• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par gada inflāciju valstī aprīlī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.05.2012., Nr. 74 https://www.vestnesis.lv/ta/id/247704

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par mazumtirdzniecības apgrozījumu gada pirmajā ceturksnī

Vēl šajā numurā

15.05.2012., Nr. 74

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par gada inflāciju valstī aprīlī

Ekonomikas ministrija:

Aprīlī patēriņa cenu līmenis pieauga par 0,6%. Salīdzinot ar 2011.gada aprīli, patēriņa cenas ir palielinājušās par 2,8%.

Salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, šogad aprīlī cenas ir pieaugušas nedaudz lēnāk – pirms gada aprīlī patēriņa cenu līmenis palielinājās par 1,1%, 2010.gada aprīlī – par 0,9%.

Cenu pieaugumu joprojām nosaka degvielas un pārtikas cenu kāpums, kā arī apģērbu sadārdzināšanās.

Beidzoties sezonas izpārdošanām, cenas apģērbiem un apaviem aprīlī palielinājās par 7,1%, kas kopējo patēriņa cenu līmeni palielināja par 0,4 procentpunktiem. Savukārt pārtikai cenas mēneša laikā pieauga par 0,3% un degvielai par 3%, kas kopā patēriņa cenu indeksu palielināja par 0,2 procentpunktiem. Salīdzinot ar 2011.gada decembri, degvielas cenu kāpums ir sasniedzis 11%.

Cenu tendences pasaulē liecina, ka pārtikas un naftas cenas ir nedaudz sarukušas. Pārtikas cenas pasaulē aprīlī mēneša laikā samazinājās par 1,4%. Naftas cenu krituma pozitīvo ietekmi mazina ASV dolāra kursa pieaugums pret eiro. Tomēr joprojām pastāv liela nenoteiktība par pasaules naftas un pārtikas cenu turpmāko dinamiku.

Sagaidāms, ka Latvijā turpmākās cenu izmaiņas būs tuvas sezonālo svārstību līmenim, to nedaudz pārsniedzot. Ekonomikas ministrija prognozē, ka kopumā 2012.gadā vidējais patēriņa cenu līmenis var par 2,5% pārsniegt 2011.gada vidējo cenu līmeni.

Ministrijas Ekonomiskās attīstības un
darba tirgus prognozēšanas nodaļa

Finanšu ministrija:

Gada inflācija turpina palēnināties, 2012.gada aprīlī sasniedzot 2,8%, kas ir par 0,5 procentpunktiem mazāk nekā martā. No gada inflācijas pakāpeniski izzūd vienreizējie pasākumi, kas būtiski paaugstināja cenu līmeni pagājušajā gadā – PVN pieaugums janvārī, samazinātās PVN likmes atcelšana elektroenerģijai aprīlī. Tagad inflācijas rādītājs jau ir pietuvojies vērtībai, kas var dot priekšstatu par reālu cenu dinamiku.

Lielāko ietekmi uz gada inflāciju ir radījis energoresursu cenu kāpums pasaulē – no 2,8% gada inflācijas aptuveni 1,7 procentpunkti ir degvielas, siltumenerģijas un gāzes cenu pieauguma dēļ. Tas ļauj secināt, ka cenu kāpuma iemesli nav meklējami Latvijā, un uz šo brīdi ekonomikā ir nodrošināta cenu stabilitāte.

2012.gada aprīlī, salīdzinot ar martu, patēriņa cenas pieauga par 0,6%, kas vēl ietver pēdējās atskaņas no degvielas cenu straujā pieauguma pirmajā ceturksnī, kas aprīlī pieauga vēl par 3%, savukārt maijā jau ir redzams, ka degvielas cenas sāk pakāpeniski samazināties. Uz aizvadītajām Lieldienām būtiski sadārdzinājās olas, vidēji par 26,1%, kā arī bija novērojamas sezonāla rakstura cenu izmaiņas – dārgāki ir kļuvuši jaunās sezonas apģērbi un apavi (par 7,1%).

Jāatzīmē, ka patēriņa cenu līmenis ir viens no makroekonomiskajiem rādītājiem, kuram jāpievērš īpaša uzmanība, virzoties uz eiro ieviešanu. Tas ir strikti noteikts Māstrihtas kritērijs, kura izpilde ir nosacījums, lai iestātos eirozonā.

Par kritēriju tiek izmantota gada vidējā inflācija (12 mēnešu vidējais patēriņa cenu indekss, kas attiecināts pret iepriekšējo 12 mēnešu vidējo), kas aprīlī vēl nedaudz samazinājās – līdz 4,1%. Metodoloģisku apsvērumu dēļ šis rādītājs samazinās lēnāk par gada inflāciju, jo aptver daudz plašāku laika periodu un vēl arvien uztver cenu pieaugumu pērnā gada sākumā. Prognozēts, ka uz gada beigām gada vidējā inflācija samazināsies līdz 2,6%.

Ministrijas Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!