• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Muzeju nakts tradīcijas iedibināšanu Belgorodas apgabalā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.05.2012., Nr. 78 https://www.vestnesis.lv/ta/id/247943

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Raiņa memoriālā muzeja Slobodskā divdesmitgadi

Vēl šajā numurā

21.05.2012., Nr. 78

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Muzeju nakts tradīcijas iedibināšanu Belgorodas apgabalā

18. un 19.maijā Belgorodas apgabalā (Krievijā) Latvijas vēstniecība Krievijas Federācijā un Krišjāņa Barona muzejs Latvijā rīkoja plašu kultūras pasākumu programmu, kuras noslēgumā 19.maija naktī norisinājās Muzeju nakts.

Muzejā atklāta Latvijas Nacionālās bibliotēkas izstāde “Latvieši Krievijā”, noticis piemiņas pasākums literatūrzinātniecei Saulcerītei Viesei, izskanējis Maskavas latviešu kultūras biedrības kora “Tālava” koncerts, kā arī aizvadīta Muzeju nakts ar latviešu dziesmām un stāstu par Latvijas muzejiem.

Uz pasākumiem ieradās K.Barona muzeja Latvijā vadītāja Rūta Kārkliņa ar kolēģiem Andri Ērgli un Ditu Baronu. Kopš 20.gs. 80.gadu beigām latviešu kultūras darbinieki viesojušies bijušajā Voroņežas guberņā vairakkārt, rūpējoties par muzeju un atbalstot tā pastāvēšanu. Izstādi “Latvieši Krievijā” atklāja Latvijas vēstniecības Maskavā kultūras un preses atašeja Maija Bišofa. Koris “Tālava” diriģentes Tamāras Semičevas vadībā uzstājās ar tautasdziesmu koncertrepertuāru.

Izstāde “Latvieši Krievijā” jau ir tikusi izstādīta vairākos Krievijas Federācijas apgabalos, un vēstniecība ir gandarīta, ka to tagad varēs aplūkot arī Belgorodas apgabala iedzīvotāji. Tā stāsta par latviešu izceļošanu uz Krieviju 19.gs. otrajā pusē un 20.gs sākumā. Ekspozīcijas autori dokumentos, fotogrāfijās, dažādos izdevumos skaidro latviešu aizbraukšanas cēloņus un cenšas rast atbildi, vai izceļotāji, pūloties izrauties no nabadzības, meklējot taisnību, ko dod gara brīvība, sasniedza, ko vēlējās. Tas ir stāsts par to, kā latvieši iedzīvojās svešās zemēs un centās saglabāt latviskumu, par to, kā tie kalpoja Latvijai un kā tautieši dzimtenē vērtēja viņu rīcību.

Lai arī Muzeju nakts tradīcija Krievijas galvaspilsētā ir pazīstama, Belgorodas apgabalā šis bija pirmais gadījums, kad kāds no muzejiem bija atvērts publikai nakts stundās, un priecē fakts, ka šādu unikālu notikumu apgabalā iniciēja un organizēja tieši latvieši.

Krievijā, Belgorodas apgabala Muhouderevkas ciemā (aptuveni 700 km attālumā no Maskavas), jau 22 gadus pastāv muzejs ar izcilajam latviešu literātam un folkloristam Krišjānim Baronam veltītu ekspozīciju. Tur mūsu Dainu tēvs kopš 1867.gada ir kalpojis muižnieku Stankēviču ģimenē par mājskolotāju.

Latvijas vēstniecības Krievijas Federācijā informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!