• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Labklājības ministrija: Par jauniešu mājas izveidi patstāvīgai dzīvei Krāslavā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.05.2012., Nr. 84 https://www.vestnesis.lv/ta/id/248372

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Satiksmes ministrija: Par platjoslas projekta īstenošanu lauku teritorijās

Vēl šajā numurā

30.05.2012., Nr. 84

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Labklājības ministrija:
Par jauniešu mājas izveidi patstāvīgai dzīvei Krāslavā

Krāslavas novada bērnu sociālās rehabilitācijas centrā “Mūsmājas” izveidos jauniešu māju, kuras iemītnieki varēs apgūt praktiskas iemaņas un izpratni patstāvīgai dzīvei sabiedrībā, informē Labklājības ministrija (LM).

Jauniešu mājā jaunieši varēs mācīties gatavot ēst, uzņemties rūpes par sevi, iepazīt pieaugušo dzīvi, lai neveidotos situācija, ka jaunietis pēc pilngadības sasniegšanas, uzsākot pastāvīgu dzīvi, neprot iztikt viens. Jaunveidojamās mājas un tajā strādājošo speciālistu uzdevums būs palīdzēt attīstīt jauniešu sociālās un praktiskās dzīves prasmes, lai nodrošinātu viņu neatkarību un veiksmīgu iekļaušanos sabiedrībā.

Projekta īstenošanas gaitā renovēs un aprīkos koplietošanas telpas: virtuvi, ēdamzāli, konsultāciju telpu, atpūtas telpu, veļas istabu, garderobi. Tāpat izremontēs un aprīkos astoņas dzīvojamās telpas, četrus sanitāros mezglus un istabu audzinātājiem. Jaunieši pauduši gatavību līdzdarboties jauniešu mājas labiekārtošanā.

Pirms patstāvīgas dzīves uzsākšanas jauniešiem notiks pirmās palīdzības sniegšanas un sanitāro normu ievērošanas apmācības. Audzinātāji sadarbībā ar jauniešiem izstrādās praktisko padomu rokasgrāmatu patstāvīgās dzīves uzsākšanai, apskatot tēmas par ēdienkartes izveidi, budžeta plānošanu, veselību un higiēnu, svētkiem, tradīcijām, ģimenes funkcijām. Uzsākot dzīvi jauniešu mājā, no bērnu centra budžeta jauniešiem izsniegs naudu pārtikai, higiēnas, mazgāšanas un saimniecības līdzekļu iegādei.

Projekta īstenošanas termiņš ir 2012.gada 1.oktobris, tā kopējās izmaksas pārsniedz 25 tūkstošus latu. No valsts budžeta, proti, no Valsts programmas bērna un ģimenes stāvokļa uzlabošanai 2012.gadam līdzekļiem, atvēlēti 20 tūkstoši latu. Krāslavas novada domes līdzfinansējums projekta realizācijai būs nedaudz vairāk nekā 5000 latu jeb 20% no projekta kopējām izmaksām.

Kopumā LM izsludinātajā konkursā bija iesniegti piecu pašvaldību projektu pieteikumi jauniešu mājas izveidei. 2011.gadā jauniešu māja izveidota Kokneses novada domes Ģimenes krīzes centrā “Dzeguzīte”, Ventspils pilsētas domes Sociālā dienesta pansionātā un bērnu namā “Selga” un Jelgavas novada Elejas bērnu un ģimeņu atbalsta centrā. Iepriekšējos gados jauniešu mājas atklātas arī Liepājā, Daugavpilī, Madonā un Dobelē.

Šobrīd Krāslavas bērnu centrā “Mūsmājas” dzīvo 37 bērni, no viņiem 15 jaunieši ir vecumā no 15 līdz 18 gadiem. Līdz šim centrā nav bijuši piemēroti apstākļi jauniešu sagatavošanai patstāvīgai dzīvei. Projekta mērķis ir maksimāli pietuvināt centra vidi un dzīves apstākļus ģimeniskai videi, lai sekmētu jauniešu dzīves prasmju attīstīšanu un veiksmīgāku pāreju no bērnu nama uz patstāvīgu dzīvi.

LM rīcībā esošie dati liecina, ka pašlaik bērnu aprūpes iestādēs Latvijā kopumā dzīvo 1799 bāreņi vai bez vecāku gādības palikuši bērni, no kuriem 673 bērni ir vecumā no 13 līdz 18 gadiem.

Ministrijas Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!