• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par eksporta apjomiem gada pirmajā ceturksnī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.05.2012., Nr. 74 https://www.vestnesis.lv/ta/id/247703

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par gada inflāciju valstī aprīlī

Vēl šajā numurā

15.05.2012., Nr. 74

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par eksporta apjomiem gada pirmajā ceturksnī

Ekonomikas ministrija:

Neraugoties uz izaugsmes pavājināšanos atsevišķās Latvijas tirdzniecības partnervalstīs, eksporta apjoms turpina augt.

2012.gada pirmajā ceturksnī preču eksporta apjoms faktiskajās cenās, salīdzinot ar 2011.gada janvāri–martu, ir pieaudzis par 13%.

Lielākās Latvijas preču eksporta grupas ir koksne un tās izstrādājumi, lauksaimniecības un pārtikas preces un metālapstrādes produkti. Šajās preču grupās eksporta apjoms 2012.gada 1.ceturksnī, salīdzinot ar 2011.gada pirmo ceturksni, ir pieaudzis attiecīgi par 13%, 14% un 26%. Kopumā šīs trīs preču grupas nodrošināja aptuveni 2/3 daļas no visa eksporta pieauguma šā gada pirmajā ceturksnī.

2012.gada janvārī–martā strauji palielinājās eksporta apjoms arī minerālajiem produktiem, kas veidoja 24% no kopējā eksporta pieauguma.

Pieaugot ekonomiskajām aktivitātēm valstī, pieaug arī preču imports. Tā apjoms 2012.gada pirmajā ceturksnī faktiskajās cenās pieauga par 17,7%, salīdzinot ar 2011.gada pirmā ceturkšņa līmeni. Aptuveni 60% no kopējā importa pieauguma veidoja importa apjoma kāpums minerālo un mašīnbūves produktu grupās.

Paredzams, ka 2012.gadā eksporta apjoms turpinās palielināties, bet pieauguma temps būs mērenāks nekā 2011.gadā un eksporta turpmākā attīstība būs atkarīga no citu ES valstu izaugsmes.

Ministrijas Ekonomiskās attīstības un
darba tirgus prognozēšanas nodaļa

Finanšu ministrija:

Šā gada martā Latvijas ārējās tirdzniecības apgrozījums sasniedza 1242,6 miljonus latu, salīdzinājumā ar atbilstošo periodu 2011.gadā pieaugot par 9,0%. Lai arī eksporta apjoms faktiskajās cenās martā gada laikā ir palielinājies par 11,6%, tā izaugsmes temps ievērojami sarūk, uzrādot zemāko gada pieauguma tempu pēdējo divpadsmit mēnešu laikā. Importēto preču apjoms faktiskajās cenās gada laikā ir palielinājies par 8,2%, veicinot ārējās tirdzniecības deficīta samazinājumu līdz 150,4 miljoniem latu.

Pēc divu mēnešu samazināšanās pieaudzis koksnes un tās izstrādājumu eksporta apjoms faktiskajās cenās, sasniedzot 12,9% gada pieaugumu. Pēc AS “Liepājas metalurgs” rekonstrukcijas pabeigšanas ir būtiski palielinājies metāla un metāla izstrādājumu temps rūpniecības izlaidē, tā rezultātā to eksporta apjoma pieaugums ir palielinājies līdz 15,8%. Lauksaimniecības un pārtikas preču eksporta gada pieaugumu galvenokārt ir nodrošinājis piena produktu un alkoholisko dzērienu eksporta pieaugums. Martā (pēc eksporta apjoma samazinājuma gada sākumā) ir palielinājies farmācijas produktu eksports, taču no 2011.marta gada rādītājiem tas atpaliek par 30,7%.

Imports martā ir audzis lēnāk nekā eksports. Labvēlīgāki klimatiskie apstākļi un augošas naftas cenas mazināja pieprasījumu pēc kurināmā, kā rezultātā mazinājās minerālproduktu importa pieauguma temps. Turpretim vērā ņemams kāpums salīdzinājumā ar iepriekšējiem četriem mēnešiem ir bijis sauszemes transporta līdzekļu importam, par to liecina pieaugums arī no jauna reģistrēto automašīnu skaitā, īpaši vieglo auto segmentā.

Eksporta attīstības tendences turpmāk galvenokārt noteiks situācija ārējā vidē. Riski, kas saistīti ar ārējo vidi, saglabājas augsti. Par to liecina arī Eiropas Komisijas aprīlī publicētie konfidences rādītāji, norādot uz vispārēju negatīvu noskaņojumu ar lejupvērstu tendenci šā gada pirmajā ceturksnī. Arī Latvijas uzņēmēju noskaņojuma rādītāji pirmajā ceturksnī apstiprina bažas par ārējās vides nelabvēlīgo ietekmi. Līdz ar pagājušā gada otrā ceturkšņa augstajiem bāzes rādītājiem ir sagaidāms, ka eksporta izaugsmes temps turpmākajos mēnešos varētu palēnināties.

Ministrijas Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!