• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs: Pārrunājot ar pašvaldībām saistītos aktuālos jautājumus. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.05.2012., Nr. 81 https://www.vestnesis.lv/ta/id/248116

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

24.05.2012., Nr. 81

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs: Pārrunājot ar pašvaldībām saistītos aktuālos jautājumus

23.maijā vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) valsts sekretārs Aleksandrs Antonovs tikās ar valsts kontrolieri Ingunu Sudrabu, lai pārrunātu VARAM piedāvātos risinājumus, kā nodrošināt labas pārvaldības principu ievērošanu pašvaldību darbā un novērst ar pašvaldību darbību saistītos korupcijas un nesaimnieciskas darbības riskus.

E.Sprūdžs uzsvēra: "Ministrija šobrīd aktīvi strādā ne tikai pie pašvaldību normatīvā regulējuma pilnveidošanas, bet arī funkcionāli pārtop no pašvaldību darbu kontrolējošas iestādes par atbalsta, konsultāciju un padomdevēja iestādi. Mūsu mērķis ir kļūt par laba servisa organizāciju mūsu klientiempašvaldībām, reģioniem, katram iedzīvotājam."

Lai uzlabotu pašvaldību kapitālsabiedrību uzraudzību un palīdzētu novērst iespējamos nesaimnieciskas darbības riskus, VARAM ir aicinājusi pašvaldības sniegt detalizētu informāciju par to kapitālsabiedrībām, statusu, darbības veidu, valdes locekļu un kapitāldaļu turētāju skaitu un atalgojumu, kā arī par darbības rādītājiem un piešķirto pašvaldības budžeta dotāciju apmēru. Pēc saņemtās informācijas apkopošanas tiks sagatavoti konkrēti risinājumi pašvaldību kapitālsabiedrību darbības pārraudzības uzlabošanai. Prakse liecina, ka atsevišķos gadījumos pašvaldību kapitālsabiedrības sniedz ar pašvaldības funkcijām nesaistītus pakalpojumus, tādā veidā negatīvi ietekmējot tirgu, kā arī neizmanto tām pieejamos resursus un, iespējams, darbojas ar zaudējumiem. VARAM ministrs un valsts kontroliere bija vienisprātis, ka valsts un pašvaldību kapitālsabiedrībām ir nepieciešams vienots regulējums, lai tās darbotos pēc vienotiem kritērijiem un principiem labas pārvaldības īstenošanā un iedzīvotājiem nepieciešamo funkciju nodrošināšanā.

Tika pārrunāti arī VARAM sagatavotie priekšlikumi par interešu konflikta situāciju un ar tām saistīto korupcijas risku pašvaldībās mazināšanu un novēršanu, kas paredz nodalīt pašvaldības lēmējvaru (pašvaldības domes deputāti) un izpildvaru. Iecerēts, ka ar 2013.gada 1.jūliju pašvaldībās, kurās iedzīvotāju skaits ir lielāks par 20 000, domes deputātiem būs aizliegts ieņemt pašvaldības administrācijas vai iestādes vadītāja vai darbinieka, vai kapitālsabiedrības darbinieka amatu. Tāpat VARAM plāno uzlabot pašvaldību efektivitāti, nosakot ievēlēto deputātu skaitu gan novada, gan republikas pilsētas domēs, izņemot Rīgas domi, atbilstoši iedzīvotāju skaitam, kāds attiecīgās pašvaldības administratīvajā teritorijā vēlēšanu izsludināšanas dienā ir reģistrēts Iedzīvotāju reģistrā.

Sarunas laikā VARAM ministrs informēja valsts kontrolieri par sagatavoto vietējo pašvaldību referendumu likumprojektu, kas veicinās pašvaldības iedzīvotāju iesaisti vietējās nozīmes jautājumu lemšanā un dos iespējas ietekmēt pašvaldības domes darbību iedzīvotāju vajadzībām un interesēm. Izstrādātie priekšlikumi novērsīs situācijas, piemēram, kāda radās Dienvidu tilta būvniecības procesā, kad par šādu sabiedrībai nozīmīga objekta būvniecību netika ņemts vērā iedzīvotāju viedoklis.

 

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas Sabiedrības informēšanas nodaļa

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!