• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome: Par atbalsta maksājumu aplikšanu ar ienākuma nodokli. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.05.2012., Nr. 81 https://www.vestnesis.lv/ta/id/248106

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Nodarbinātības valsts aģentūra: Par pasākumiem uzņēmējdarbības uzsākšanai

Vēl šajā numurā

24.05.2012., Nr. 81

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome: Par atbalsta maksājumu aplikšanu ar ienākuma nodokli

Finanšu ministrija savulaik plānoja no mazajiem un vidējiem lauksaimniekiem, kas ir iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) maksātāji, valsts budžetā ik gadus papildus iekasēt 7,5 miljonus latu, toties saskaņā ar Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes (LOSP) rīcībā esošo informāciju par 2010.gadu Valsts ieņēmumu dienests (VID) no lauksaimniekiem iekasējis tikai 557 tūkstošus latu IIN, kas ir 7,5% no plānotās summas.

LOSP kategoriski bija pret šāda nodokļa ieviešanu un norādīja, ka tas nedos vēlamos rezultātus, kavēs saimniecību attīstību un radīs negodīgu konkurenci starp lauksaimniekiem, jo uzņēmuma ienākuma nodokļa maksātājiem atbalsts netiek iekļauts ar nodokli apliekamajā ienākumā.

Zemkopības ministrija ir uzklausījusi LOSP prasību, ka valsts un Eiropas Savienības (ES) atbalstu lauksaimniecībai un lauku attīstībai nedrīkst iekļaut ar iedzīvotāju ienākuma nodokli apliekamajā ienākumā, jo tas būtiski kropļo Latvijas lauksaimnieku konkurētspēju attiecībā uz pārējo ES dalībvalstu fona, tajā skaitā Igauniju un Lietuvu. Nevienā no mūsu kaimiņvalstīm atbalsta maksājumi netiek aplikti ar IIN. Ne tikai apstāklis, ka mūsu kaimiņvalstīs ar IIN netiek aplikti atbalsta maksājumi, Latvijas lauksaimniekiem arī IIN likme 25% apmērā ir visaugstākā –Igaunijā tā ir 21% un Lietuvā tikai 15% apmērā.

LOSP valdes locekle, Latvijas Zemnieku federācijas valdes priekšsēdētāja Agita Hauka uzskata: "Esam gandarīti, ka Zemkopības ministrija arī iestājas pret nevienlīdzīgo attieksmi valsts un ES atbalstīto maksājumu aplikšanā ar iedzīvotāju ienākuma nodokli zemniekiem. Latvijas Zemnieku konkurētspēja ir ļoti atkarīga no vienlīdzīgiem nosacījumiem gan atbalsta saņemšanā, gan konkurētspējas uzlabošanā. Un vienlīdzīga atbalsta nosacījumi visās ES valstīs būtu labākais variants mūsu zemnieku saimniecību attīstībai."

LOSP jau vairākkārt ir aicinājis Finanšu ministriju veikt izmaiņas normatīvajos aktos saistībā ar nepieciešamajām izmaiņām likumā "Par iedzīvotāju ienākumu nodokli", nosakot grozījumus, kas paredz, ka atbalsta maksājumu summas, kas piešķirtas kā valsts vai Eiropas Savienības atbalsts lauksaimniecībai un lauku attīstībai, nav iekļaujamas maksātāja apliekamajā ienākumā. Līdz šim lauksaimnieku prasība no Finanšu ministrijas puses nav tikusi ņemta vērā un no 2010.gada šis atbalsts tiek aplikts ar IIN.

Līdz 2009.gada 31.decembrim saskaņā ar likuma "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" 9.panta pirmās daļas 22.punktu ar iedzīvotāju ienākuma nodokli netika apliktas summas, kas izmaksātas kā valsts atbalsts lauksaimniecībai vai ES atbalsts lauksaimniecībai un lauku attīstībai. Taču 2010.gadā stājās spēkā grozījumi likumā "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli", kas noteica, ka no ar iedzīvotāju ienākuma nodokli neapliekamo ienākumu veidiem tika izslēgts valsts un ES atbalsts. Līdz ar to no 2010.gada tie tiek iekļauti ar iedzīvotāju ienākuma nodokli apliekamajā ienākumā.

LOSP valdes loceklis, Latvijas Biškopības biedrības valdes priekšsēdētājs Armands Krauze uzskata: "Mūsu lauksaimniecības nozarēm ir ļoti grūti konkurēt, jo saņemam vismazākos tiešos maksājumus Eiropas Savienībā. Diemžēl arī Latvijas negodīgā nodokļu politika attiecībā uz lauksaimniekiem šo situāciju tikai pasliktina un veicina saimniecību slēgšanu un mūsu iedzīvotāju aizbraukšanu uz ārzemēm. Lai uzlabotu lauksaimnieku stāvokli, Finanšu ministrijai, tāpat kā Zemkopības ministrijai, ir jāuzklausa LOSP priekšlikumi un jāpalīdz mūsu lauksaimniekiem."

Finanšu ministrijas atbildīgajām amatpersonām jāsaprot, ka, iespējams, ir jāsamazina valsts lielie izdevumi, nevis visu laiku jāpalielina nodokļu slogs iedzīvotājiem. Beidzot ir jāveido sabalansēta nodokļu politika, lai iedzīvotāji būtu motivēti maksāt nodokļus un godīgi saimniekot savā valstīLatvijā.

Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācijas valdes priekšsēdētājs Gustavs Norkārklis norāda: "Situācija ir īpaši negodīga pret mazajām saimniecībām. 2010.gadā tika samazināts neapliekamais minimums no 4000 latu līdz 2000 latu, subsīdijas tika iekļautas pie ar nodokli apliekamajiem ieņēmumiem un IIN likme palielināta no 15% līdz 26%. Latvijas valsts nevienlīdzīgā attieksme ir tikpat negodīga kā ES tiešmaksājumu sistēma pret lauksaimniekiem."

 

Krista Garkalne, LOSP sabiedrisko attiecību speciāliste

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!