• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ekonomikas ministra darba vizīti ASV. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.05.2012., Nr. 74 https://www.vestnesis.lv/ta/id/247716

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Ķīnas Tautas Republikas nacionālās aizsardzības ministra un viņa vadītās delegācijas darba vizīti Latvijā

Vēl šajā numurā

15.05.2012., Nr. 74

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ekonomikas ministra darba vizīti ASV

Darba vizītes laikā Amerikas Savienotajās Valstīs ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts ar ASV amatpersonām un vietējo uzņēmumu pārstāvjiem pārrunājis līdzšinējo ekonomisko sadarbību, iespējas piesaistīt jaunas ASV investīcijas Latvijai, veicināt aktīvāku divpusējo tirdzniecību, kā arī Pasaules Bankas iespējamo atbalstu Nacionālās industriālās politikas izstrādē.

Tikšanos laikā ar Pasaules Bankas izpilddirektori Ziemeļu un Baltijas valstu jautājumos Annu Brantu un citiem Pasaules Bankas pārstāvjiem tika spriests par Pasaules Bankas atbalstu Latvijai Nacionālās industriālās politikas, kā arī inovācijas politikas izstrādē. Eksperti no Pasaules Bankas piedalīsies arī maija beigās plānotajās Ārvalstu investoru padomes Latvijā augsta līmeņa sarunās ar valdību, pēc kurām tiks diskutēts par Latvijas un Pasaules Bankas turpmāko sadarbības modeli Nacionālās industriālās politikas izstrādē un veiksmīgā īstenošanā.

Moderna Nacionālā industriālā politika ir Latvijai pilnīgi jauns virziens valsts ekonomikas straujākai attīstībai. Latvija nav ne pirmā, ne vienīgā valsts, kas strādā industriālās politikas virzienā, tāpēc daudz varam mācīties no citu valstu pieredzes. Pasaules Banka ir sniegusi savu atbalstu un konsultācijas vairākās valstīs, un arī mums ir jāizmanto iespēja iegūt starptautisku ekspertu vērtējumu. Tas palīdzēs Latvijas identificēt un izvairīties no tipiskākajām kļūdām, ko pieļauj valstis industriālās politikas īstenošanā un atbalsta mehānismu veidošanā,” uzsver D.Pavļuts.

Vizītes pirmajās dienās notikušas arī tikšanās ar ASV Tirdzniecības departamenta Starptautiskās tirdzniecības administrācijas un ASV Tirdzniecības biroja pārstāvjiem, ar kuriem tika pārrunāta līdzšinējā Latvijas un ASV divpusējā sadarbība. Kā perspektīvākos sadarbības virzienus puses minēja loģistiku un transportu, kokapstrādi, metālapstrādi un mašīnbūvi, informācijas tehnoloģijas un elektroniku, dzīvības zinātnes, enerģētiku un tūrismu.

D.Pavļuts tikšanās laikā ar ASV amatpersonām uzsvēra Latvijas ekonomikas veiksmīgo atkopšanās gaitu, kā arī priekšrocības biznesa projektu izveidei un attīstībai Latvijā. Latvijas sasniegumi biznesa vides uzlabošanā novērtēti arī starptautiski, piemēram, Pasaules Bankas Doing Business indeksā sasniegts kāpums par desmit vietām gada laikā – ierindojot Latviju 21.vietā 172 valstu vidū. ASV amatpersonas apliecināja interesi ciešākai sadarbībai ar Latviju, vienlaikus akcentējot, ka ir jāveicina arī divpusējās investīcijas un tirdzniecība. Tāpat tika pārrunāta šā gada jūlija sākumā plānotā ASV uzņēmēju delegācijas vizīte Latvijā, kuras laikā ASV uzņēmumiem tiks veidotas individuālas programmas atbilstoši viņu vajadzībām un interesēm.

Tikšanos laikā Latvijas puse aicināja izskatīt jautājumus par ASV pirms vairākiem gadiem ieviestajām antidempinga nodevām tērauda sektorā, kas rada būtiskus tirdzniecības ierobežojumus Latvijas metalurģijas uzņēmumiem, īpaši AS “Liepājas Metalurgs”. D.Pavļuts aicināja ASV pārskatīt antidempinga nodevu aprēķinus, kā arī atcelt šo prasību piemērošanu Latvijas uzņēmumiem, kas Latvijas skatījumā patlaban nav pamatota.

Ekonomikas ministrs vizītes laikā piedalījās arī organizācijas “Business Council for International Understanding” rīkotajā apaļā galda diskusijā ar dažādu nozaru uzņēmējiem. D.Pavļuts ASV uzņēmējus informēja par aktuālo situāciju un prognozēm Latvijas ekonomikā, investīciju iespējām dažādos tautsaimniecības sektoros, kā arī Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras un citu valsts institūciju piedāvāto atbalstu. No ASV uzņēmēju puses bija liela interese par Latviju kā potenciālo vietu ražošanas izvietošanai, IT klasteru un ārpakalpojumu centru izveides iespējām Latvijā.

Ekonomikas ministrs darba vizītē ASV bija no 7.maija līdz 13.maijam.

2011.gadā Latvijas un ASV ārējās tirdzniecības apjoms veidoja 451,9 miljonus ASV dolāru (par 13,5% vairāk nekā 2010.gadā), tostarp Latvijas eksports uz ASV bija 267,1 miljons ASV dolāru, bet imports – 184,9 miljoni ASV dolāru. ASV 2011.gadā bija 17.lielākā Latvijas ārējās tirdzniecības partnere. Saskaņā ar Ārvalstu tiešo investīciju piesaistes stratēģiju ASV ir definēta kā augsti prioritāra mērķa valsts ārvalstu tiešo investīciju piesaistei.

Daiga Grūbe,
ekonomikas ministra preses sekretāre

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!