• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par apstrādes rūpniecību gada pirmajā ceturksnī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.05.2012., Nr. 74 https://www.vestnesis.lv/ta/id/247700

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par eksporta apjomiem gada pirmajā ceturksnī

Vēl šajā numurā

15.05.2012., Nr. 74

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par apstrādes rūpniecību gada pirmajā ceturksnī

Ekonomikas ministrija:

Latvijas apstrādes rūpniecībā ražošanas apjoms turpina strauji augt. Šā gada pirmajos trīs mēnešos apstrādes rūpniecības ražošanas apjoms par 16,4% pārsniedza iepriekšējā gada janvāra–marta līmeni. Salīdzinājumam: pērn pirmajā ceturksnī apstrādes rūpniecībā ražošanas apjoms pieauga par 14,8%.

Šogad trīs mēnešos, salīdzinot ar 2011.gada janvāri–martu, ievērojami ražošanas apjoms ir palielinājies metālapstrādē, ķīmiskajā rūpniecībā, elektrisko un optisko iekārtu ražošanā, nemetālisko minerālu ražošanā. Lielākajā apstrādes rūpniecības apakšnozarē – kokapstrādē – ražošanas apjoms ir pieaudzis par gandrīz 10%. Tajā pašā laikā vājāks sniegums ir vērojams pārtikas rūpniecībā, tekstilizstrādājumu un apģērbu ražošanā, kā arī papīra ražošanas un poligrāfijas nozarē.

Liela daļa no nozarē saražotās produkcijas tiek realizēta ārējos tirgos, bet 2011.gada nogalē un šā gada sākumā vairumā tirdzniecības partnervalstu palēninājās izaugsmes temps. Tomēr tendences apstrādes rūpniecībā liecina, ka situācija ārējos tirgos nozares attīstību pagaidām nav būtiski ietekmējusi.

Apstrādes nozares izaugsmi pozitīvi ietekmē arī pakāpeniskais pieprasījuma pieaugums vietējā tirgū. Tā 2012.gada trīs mēnešos salīdzinājumā ar 2011.gada attiecīgo periodu realizācijas apjoms iekšējā tirgū strauji ir audzis nemetālisko minerālu ražošanas nozarē, ko lielā mērā sekmē būvniecības nozares atgūšanās no krīzes. Tāpat būtiski vietējā tirgū audzis pieprasījums pēc mašīnu, iekārtu ražošanas un metālapstrādes nozaru produkcijas.

Sagaidāms, ka nākamajos mēnešos apstrādes rūpniecībā izaugsme turpināsies. Vienlaikus jāņem vērā, ka eirozonā joprojām saglabājas spriedze finanšu sektorā, kas savukārt ietekmē reālā sektora attīstību.

Ministrijas Ekonomiskās attīstības un darba tirgus prognozēšanas nodaļa

Finanšu ministrija:

Laba apstrādes rūpniecības snieguma dēļ Latvijas rūpniecības gada pieauguma temps martā atkal ir kļuvis nedaudz straujāks, palielinoties līdz 8,5% un noslēdzot rūpniecībai kopumā veiksmīgu ceturksni.

Atšķirībā no iepriekšējā mēneša, kad lielākā ietekme uz rūpniecības izaugsmi bija labajiem elektroenerģijas un gāzes apgādes rezultātiem, martā rūpniecības pieaugumu ir nodrošinājusi galvenokārt apstrādes rūpniecība, kur izlaides apjoms, salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, ir audzis par 4,3%, bet gada pieaugums ir sasniedzis jau 15,4%. Savukārt laika apstākļu ietekmētajā elektroenerģijas un gāzes apgādes nozarē ražošanas apjoms, salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, ir krities par 6,2% un salīdzinājumā ar iepriekšējā gada attiecīgo mēnesi – par 10,2%.

Apstrādes rūpniecībā straujākais izaugsmes temps saglabājas metālu un metālu izstrādājumu ražošanas nozarē, kur pēc rekonstrukcijas pabeigšanas lielākajā nozares uzņēmumā AS “Liepājas metalurgs” metālu produkcijas apjoms gada laikā ir audzis par 68,7%, bet mēneša laikā palielinājies par 28,1%. Samērā stabila izaugsme saglabājas koksnes un koka izstrādājumu ražošanā, kur gada pieaugums ir veidojis 5,7%, tomēr tas vairs nav tik straujš kā pagājušā gada otrajā pusē. Trešajā lielākajā apstrādes rūpniecības nozarē – pārtikas rūpniecībā – ražošanas apjoms turpina stagnēt un izlaides apjoms saglabājies pagājušā gada marta līmenī.

Kopumā pirmajā ceturksnī Latvijas rūpniecības gada izaugsme ir sasniegusi 8,3% un visticamāk arī būs uzrādījusi straujāko kāpumu starp visām Eiropas Savienības (ES) valstīm. Rūpniecības pieaugums ir saglabājies arī salīdzinājumā ar iepriekšējo ceturksni, veidojot 1,7%. Arī ceturkšņa datus, tāpat kā mēneša rādītājus, visvairāk ir ietekmējusi izaugsme apstrādes rūpniecībā – metālu un metālu izstrādājumu ražošanā, kā arī koksnes un koka izstrādājumu ražošanā. Ļoti augsts izaugsmes temps pirmajā ceturksnī ir fiksēts ķīmijas rūpniecībā, kā arī elektrisko iekārtu un citu transportlīdzekļu ražošanā.

Tajā pašā laikā līdzšinējie ārējās vides riski Latvijas rūpniecībai nav būtiski mazinājušies un nozari joprojām apdraud pieprasījuma samazinājums būtiskajos eksporta tirgos eirozonas finanšu krīzes un ekonomiskās stagnācijas ietekmē. Aprīlī ir pasliktinājies gan Latvijas, gan visas ES uzņēmēju vērtējums par nozares tuvākajām perspektīvām, kas jau tuvākajos mēnešos var atspoguļoties rūpniecības izlaides datos. Latvijā rūpniecības konfidences rādītājs ir noslīdējis līdz zemākajam līmenim kopš pagājušā gada augusta, un pasliktinājums vērojams gandrīz visos rādītājos gan attiecībā uz pašreizējo ražošanas apjomu, gan ražošanas apjomu tuvākajos mēnešos, gan pasūtījumu līmeni. Līdz ar to nākamajos mēnešos rūpniecības izaugsme varētu palēnināties, to ietekmēs arī pagājušā gada attiecīgajos mēnešos sasniegtie augstie izlaides rādītāji.

Ministrijas Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!