• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Satiksmes ministrija: Par pasažieru pārvadātāju darbības optimizēšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.05.2012., Nr. 73 https://www.vestnesis.lv/ta/id/247614

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Zemkopības ministrija: Par situāciju piensaimniecībā un atbalsta iespējām

Vēl šajā numurā

11.05.2012., Nr. 73

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Satiksmes ministrija: Par pasažieru pārvadātāju darbības optimizēšanu

10.maijā Satiksmes ministrijas (SM) valsts sekretārs Anrijs Matīss, tiekoties ar Latvijas Pasažieru pārvadātāju asociācijas (LPPA) pārstāvjiem, pārrunāja pasažieru pārvadājumu nozares optimizācijas iespējas.

Tikšanās laikā A.Matīss atzina, ka valsts budžeta konsolidācijas dēļ dotāciju apjoms pasažieru pārvadātājiem šajā gadā ir samazināts par pieciem miljoniem latu. Tomēr SM visu pagājušo gadu un arī šogad intensīvi strādājusi pie tā, lai ar Latvijas Pašvaldību savienību un pārvadātājiem īstenotu iepriekš pārspriestos pasākumus, kuri vērsti uz pārvadājumu izmaksu samazināšanu un maršruta tīklu reisu optimizāciju.

Lai risinātu sarežģīto situāciju ar pārvadātāju pašreizējo finanšu plūsmu, SM plāno pārcelt daļu no otrajā pusgadā paredzētā finansējuma, izmaksājot to jau maijā vai jūnijā.

2012.gadā pie nozīmīgākajiem pasākumiem var pieskaitīt no 1.aprīļa starppilsētu tarifu sistēmas pārskatīšanu reģionālajos starppilsētu nozīmes maršrutos. Tāpat šobrīd tiek strādāts pie autoostu sistēmas uzlabošanas un efektivizācijas. Ir arī sagatavoti jauni Ministru kabineta noteikumi "Sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanā radušos zaudējumu un izdevumu kompensēšanas un sabiedriskā transporta pakalpojuma tarifa noteikšanas kārtība". SM uzskata, ka šie noteikumi ir ļoti būtiski, jo ļaus samazināt pārvadātāju zaudējumus un izvairīties no nepamatotām izmaksām. Līdz ar to tiks pilnībā izpildītas Eiropas Savienības regulas prasības par dotāciju pamatotību. Tas ir īpaši svarīgi šobrīd, kad ar valsts budžeta līdzekļiem jārīkojas iespējami efektīvi.

Ņemot vērā, ka lielākā daļa sabiedriskā transporta pakalpojuma uzņēmumu ir apstiprinājuši 2011.gada pārskatus, SM gatavo informatīvo ziņojumu valdībā par dotāciju palielināšanu 2012.gadā, lai kompensētu pārvadātājiem 2011.gadā nesegtos zaudējumus un arī izmaksātu normatīvajos aktos noteikto peļņu. Dotācijas plānots palielināt par 1,18 miljoniem latu, ietverot gan pasažieru pārvadātājiem nesegtos zaudējumus, gan arī peļņu.

SM valdībā ir iesniegusi sabiedriskā transporta dotācijas aprēķinu nākamajam gadam, un plānots, ka arī 2013.gadā valsts budžetā tiks saglabāts finansējums 11,15 miljonu latu apmērā zaudējumu segšanai par valsts noteiktajiem braukšanas maksas atvieglojumiem atsevišķām pasažieru kategorijām. Budžeta veidošanas procesā SM ir rosinājusi palielināt dotāciju apjomu pasažieru pārvadāšanai 2013.gadā vēl par 5 miljoniem latu.

Līdz ar to SM uzskata, ka plānotie fiskālie pasākumi, īstenoti līdztekus tiesību aktu izmaiņām, ir pietiekami, lai šajā un nākamajā gadā sabiedriskā transporta pārvadājumi tiktu nodrošināti pietiekamā apmērā.

A.Matīss uzsvēra, ka svarīga ir pašvaldību un pārvadātāju izpratne par situāciju, kā arī vēlme kopā ar valsti rast risinājumus un strādāt pie pasažieru pārvadājumu optimizācijas pasākumiem.

Ministrijas Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!