• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par apstrādes rūpniecības ražotāju cenām aprīlī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.05.2012., Nr. 83 https://www.vestnesis.lv/ta/id/248311

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Nacionālā attīstības plāna izstrādi

Vēl šajā numurā

29.05.2012., Nr. 83

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par apstrādes rūpniecības ražotāju cenām aprīlī

Pēc šā gada pirmajos mēnešos vērojamā cenu samazinājuma, aprīlī, salīdzinot ar martu, ražotāju cenas apstrādes rūpniecībā palielinājās par 1,2%. Tas nozīmē, ka 2012.gada aprīlī tās bija par 1,9% augstākas nekā 2011.gada aprīlī. Gada laikā apstrādes rūpniecības ražotāju cenas līdzīgi ir augušas gan vietējā tirgū realizētajai produkcijai, gan eksportētajai produkcijai, attiecīgi par 2% un 1,8%.

Ņemot vērā, ka apstrādes rūpniecība eksportē gandrīz 2/3 no saražotās produkcijas, tad ražotāju cenas lielā mērā ietekmē eksporta cenu tendences, kuru kritums bija vērojams gada pirmajos trīs mēnešos. Tajā pašā laikā, uzlabojoties situācijai iekšējā tirgū, vietējā tirgū realizētās produkcijas cenas pieaug kopš gada sākuma.

Būtiskākā ietekme uz apstrādes rūpniecības ražotāju cenu pārmaiņām 2012.gada aprīlī salīdzinājumā ar iepriekšējā gada aprīli bija pārtikas ražošanā un nemetālisko minerālu izstrādājumu ražošanā, bet vislielākā pazeminošā ietekme bija dzērienu ražošanā un ķīmisko produktu ražošanā. Vienā no svarīgākajām Latvijas eksporta nozarēm – kokapstrādē – ražotāju cenas 2012.gada aprīlī bija par 0,5% augstākas nekā iepriekšējā gada aprīlī, t.sk. eksportētās produkcijas cenas palielinājās par 1,2%. Kā nozīmīgs ir vērtējams ražotāju cenu kāpums pārtikas ražošanā, kur šā gada aprīlī ražotāju cenas bija par 2,8% augstākas nekā gadu iepriekš.

Turpmākā apstrādes rūpniecības ražotāju cenu dinamika būs cieši saistīta ar pieprasījuma izmaiņām vietējā un ārējos tirgos, kā arī ar cenu tendencēm pasaulē pārtikai, naftas produktiem un izejvielām.

Ekonomikas ministrijas Tautsaimniecības struktūrpolitikas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!