• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Saeimas un nevalstisko organizāciju ikgadējo forumu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.05.2012., Nr. 74 https://www.vestnesis.lv/ta/id/247729

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Valsts aizsardzības koncepciju

Vēl šajā numurā

15.05.2012., Nr. 74

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Saeimas un nevalstisko organizāciju ikgadējo forumu

Lai vecinātu pilsoniskās sabiedrības attīstību un veidotu ciešākas saites starp parlamentu un nevalstisko sektoru, Saeimā 14.maijā notika Saeimas un nevalstisko organizāciju (NVO) ikgadējais forums. Saeimas deputāti un NVO pārstāvji parlamentā diskutēja par sabiedrības saliedētības veicināšanu, Latvijas pārstāvniecību Eiropas Savienībā (ES) un valsts iespējām ekonomikas izrāvienam.

Pasākumu atklāja Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa un Latvijas Pilsoniskās alianses padomes locekle, Latvijas Krievu kultūras biedrības priekšsēdētāja Jeļena Matjakubova.

Šā gada forumā darbs tika organizēts trīs paralēlās darba sesijās.

Viena no sesijām bija veltīta sabiedrības saliedētības jautājumiem un sabiedrības līdzdalības veicināšanai. Par jaunizveidotās Saeimas Sabiedrības saliedētības komisiju un tās sadarbības iespējām ar nevalstiskajām organizācijām stāstīja komisijas priekšsēdētājs Ilmārs Latkovskis, bet par Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sadarbību ar mediju nevalstiskajām organizācijām runāja komisijas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece. Nevalstisko organizāciju pārstāvji klātesošos iepazīstināja ar NVO lomu sabiedrības integrācijā, nacionālās kultūras biedrībām, NVO ilgtspēju un brīvprātīgā darba attīstību un žurnālistu pašorganizācijas nozīmi. Sesijas darbu vadīja I.Latkovskis un Latvijas Bērnu foruma valdes priekšsēdētāja Inete Ielīte.

Eiropas lietām un ārlietām veltītajā darba sesijā foruma dalībnieki runāja par nevalstiskā sektora līdzdalību, gatavojoties Latvijas prezidentūrai ES Padomē. Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Zanda Kalniņa-Lukaševica informēja par Eiropas aktuālajiem jautājumiem, bet par Saeimas lomu ārpolitikas veidošanā stāstīja Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Ojārs Kalniņš. Sabiedriskās politikas centra “Providus” Eiropas politikas asociētā pētniece Linda Jākobsone runāja par pašreizējo un nākotnes Saeimas un pilsoniskās sabiedrības organizāciju sadarbību Eiropas lietās un ārlietās. Šo darba sesiju vadīja Z.Kalniņa-Lukaševica un Eiropas kustības Latvijā prezidents Andris Gobiņš.

Vēl viena foruma sesija bija veltīta nevalstisko organizāciju ieguldījumam Latvijas ekonomikas izaugsmē. Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētāja Ina Druviete vēstīja par investīcijām izglītībā kā stabilas un ilgtspējīgas ekonomikas pamatu. Par Latvijas izaugsmi un cilvēku drošumspēju Latvijā līdz 2020.gadam stāstīja Pārresoru koordinācijas centra vadītājs Mārtiņš Krieviņš, savukārt NVO pārstāvji runāja par biedrību un nodibinājumu lomu ekonomiskās izaugsmes veicināšanā. Darbu šajā sesijā vadīja Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājs Jānis Reirs un Latvijas Pilsoniskās alianses direktore Rasma Pīpiķe.

Darba sesijas vadīja Saeimas komisiju priekšsēdētāji kopā ar nevalstiskā sektora deleģētiem pārstāvjiem. Ievadlekciju katrā no foruma sesijām nolasīja attiecīgās nozares eksperti – sociālantropoloģe Aivita Putniņa, Latvijas Ārpolitikas institūta direktors Andris Sprūds un DNB Bankas ekonomikas eksperts Pēteris Strautiņš. 

Kopš Saeima 2006.gadā pieņēma de­klarāciju, kurā noteikti Saeimas un nevalstisko organizāciju sadarbības principi un veicamie uzdevumi sadarbības pilnveidošanai, forums kļuvis par ikgadēju tradīciju. Šis bija jau sestais Saeimas un NVO forums.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!