• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Ķīnas Tautas Republikas nacionālās aizsardzības ministra un viņa vadītās delegācijas darba vizīti Latvijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.05.2012., Nr. 74 https://www.vestnesis.lv/ta/id/247714

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par starptautisko aizdevēju pēcprogrammas uzraudzības misiju

Vēl šajā numurā

15.05.2012., Nr. 74

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Ķīnas Tautas Republikas nacionālās aizsardzības ministra un viņa vadītās delegācijas darba vizīti Latvijā

No 12. līdz 15.maijam Latvijā vizītē uzturas Ķīnas Tautas Republikas (ĶTR) premjerministra vietnieks, nacionālās aizsardzības ministrs ģenerālis Ļans Guanļe, kurš 13.maijā kopā ar Latvijas aizsardzības ministru Arti Pabriku piedalījās ziedu nolikšanas ceremonijā pie Oskara Kalpaka pieminekļa Rīgā

Aizsardzības ministrs A.Pabriks norāda: “Vēsturiski Ķīna ir viena no pasaules varenākajām valstīm, lielākajām civilizācijām. Ņemot vērā pēdējo gadu izaugsmes tendences Āzijas reģionā, ir būtiski stiprināt kultūras, politiskās un ekonomiskās saites ar šā reģiona valstīm. Atšķirībā no Eiropas un ASV Ķīnā militārā nozare turpina attīstīties, tādēļ ir svarīgi veicināt savstarpējo sapratni par drošības situāciju pasaulē, jo drošība un aizsardzības ir sabiedrības politiskās un ekonomiskās dzīves sastāvdaļa.”

Savukārt vakar, 14.maijā, abu valstu aizsardzības ministri tikšanās laikā Aizsardzības ministrijā pārrunāja aktuālos drošības jautājumus un diskutēja par Latvijas un Ķīnas divpusējo sadarbību, tai skaitā par mācībām un bruņoto spēku orķestru sadraudzību. Vizītes ietvaros ĶTR nacionālās aizsardzības ministrs Ļans Guanļe un viņa vadītā delegācija vakar tikās arī ar Latvijas valsts bruņotā spēka augstāko vadoni, Valsts prezidentu Andris Bērziņu (attēlā).

 Foto: VPK

No 12. līdz 15.maijam Latvijā vizītē uzturas Ķīnas Tautas Republikas premjerministra vietnieks, nacionālās aizsardzības ministrs ģenerālis Ļans Guanļe, kurš 13.maijā kopā ar Latvijas aizsardzības ministru Arti Pabriku piedalījās ziedu nolikšanas ceremonijā pie Oskara Kalpaka pieminekļa Rīgā (attēlos) Foto: Gatis Dieziņš, RJC

Tiekoties ar Valsts prezidentu

14.maijā Rīgas pilī notika Valsts prezidenta Andra Bērziņa tikšanās ar Ķīnas Tautas Republikas nacionālās aizsardzības ministru ģenerāli Ļanu Guanļi un viņu pavadošo delegāciju. Sarunas gaitā abas puses pauda vienotu viedokli par to, ka Latvijas un Ķīnas attiecības kopš abu valstu diplomātisko attiecību nodibināšanas ir attīstījušās savstarpēji draudzīgā un pozitīvā virzienā, taču izaugsmes potenciāls vēl ir ļoti plašs un aptver visas jomas, tai skaitā sadarbību militārajos un aizsardzības jautājumos.

Ķīnas Tautas Republikas nacionālās aizsardzības ministrs ģenerālis Ļ.Guanļe uzsvēra, ka savas vizītes laikā Latvijā izjutis ļoti pozitīvu gaisotni un attieksmi pret Ķīnas delegāciju un valsti kopumā. Augstais viesis pateicās par ielūgumu apmeklēt Latviju, ko saņēmis no aizsardzības ministra Arta Pabrika un izteica cerību, ka pēc vizītes varēs doties uz Ķīnu ar gandarījumu par paveikto sadarbības paplašināšanā. “Vizītes mērķis ir nostiprināt abu valstu attiecības tieši aizsardzības jomā un panākt arvien ciešāku sapratni. Esmu pārliecināts, ka mēs varam strādāt kopīgi, sadarbojoties gan militārā, gan aizsardzības politikas jomā,” atzina Ļ.Guanļe.

Valsts prezidents A.Bērziņš pateicās par pozitīvo vērtējumu, kas tika izteikts gan attiecībā uz Latvijas valsts institūcijām, gan situācijas attīstībai starp abām valstīm: “Esmu pārliecināts, ka mēs esam uz pareizā ceļa un par bāzi abu valstu nākotnes attiecību veidošanai noteikti būtu jāuzskata izglītība un kultūra, īpašu uzmanību pievēršot studentu apmaiņas programmām ar mērķi katras valsts studentiem rast iespēju otrā valstī studēt tās jomas, kas konkrētajā valstī ir visaugstākajā līmenī.” A.Bērziņš arī uzsvēra, ka šī vizīte kalpos par pamatu attiecību paplašināšanai ne tikai aizsardzības jomā, bet arī Latvijas nozīmīgā Ziemeļu tranzīta koridora nostiprināšanai, ņemot vērā Latvijas ostu tīklu, kā arī tradicionāli labo sadarbību ar Vidusāzijas valstīm.

Ģenerālis ĻGuanļe augstu novērtēja Latvijas veikumu ekonomiskās krīzes pārvarēšanā un ekonomikas stabilizēšanā, uzsverot, ka Ķīna Latviju vērtē kā nozīmīgu partneri un labu draugu Baltijas reģionā, saredzot lielu potenciālu attiecību paplašināšanai.

Ķīnas Tautas Republikas nacionālās aizsardzības ministrs ģenerālis Ļ.Guanļe nodeva Valsts prezidentam sveicienu no Ķīnas Tautas Republikas prezidenta Hu Dziņtao. A.Bērziņš izteica uzaicinājumu Ķīnas Tautas Republikas amatpersonām apmeklēt Latviju 2014.gadā, kad Rīga būs Eiropas kultūras galvaspilsēta.

Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!