• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par prestižo stipendiju Latvijas zinātnes sievietēm. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.05.2012., Nr. 82 https://www.vestnesis.lv/ta/id/248184

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par uzņēmējiem, pašvaldībām un Latvijas attīstību

Vēl šajā numurā

25.05.2012., Nr. 82

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par prestižo stipendiju Latvijas zinātnes sievietēm

Sēž (no kreisās): 2012.gada Latvijas stipendijas "Sievietēm zinātnē" saņēmējas Ilze Smeltere un Elīna Škapare, stipendijas goda patronese Vaira Vīķe-Freiberga, stipendiāte Dagnija Loča. Stāv (no kreisās): stipendijas žūrijas komisijas priekšsēdētājs Jānis Stradiņš, "L’Oreal Baltic" ģenerāldirektors Benuā Žilia, 2011.gada stipendiātes Liene Ņikitina-Zaķe, Baiba Švalbe un Marija Dunce, Francijas vēstniece Šantāla Puarē, izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis un LZA prezidents Juris Ekmanis

Foto: Māris Morkāns, "L’Oreal"

16.maijā Latvijas Zinātņu akadēmijā (LZA) trim zinātniecēm tika pasniegta L’ORÉAL Latvijas stipendija "Sievietēm zinātnē" ar UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas un Latvijas Zinātņu akadēmijas atbalstu. L’ORÉAL–UNESCO starptautiskās programmas "Sievietēm zinātnē" (For Women in Science) ietvaros pirms astoņiem gadiem iedibinātā Latvijas stipendija paredzēta, lai mūsu valstī atbalstītu sieviešu iespējas veidot karjeru zinātnes jomā un mudinātu jaunās zinātnieces turpināt pētniecību.

Pieteikumus ik gadu vērtē LZA nozīmēti attiecīgo jomu eksperti, bet par stipendijas piešķiršanu lemj īpaši šim nolūkam izveidota žūrijas komisija LZA Senāta priekšsēdētāja akadēmiķa Jāņa Stradiņa vadībā. Latvijas stipendijas "Sievietēm zinātnē" goda patronese ir bijusī Latvijas Valsts prezidente akadēmiķe Vaira Vīķe-Freiberga.

Stipendija 4000 latu apmērā šogad piešķirta vienai dzīvības zinātņu un divām materiālzinātņu jomā strādājošām Latvijas zinātniecēm. Divas doktorantes saņems L’ORÉAL Latvijas stipendiju "Sievietēm zinātnē" ar UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas un Latvijas Zinātņu akadēmijas atbalstu disertācijas izstrādei, bet viena zinātņu doktore – zinātnisko pētījumu veikšanai:

Inženierzinātņu doktore Dagnija Loča, Rīgas Tehniskās universitātes Rīgas Biomateriālu inovāciju un attīstības centra vadošā pētniece, pilnveido medicīnā izmantojamos kaulu cementus, no kuriem tiek veidota sacietējoša pasta kaulu defektu pildīšanai. L’ORÉAL stipendiju "Sievietēm zinātnē" D.Loča saņems tādu kalcija fosfātu kaulu cementu izstrādei, kuru izturība būs tuvāka dabīgajam kaulam, kuru struktūra veicinās kaulu atjaunošanos un kuri pakāpeniski organismā izdalīs nepieciešamos medikamentus, samazinot arī iekaisumu risku pēcoperācijas periodā.

Inženierzinātņu maģistre Ilze Smeltere, Latvijas Universitātes Cietvielu fizikas institūta asistente un RTU Biomateriālu inovāciju un attīstības centra pētniece, saņems stipendiju, lai izstrādātu un izpētītu jaunu, videi un cilvēkam draudzīgu pjezoelektrisko keramiku, kas varētu kaut daļēji aizstāt kondensatoros, enerģijas pārveidotājos, sensoros, atmiņas elementos, ultraskaņas ierīcēs un citur līdz šim plaši pielietotos toksisko svinu saturošos pjezomateriālus.

Elīna Škapare, Rīgas Stradiņa universitātes doktora studiju programmas "Farmācija" doktorante un Latvijas Organiskās sintēzes institūta Farmaceitiskās farmakoloģijas laboratorijas asistente, saņems stipendiju, lai izpētītu veselību veicinošās īpašības, kas piemīt no Latvijai raksturīgām ābolu šķirnēm iegūtiem produktiem. Pētījums varētu veicināt jaunu ābolu pārstrādes produktu izstrādi, kas uzlabos diabēta un metabolā sindroma pacientu veselību un mazinās diabēta saslimšanas risku, jo ābolos esošais savienojums florizīns veicina glikozes izvadīšanu no organisma un tās koncentrācijas samazināšanos asinīs.

"L’Oreal Baltic" ģenerāldirektors Benuā Žilia stipendiju "Sievietēm zinātnē" pasniegšanas ceremonijā sacīja: "Ar šīm stipendijām mēs visvairāk vēlētos radīt dinamikuapbalvot trīs talantīgas zinātnieces, cerot, ka ar savu piemēru viņas iedvesmos desmitus un, iespējams, pat simtus citu. Plaši parādot viņu aizrautību, drosmi, neatlaidību un panākumus, mēs ceram modināt aicinājumu arī citās un citos un palīdzēt augt to talantīgo cilvēku skaitam, kuri Latvijā pievērsušies zinātnei. Tādā gadījumā mēs varēsim teikt, ka mūsu pienesums, lai cik pieticīgs tas nebūtu, ir noderīgs."

UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas viceprezidents, izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis, sveicot 2012.gada laureātes, atzīmēja, ka sievietes zinātnieces dod nozīmīgu ieguldījumu pētniecības jomās, kas veicina sabiedrības attīstību, kā arī spēj veiksmīgi apvienot darbu, zinātnisko karjeru un bērnu audzināšanu. Viņš izcēla, ka ar gandarījumu sveic stipenditātes gan kā izglītības un zinātnes ministrs, kas atbildīgs par zinātnes politiku un finansēšanu, gan arī kā UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas viceprezidents. R.Ķīlis uzsvēra, ka tieši UNESCO ietvars ļauj izcelt Latvijas ieguldījumu pasaules mērogā un norādīja, ka mūsu jaunās zinātnieces nenoliedzami ir tās, ar kurām un kuru darbu mēs lepojamies.

LZA prezidents Juris Ekmanis vērsa uzmanību uz faktu, ka Latvijas zinātnieces ir augsti kvalificētas – 42% no viņām ir doktora grāds, un 66% no visiem jaunajiem zinātņu doktoriem ir sievietes. "Eiropas zinātnes vienotā telpa, starptautiskā sadarbība, programmas ir vilinošs piedāvājums. Lai saglabātu mūsu zinātnisko potenciālu, jārūpējas gan par darba iespējām, gan samaksu. Noturēt augstu kvalifikācijas līmeni, veicināt sieviešu lomu zinātnē, sagādāt viņām labus darba apstākļus un nekavēties ar atzinības izteikšanutas ir mūsu pienākums," uzsvēra J.Ekmanis.

 

L’ORÉALUNESCO starptautiskā programma "Sievietēm zinātnē"

Starptautiskā L’ORÉAL un UNESCO programma zinātnieču atbalstam "Sievietēm zinātnē" izveidota 1998.gadā. 14 gados tās ietvaros atbalstītas gandrīz 1300 lieliskas zinātnieces 106 valstīs. Katru gadu tiek piešķirtas piecas L’ORÉAL–UNESCO starptautiskās balvas, 15 UNESCO–L’ORÉAL starptautiskās stipendijas, viena īpašā starptautiskā stipendija "Marijas Kirī pēdās", 180 nacionālās stipendijas 47 valstīs (trīs no tām – Latvijā) un 20 reģionālās stipendijas. Nacionālās stipendijas iedibina attiecīgās valsts L’ORÉAL filiāle kopīgi ar UNESCO Nacionālo komisiju un sadarbībā ar vietējām zinātnes institūcijām, lai atbalstītu jaunas un daudzsološas zinātnieces konkrētajā valstī un iedvesmotu sievietes pievērsties karjerai zinātnē.

 

L’ORÉAL Latvijas stipendijas "Sievietēm zinātnē"

Latvijā nacionālā stipendija programmas "Sievietēm zinātnē" ietvaros izveidota 2005.gadā. Astoņos gados ar to atbalstīti jau 24 pētījumi tādās jomās kā jaunu zāļvielu un terapiju meklējumi cīņai pret audzējiem, sirds un neirodeģeneratīvajām slimībām, reimatoīdo artrītu, sāpēm, stresu un depresiju, vakcīnu izstrāde pret hepatītu B un dzemdes papilomu, smadzenēs notiekošo procesu izpēte, jaunu materiālu meklējumi elektronikas, celtniecības un citām tautsaimniecības jomām, kodolsintēzes iekārtās, ūdeņraža dzinējā izmantojamo materiālu un cieto šķīdumu izpēte, cilmes šūnu un citi pētījumi. Viena no iepriekšējo gadu stipendiātēm profesore Ruta Muceniece ir kļuvusi par LZA īsteno locekli, bet divas – farmācijas doktore Maija Dambrova un bioloģijas doktore Aija Linē – par LZA korespondētājloceklēm.

 

Estere Braķe, stipendiju programmas "Sievietēm zinātnē" koordinatore

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!