• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2012. gada 22. maija rīkojums Nr. 232 "Par Imunizācijas plānu 2012.–2014.gadam". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.05.2012., Nr. 81 https://www.vestnesis.lv/ta/id/248094

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta rīkojums Nr.233

Par vienreizējā sociālā pabalsta piešķiršanu M.Kovaļovai sakarā ar trīnīšu piedzimšanu

Vēl šajā numurā

24.05.2012., Nr. 81

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: rīkojums

Numurs: 232

Pieņemts: 22.05.2012.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta rīkojums Nr.232

Rīgā 2012.gada 22.maijā (prot. Nr.28 32.§)

Par Imunizācijas plānu 2012.–2014.gadam

1. Apstiprināt Imunizācijas plānu 2012.–2014.gadam (turpmāk – plāns).

2. Noteikt Veselības ministriju par atbildīgo institūciju plāna īstenošanā.

3. Plāna īstenošanu 2012., 2013. un 2014.gadā nodrošināt no Veselības ministrijai piešķirtajiem valsts budžeta līdzekļiem.

4. Veselības ministrijai sagatavot un veselības ministram iesniegt noteiktā kārtībā Ministru kabinetā:

4.1. katru gadu līdz 1.jūnijam informatīvo ziņojumu par plāna īstenošanas gaitu;

4.2. līdz 2015.gada 1.jūnijam informatīvo ziņojumu par plāna izpildi.

Ministru prezidenta vietā –
labklājības ministre I.Viņķele

Veselības ministra vietā –
zemkopības ministre L.Straujuma



 

(Ministru kabineta
2012.gada 22.maija
rīkojums Nr.232)

Imunizācijas plāna 2012.–2014.gadam
kopsavilkums

Imunizācijas plāns 2012.–2014.gadam (turpmāk – plāns) ir mērķtiecīgi īstenotas infekcijas slimību izplatības ierobežošanas politikas kārtējais posms un Imunizācijas valsts programmas 2008.–2010.gadam (atbalstīta ar Ministru kabineta 2008.gada 31.janvāra rīkojumu "Par Imunizācijas valsts programmu 2008.–2010.gadam") turpinājums, kā arī rīcības plāns vakcīnregulējamo infekcijas slimību mazināšanai. Plāns izstrādāts, lai īstenotu Sabiedrības veselības pamatnostādnēs 2011.–2017.gadam (atbalstītas ar Ministru kabineta 2011.gada 5.oktobra rīkojumu Nr.504 "Par Sabiedrības veselības pamatnostādnēm 2011.–2017.gadam") noteikto mērķi – samazināt iedzīvotāju saslimstību ar infekcijas slimībām.

Imunizācija ir valsts epidēmiskās drošības sistēmas neatņemama sastāvdaļa. Aktīvās imunizācijas mērķis ir panākt cilvēka organisma neuzņēmību pret infekcijas slimībām, imitējot dabīgas infekcijas procesu, kam ir labvēlīgs iznākums. Imunizācija ir visefektīvākais infekcijas slimību profilakses līdzeklis. Tādējādi katru gadu tiek novērsti apmēram 30 000 dažādu infekcijas slimību gadījumu un vairāk nekā 100 nāves gadījumu bērniem. Ieviešot vakcināciju, Latvijā ir likvidēts poliomielīts, 2010.gadā Latvijā nav reģistrēts neviens saslimšanas gadījums ar masalām un masaliņām, par 96 % samazinājusies saslimstība ar B hepatītu bērniem. Pirms vakcinācijas ieviešanas katru gadu ar minētajām infekcijas slimībām slimoja vairāki tūkstoši bērnu.

Pašlaik tiek veikta vakcinācija pret 13 infekcijas slimībām: tuberkulozi, difteriju, stingumkrampjiem, garo klepu, poliomielītu, B hepatītu, b tipa Haemophilus influenzae infekciju, pneimokoku infekciju, epidēmisko parotītu, masalām, masaliņām, vējbakām un cilvēka papilomas vīrusa infekciju. Par valsts budžeta līdzekļiem, kompensējot 50 % no vakcinācijas izdevumiem, pret gripu tiek vakcinētas personas, kas iekļautas augsta riska grupās. Vairākus gadus turpinās bērnu vakcinācija pret ērču encefalītu augsti endēmiskajās teritorijās, kā arī bāreņu un bez vecāku gādības palikušo bērnu vakcinācija pret ērču encefalītu.

Lai saglabātu iepriekšējos gados sasniegtos rezultātus vakcīnregulējamo infekcijas slimību jomā, ir nepieciešams panākt vakcinācijas aptveri līdz 95 % un vairāk. Kā liecina imunizācijas monitoringa dati, vakcinācijas līmenim kopš 2008.gada ir tendence samazināties. Līdz ar to viens no plāna galvenajiem uzdevumiem ir palielināt vakcināciju pret vakcīnregulējamām infekcijas slimībām, veicot šādus pasākumus:

1) paaugstināt iedzīvotāju informētību par imunizācijas nozīmi, drošību un efektivitāti, īpašu uzmanību veltot topošo vecāku izglītošanai;

2) organizēt profesionālās kvalifikācijas pilnveides kursus imunizācijas jautājumos ģimenes ārstiem, pediatriem, medicīnas māsām un ārstu palīgiem;

3) izstrādāt vadlīnijas ģimenes ārstiem par to bērnu imunizāciju, kuriem nav zināma vai ir nepilnīga vakcinēšanas vēsture, lai uzlabotu imunizācijā iesaistīto ārstniecības personu zināšanas un minētie bērni tiktu vakcinēti atbilstoši situācijai;

4) apzināt to nevakcinēto bērnu vakcinācijas statusu, kas ir no augsta vai vidēja riska ģimenēm, kurās netiek pietiekami nodrošināta bērna attīstība un audzināšana, un veikt pasākumus vakcinācijas statusa uzlabošanai, tādējādi nodrošinot vienlīdzīgu pieeju visu bērnu vakcinācijai un vakcinācijas aptveres uzlabošanai.

Minētajos pasākumos kā sadarbības partneri tiks iesaistītas ne tikai Veselības ministrijas padotības iestādes – Slimību profilakses un kontroles centrs, Nacionālais veselības dienests, Veselības inspekcija un Zāļu valsts aģentūra –, bet arī Izglītības un zinātnes ministrija, Labklājības ministrija, pašvaldības un nevalstiskās organizācijas.

Plāna īstenošana 2012., 2013. un 2014.gadā tiks nodrošināta no Veselības ministrijai piešķirtajiem valsts budžeta līdzekļiem.

Veselības ministra vietā –
zemkopības ministre L.Straujuma

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!