• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts kanceleja: Par trūkumiem brīvprātīgo darba regulējumā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.05.2012., Nr. 81 https://www.vestnesis.lv/ta/id/248105

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

24.05.2012., Nr. 81

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts kanceleja: Par trūkumiem brīvprātīgo darba regulējumā

21.maijā Valsts kanceleja sagatavojusi uzdevumus Finanšu ministrijai un Kultūras ministrijai novērst šķēršļus brīvprātīgo iesaistīšanai nevalstisko organizāciju darbā, sagatavojot grozījumus Ministru kabineta noteikumos "Par grāmatvedības kārtošanu" un iekļaujot tajos normu, kas atļautu biedrībām un nodibinājumiem grāmatvedības kārtošanu uzticēt brīvprātīgajiem, kā arī grozījumus Biedrību un nodibinājumu likumā, veicot tos kontekstā ar sociālās uzņēmējdarbības likumu, lai precizētu brīvprātīgā darba veikšanas nosacījumus.

Uzdevumi tapuši, ņemot vērā Valmieras novada fonda aktualizēto problēmu saistībā ar VID uzlikto 500 latu sodu par brīvprātīgā grāmatveža darbu, kas tika izskatīta Ministru kabineta un Nevalstisko organizāciju sadarbības memoranda īstenošanas padomes sēdē, kurā nolēma novērst pašreizējo praksi, ka brīvprātīgo darba izmantošana tiek traktēta kā izvairīšanās no nodokļu nomaksas un par to tiek uzlikti sodi.

Veicot Eiropas Padomes lēmumu un Latvijas normatīvo aktu analīzi, Valsts kanceleja ir secinājusi, ka nav nozīmes, kādas profesijas pārstāvis (piemēram, grāmatvedis, jurists, skolotājs) veic brīvprātīgā darbu, jo ārējie normatīvie akti neparedz brīvprātīgā darba profesiju uzskaitījumu. Nav pieļaujama Valsts ieņēmumu dienesta voluntāra profesiju kvalifikācija, nosakot, kuras profesijas pārstāvji nedrīkst būt nodarbināti kā brīvprātīgie.

Galvenais kritērijs, kas jau pašlaik ir noteikts likumos – jāskatās biedrības vai nodibinājuma statūtos noteiktais darbības mērķis.

Memoranda padomes vadītāja un Valsts kancelejas direktore Elita Dreimane pauž gandarījumu par sadarbību ar NVO, "jo šī sadarbība palīdz novērst daudzas nepilnības likumdošanā, samazināt tādu gadījumu skaitu, ka tiesību akti tiek traktēti atšķirīgi vai ir pretrunā ar tiesiskuma principu. Piemēram, nav pamata un ir neloģiski nevalstiskās organizācijas sodīt par brīvprātīgā darba izmantošanu, jo nevalstiskās organizācijas pēc būtības balstās uz brīvprātīgu, bez atlīdzības veiktu darbu."

 

Valsts kancelejas Komunikācijas departaments

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!