• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Lietuvas ārlietu ministra oficiālo vizīti Latvijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.05.2012., Nr. 84 https://www.vestnesis.lv/ta/id/248379

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par nerimstošās vardarbības nosodījumu Sīrijā

Vēl šajā numurā

30.05.2012., Nr. 84

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Lietuvas ārlietu ministra oficiālo vizīti Latvijā


Pirmdien, 28.maijā, Latvijā oficiālā vizītē uzturējās Lietuvas ārlietu ministrs Audronis Ažubalis, kurš, apliecinot cieņu Latvijas tautai, kopā ar Latvijas ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču nolika ziedus pie Brīvības pieminekļa Rīgā
(attēlā), kā arī apmeklēja Latvijas Okupācijas muzeju. Vizītes laikā Lietuvas ārlietu ministrs tikās ar Latvijas valsts augstākajām amatpersonām un valdības pārstāvjiem
Foto: Ārlietu ministrija

 

Tiekoties ar Valsts prezidentu

28.maijā notika Valsts prezidenta Andra Bērziņa un Lietuvas ārlietu ministra Audroņa Ažubaļa tikšanās, kuras laikā tika pārrunātas abu valstu divpusējo attiecību aktualitātes, tostarp Latvijas un Lietuvas Jūras robežas līguma jautājums, nesen notikušais NATO samits Čikāgā un sadarbība Eiropas Savienības kontekstā.

A.Bērziņš Lietuvas ārlietu ministram izteica gandarījumu par līdzšinējo abu valstu sadarbību gan parlamentārā, gan prezidentālā un cilvēciskā līmenī, ko novērtēja kā ļoti labu. Turklāt viņš norādīja, ka Lietuva ir arī lielākais Latvijas tirdzniecības partneris.

Lietuvas ārlietu ministrs A.Ažubalis pauda vēlmi veicināt intensīvu abu valstu sadarbību kultūras jomā, jo abas tautas vieno kopēja valodas izcelsme un stipras vēsturiskās saites. Valsts prezidents ministra iniciatīvai izteica atbalstu un solīja tikšanās laikā ar Latvijas kultūras ministri šo jautājumu aktualizēt.

Tikšanās laikā amatpersonas pārrunāja arī jautājumus, kas saistīti ar nākamo Eiropas Savienības daudzgadu budžetu, vienojoties, ka nepieciešams kopīgs darbs, lai panāktu pieņemamus Kopējās lauksaimniecības politikas un kohēzijas politikas finansēšanas noteikumus.

Abas puses apsprieda arī Latvijas un Lietuvas Jūras robežas līgumu, kas līdz šim ir bijis ilgstoši neatrisināts abu valstu attiecību jautājums.

Valsts prezidents izteica cerību, ka šim jautājumam tiks atrasts abām pusēm pieņemams risinājums.

Valsts prezidenta preses dienests

 

Tiekoties ar Saeimas priekšsēdētāju

Aktīva Baltijas valstu parlamentu sadarbība Eiropas Savienības (ES) līmenī palielina iespējas sekmīgi aizstāvēt nacionālās intereses būtiskos ES jautājumos, tostarp svarīgajās sarunās par kohēzijas finansējuma un lauksaimniecības tiešmaksājumu apjomu nākamajā ES daudzgadu budžetā. To Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa 28.maijā uzsvēra, tiekoties ar Lietuvas Republikas ārlietu ministru Audroni Ažubali.

Sveicot viesi Saeimā, S.Āboltiņa abu valstu attiecības raksturoja kā lieliskas un ļoti aktīvas. Ekonomikas jomā Lietuva ir Latvijas lielākais tirdzniecības partneris, savukārt politiskos kontaktus raksturo aktīva divpusējo vizīšu apmaiņa un cieša reģionālā sadarbība.

Puses bija vienisprātis par nepieciešamību uzturēt regulāras konsultācijas starp Latviju un Lietuvu par aktuāliem ES jautājumiem visos politikas līmeņos, tostarp parlamentārajā. Sarunās par ES daudzgadu budžetu 2014.–2020.gadam abu valstu prioritāte ir kohēzijas finansējuma saglabāšana vismaz līdzšinējā apmērā, kā arī lauksaimniecības tiešmaksājumu būtiska palielināšana.

“Krīzes laikā tieši kohēzijas finansējums bija lielākās mūsu valstij pieejamās investīcijas, kas līdz ar atbildīgu finanšu politiku palīdzēja pārvarēt ekonomisko lejupslīdi. Kohēzijas finansējuma loma mūsu ekonomikā ir ļoti nozīmīga, tādēļ arī jaunajā daudzgadu budžetā tā apjomu nedrīkst samazināt. Savukārt lauksaimniecības tiešmaksājumu palielināšana nepieciešama, lai novērstu nevienlīdzīgās konkurences apstākļus, kādos ilgstoši spiesti strādāt Latvijas lauksaimnieki,” teica Saeimas priekšsēdētāja.

Tāpat S.Āboltiņa sarunas gaitā apliecināja Latvijas gatavību sadarboties ar Lietuvu, gatavojoties prezidentūrai ES Padomē, kuru mūsu valsts vadīs 2015.gada pirmajā pusē. Latvija ir ieinteresēta pārņemt Lietuvas pieredzi, kas gūta, gatavojoties prezidentūrai 2013.gada otrajā pusē, pauda Saeimas priekšsēdētāja.

Pārrunājot parlamentāro sadarbību, S.Āboltiņa akcentēja līdzšinējo sekmīgo sadarbību parlamentu priekšsēdētāju un komisiju, kā arī reģionālajā līmenī – Baltijas asamblejā un tā dēvētajā NB8 formātā, kur tiekas trīs Baltijas valstu un piecu Ziemeļvalstu parlamentārieši.

Tikšanās laikā pārrunāti arī līdz šim neatrisinātie Latvijas–Lietuvas robežlīguma, kā arī dzelzceļa līnijas Mažeiķi–Latvijas robeža jautājumi. S.Āboltiņa norādīja, ka Latvija no Lietuvas puses sagaida progresu dzelzceļa līnijas atjaunošanā.

Saeimas preses dienests

 

Tiekoties ar ārlietu ministru

28.maijā Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs tikās ar Lietuvas ārlietu ministru Audroni Ažubali viņa oficiālās vizītes Latvijā laikā.

E.Rinkēvičs augstu novērtēja Latvijas un Lietuvas divpusējās attiecības, ciešo sadarbību ekonomikā, enerģētikas un transporta projektu attīstīšanā. Abu valstu ārlietu ministri bija vienisprātis, ka divpusējo attiecību padziļināšanā būtiska nozīme ir “Ziņojumam par Latvijas un Lietuvas sadarbības perspektīvām”.

E.Rinkēvičs atzinīgi novērtēja nozaru ministriju paveikto ziņojuma rīcības plāna izstrādē, uzsverot nepieciešamību abu valstu ārlietu ministrijām turpināt aktīvu darbu ziņojuma rīcības plāna īstenošanas koordinēšanā. Ministri bija vienisprātis, ka apsveicamas un cieši kopā īstenojamas ir ziņojumā paustās rekomendācijas par padziļinātas sadarbības nepieciešamību kultūrā, izglītībā, jauniešu kontaktu veicināšanā, kopīgu radio un televīzijas programmu īstenošanā.

Pārrunājot sadarbību ekonomikā, Latvijas ārlietu ministrs uzsvēra jautājuma par dzelzceļa satiksmes atjaunošanas nozīmīgumu virzienā no Mažeiķiem uz Reņģi un uz Vaiņodi/Liepāju. E.Rinkēvičs pozitīvi novērtēja Lietuvas ārlietu ministra priekšlikumu par kopīgas darba grupas izveidi transporta jautājumos, vienlaikus uzsverot, ka atbildīgajām nozaru ministrijām šajā jautājumā būtu jāsadarbojas pēc iespējas ātrāk un efektīvāk.

Tikšanās laikā abām amatpersonām bija vienota izpratne par nepieciešamību arī turpmāk koordinēt un kopīgiem spēkiem aizstāvēt nacionālās intereses svarīgos Eiropas Savienības jautājumos, īpaši attiecībā uz ES daudzgadu budžetu nākamajam periodam.

Sarunas partneri pārrunāja Latvijas un Lietuvas pieredzi, gatavojoties pirmajām prezidentūrām Eiropas Savienības Padomē. E.Rinkēvičs pauda Latvijas puses interesi nosūtīt diplomātu uz Lietuvas Ārlietu ministriju 2013.gada otrajā pusē, kad Lietuva sāks pildīt ES prezidējošās valsts funkcijas.

Lietuvas ārlietu ministrs A.Ažubalis oficiālās vizītes Latvijā laikā tikās arī ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu, Saeimas priekšsēdētāju Solvitu Āboltiņu, Ministru prezidentu Valdi Dombrovski un ekonomikas ministru Danielu Pavļutu. Lietuvas ārlietu ministrs nolika ziedus pie Brīvības pieminekļa un apmeklēja Okupācijas muzeju.

Latviju un Lietuvu saista ciešas un daudzpusīgas attiecības. Abu valstu amatpersonu dialogs visos līmeņos ir aktīvs un regulārs. Lietuva ir Latvijas nozīmīgākā ārējās tirdzniecības partnervalsts, nemainīgi ieņemot pirmo vietu eksportā un importā.

A.Ažubalis ir Lietuvas ārlietu ministrs kopš 2010.gada 11.februāra. Uzaicinājumu apmeklēt Latviju viņam izteica ārlietu ministrs E.Rinkēvičs savas darba vizītes laikā Lietuvā 2011.gada 4.novembrī.

Ārlietu ministrijas Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!