• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Zemkopības ministrija: Par nelauksaimniecisko darbību laukos. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.05.2012., Nr. 81 https://www.vestnesis.lv/ta/id/248111

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta sēdē: 2012.gada 22.maijā

Vēl šajā numurā

24.05.2012., Nr. 81

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Zemkopības ministrija: Par nelauksaimniecisko darbību laukos

Zemkopības ministre Laimdota Straujuma aicina ikvienu, kurš gatavo projektu iesniegšanai Lauku attīstības programmas pasākumā "Atbalsts uzņēmumu radīšanai un attīstībai (ietverot ar lauksaimniecību nesaistītu darbību dažādošanu)", pārliecināties, vai sagatavotais projekts atbilst atbalsta pasākuma mērķim – veicināt nelauksaimniecisko darbību un nodarbinātību lauku teritorijā. L.Straujuma uzsver, ka Lauku atbalsta dienests (LAD) rūpīgi izvērtēs katru projektu un piecus gadus pēc projekta apstiprināšanas uzraudzīs tā īstenošanas norisi, lai tiktu izpildīti un sasniegti visi projektā izvirzītie mērķi.

Jau ziņots, ka Lauku attīstības programmas pasākuma "Atbalsts uzņēmumu radīšanai un attīstībai (ietverot ar lauksaimniecību nesaistītu darbību dažādošanu)" īstenošanas vieta ir visa Latvijas teritorija, izņemot pilsētas, kurās ir vairāk nekā 5000 iedzīvotāju.

Pasākumā var pieteikties gan fiziskas personas, kas vēlas dibināt mazu uzņēmumu, gan lauku uzņēmēji, kas vēlas attīstīt jau esošu mazo uzņēmumu, gan arī lauksaimnieki, kas vēlas izveidot papildu nozari savā saimniecībā, kas nav saistīta ar lauksaimniecību. Pasākumā tiks atbalstīta gan būvniecība, gan iekārtu iegāde. Atbalstāmo nozaru loks ir pietiekami plašs – gan metālapstrāde, mēbeļu ražošana, apģērbu ražošana, ādas, koka un plastmasas izstrādājumu ražošana, gan dažādu pakalpojumu sniegšana.

Tikko nodibinātiem uzņēmumiem pieejamā maksimālā projekta summa ir 70 000 latu, bet jau strādājošiem uzņēmumiem, kas vēlas attīstīties, – 140 000 latu. Šobrīd LAD ir izsludinājis konkursu astotās kārtas projektu iesniegumu pieņemšanai no 2012.gada 28.maija līdz 2012.gada 26.jūnijam.

Iesniegto projektu īstenošanas beigu datums, ja tiek veiktas investīcijas ražošanas pamatlīdzekļu iegādei, ir viens gads, ja tiek veikta būvniecība un rekonstrukcija – divi gadi no Lauku atbalsta dienesta lēmuma pieņemšanas par projekta iesnieguma apstiprināšanu.

Izvērtējot projektu iesniegumus LAD, vadoties pēc Ministru kabineta 2010.gada 9.februāra noteikumiem Nr.132 "Kārtība, kādā piešķir valsts un Eiropas Savienības atbalstu atklātu projektu iesniegumu konkursu veidā pasākumam "Atbalsts uzņēmumu radīšanai un attīstībai (ietverot ar lauksaimniecību nesaistītu darbību dažādošanu)"", atlasīs projektus atbilstoši projektu atlases kritērijiem, kas noteikti šo noteikumu 3.pielikumā. Projektu atlasē piemēros piecus kritērijus. Lielāku punktu skaitu varēs saņemt projekti, kuros plāno sākt vai attīstīt ražošanu, projekti, kurus īsteno novados ar zemāku attīstības indeksu.

Priekšroka tiks dota arī atbalsta pretendentiem, kuru juridiskā vai deklarētā adrese sakrīt ar projekta īstenošanas vietu (lai nodokļi paliktu konkrētajā teritorijā), kā arī tiem, kuri dibina savu vienīgo uzņēmumu, vai jau esošiem uzņēmumiem, kas pieder fiziskām personām, kā arī tiem, kam jau ir savi finanšu līdzekļi projekta īstenošanai.

Ja tiks iesniegti projekti uz lielāku finansējumu, nekā piešķirts attiecīgajai kārtai, projekti pēc saņemtā punktu skaita tiks sarindoti un atbalstu vispirms saņems projekti ar lielāku punktu skaitu. Kopējais šajā kārtā pieejamais finansējums ir 20 miljoni latu.

Atbalsts pasākumam "Atbalsts uzņēmumu radīšanai un attīstībai (ietverot ar lauksaimniecību nesaistītu darbību dažādošanu)" tiek piešķirts saskaņā ar Ministru kabineta 2009.gada 14.jūlija noteikumiem Nr.783 "Kārtība, kādā piešķir valsts un Eiropas Savienības atbalstu lauku un zivsaimniecības attīstībai" un Ministru kabineta 2010.gada 9.februāra noteikumiem Nr.132 "Kārtība, kādā piešķir valsts un Eiropas Savienības atbalstu atklātu projektu iesniegumu konkursu veidā pasākumam "Atbalsts uzņēmumu radīšanai un attīstībai (ietverot ar lauksaimniecību nesaistītu darbību dažādošanu)"".

 

Ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

 

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!