinot šobrīd identificētos trūkumus.

Satiksmes ministrijas Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!