• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Esat laipni gaidīts Latvijā, prezidenta kungs!. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 31.05.2012., Nr. 85 https://www.vestnesis.lv/ta/id/248490

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs:
Par depozīta sistēmas piemērošanu dzērienu iepakojumam

Vēl šajā numurā

31.05.2012., Nr. 85

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Gruzijas prezidenta valstsvizīte

Esat laipni gaidīts Latvijā, prezidenta kungs!

Sarunās ar Latvijas Valsts prezidentu


Otrdien un trešdien, 29. un 30.maijā, Latvijā valstsvizītē uzturējās Gruzijas Republikas prezidents Mihails Saakašvili ar Sandru Elizabeti Rulofsas kundzi, kuri vizītes pirmajā dienā Rīgas pilī tikās sarunās ar Latvijas Republikas Valsts prezidentu Andri Bērziņu un Daci Seisumas kundzi
(attēlā). Valstsvizītes laikā 29.maijā Mihails Saakašvili tikās ar Saeimas priekšsēdētāju Solvitu Āboltiņu, piedalījās ziedu nolikšanas ceremonijā pie Brīvības pieminekļa un Andra Bērziņa un Daces Seisumas kundzes rīkotajās valstsvakariņās. Savukārt vakar, 30.maijā, augstais viesis tikās ar Ministru prezidentu Valdi Dombrovski, piedalījās Latvijas un Gruzijas biznesa forumā, apmeklēja Jūrmalu un nolasīja lekciju Latvijas Universitātē
Foto: VPK

29.maijā valstsvizītes laikā Rīgas pilī notika Latvijas Valsts prezidenta Andra Bērziņa tikšanās ar Gruzijas prezidentu Mihailu Saakašvili un abu valstu oficiālajām delegācijām.

Sveicot Gruzijas prezidentu jau trešajā vizītē Latvijas Republikā, A.Bērziņš uzsvēra, ka abu valstu attiecības politiskajā līmenī ir ļoti labas, kas ir pietiekams pamats, lai daudz straujāk attīstītu ekonomisko sadarbību. Tādēļ Valsts prezidents izteica gandarījumu, ka M.Saakašvili vizītes fokusā ir abu valstu ekonomiskās sadarbības stimulēšana.

A.Bērziņš uzsvēra, ka Latvija konsekventi atbalsta Gruzijas integrāciju Eiropas Savienībā un šajā jomā jau panākto Gruzijas progresu. A.Bērziņš vienlaikus izteica Latvijas atbalstu Gruzijas paveiktajam un centieniem kļūt par NATO dalībvalsti.

M.Saakašvili sarunu laikā pateicās A.Bērziņam par ielūgumu un iespēju ierasties vizītē Latvijā, kā arī uzsvēra, ka Latvija Gruzijai ir kā piemērs, kam sekot dažādās jomās. Gruzijas prezidents īpaši uzsvēra, ka atbilstoši “Austrumu partnerības ceļa kartei” par vīzu liberalizāciju ar Gruziju ieteikts, ka vīzu dialogs ar Eiropas Savienību tiks sākts jau tuvākajās nedēļās, kam 2012.gada laikā sekos vīzu liberalizācijas rīcības plāna izstrāde. EK pozitīvi novērtējusi Gruzijas paveikto vīzu atvieglojumu prasību izpildē.

A.Bērziņš informēja Gruzijas prezidentu par Latvijas ekonomisko izaugsmi un plāniem, kas saistās ar Māstrihtas kritēriju izpildi un iestāšanos eirozonā 2014.gadā. Vienlaikus abi prezidenti atzina, ka Eiropā ir sācies nozīmīgu pārmaiņu process, kas ieviesīs nopietnas konsekvences gan eirozonā, gan pašā Eiropas Savienībā.

M.Saakašvili informēja A.Bērziņu par Gruzijas ekonomisko izaugsmi, kā arī par cīņu ar korupciju, kas ir viens no valsts lielākajiem sasniegumiem ceļā uz integrāciju Eiropā. M.Saakašvili izklāstīja Gruzijas infrastruktūras attīstības un modernizēšanas ieceres, vienlaikus uzsverot, ka valsts ekonomika ir diversificēta. Gruzijas prezidents informēja par tālākajiem mērķiem valsts modernizācijā, uzsverot, ka Gruzijai ir energoresursu pārpalikums, ko var eksportēt. Piecu gadu laikā HES jaudas Gruzijā tiks dubultotas.

Prezidenti bija vienisprātis, ka šobrīd ekonomiski nestabilajā Eiropas un pasaules situācijā mazām valstīm ir izšķirīgi nozīmīga jaunu partneru, kontaktu un biznesa teritoriju apgūšana, kā arī savstarpējās sadarbības nostiprināšana.

Pēc kopējā preču tirdzniecības apgrozījuma Gruzija ar 14,5 miljonu eiro kopējo tirdzniecības apjomu ieņem 50.vietu Latvijas ārējās tirdzniecības partneru vidū. Salīdzinājumā ar 2010.gadu Latvijas–Gruzijas kopējais preču tirdzniecības apgrozījums ir palielinājies par 23%.

Vizītes laikā tika parakstīts protokols, ar ko grozīta 2004.gada 13.oktobra konvencija par nodokļu dubultās uzlikšanas un nodokļu nemaksāšanas novēršanu.

Valsts prezidenta preses dienests

 

Piedaloties valstsvakariņās Melngalvju namā


Latvijas Republikas Valsts prezidenta Andra Bērziņa tosta laikā
valstsvakariņās Melngalvju namā 29.maijā –
Gruzijas Republikas prezidents Mihails Saakašvili un Dace Seisumas kundze
Foto: VPK

Latvijas Valsts prezidenta Andra Bērziņa tosts valstsvakariņās par godu Gruzijas prezidentam Mihailam Saakašvili:

Augsti godājamais prezidenta kungs [Mihails Saakašvili]!

Cienījamā prezidenta kundze [Sandra Elizabete Rulofsa]!

Ekselences!

Dāmas un kungi!

Man ir patiess prieks sveikt jūs Rīgā!

Jūsu vizīte Latvijā ir apliecinājums draudzīgajām saitēm un nostiprinātajai savstarpējai sapratnei starp mūsu valstīm. Nākamgad atzīmēsim diplomātisko attiecību nodibināšanas divdesmitgadi, un šajā laikā abpusēji ir apliecināta vēlme attīstīt lielo sadarbības potenciālu, kas vieno mūsu zemes.

Latvijas un Gruzijas draudzīgo attiecību pamatā ir līdzīgā vēsturiskā pieredze. Abas valstis atrodas ģeogrāfiski un stratēģiski nozīmīgās vietās. Diemžēl ne vienmēr tas ir nesis labklājību un drošību šeit dzīvojošajām tautām. Tāpat 1918.gads un pēc tam atkārtoti 1991.gads atnesa neatkarību gan Latvijai, gan Gruzijai. Diemžēl Gruzijas pirmais neatkarības posms ilga tikai nepilnus trīs gadus, tomēr ar šo laika sprīdi pietika, lai iedibinātu parlamentārisma garu un iesētu demokrātijas sēklu.

Augsti godājamais prezidenta kungs!

Kopš neatkarības atjaunošanas Latvija ir ļoti daudz darījusi, lai sasniegtu savus stratēģiskos mērķus – pilnvērtīgu dalību Eiropas Savienībā un Ziemeļatlantijas aliansē. Latvija ir panākusi starptautiski atzīstamus rezultātus demokratizācijas, pilsoniskās sabiedrības veidošanas un ekonomisko reformu jomā. Mēs esam gatavi dalīties ar Gruziju šajā pieredzē.

Apsveicam Gruziju ar jau īstenotajām reformām, īpaši ekonomikā, valsts pārvaldes spēju stiprināšanā, drošības un aizsardzības jomā. Latvija aktīvi atbalsta Gruzijas Eiropas integrācijas procesu, un mums kā sabiedrotajiem ir patiess gandarījums par jūsu valsts sekmēm Eiropas Savienības reformu īstenošanā. Mēs zinām, cik šis process ir darbietilpīgs. Eiropas Savienības un Gruzijas kopīgais mērķis ir bezvīzu režīms, Asociācijas līguma noslēgšana un padziļinātās brīvās tirdzniecības telpas izveide. Eiropas Savienības turpmāka iesaiste Gruzijas drošības un stabilitātes nodrošināšanā ir ļoti svarīga, tāpēc mēs vienmēr esam atbalstījuši Eiropas Savienības novērošanas misijas saglabāšanu Gruzijā.

Man ir arī prieks apsveikt Gruziju ar veiksmīgi aizvadīto NATO samitu Čikāgā, kura ietvaros tika atkārtoti nostiprināta NATO atvērto durvju politika attiecībā uz Gruziju. Čikāgas samitam ir jākalpo par iedvesmas avotu jaunām reformām, kas bruģēs ceļu uz drošību, stabilitāti un labklājību Gruzijā. Patiesi iedvesmo Gruzijas tautas lielais atbalsts Gruzijas dalībai Ziemeļatlantijas aliansē un Eiropas Savienībā!

Godājamais prezidenta kungs, Rūlofsas kundze!

Šīs vizītes laikā mēs pievēršam īpašu uzmanību mūsu valstu ekonomiskajai sadarbībai un tās attīstības potenciālam. Par Gruzijas uzņēmēju interesi paplašināt kontaktus ar Latvijas pusi liecina fakts, ka jūs, prezidenta kungs, pavada ievērojama Gruzijas uzņēmēju delegācija. Ļoti ceru, ka Latvijas–Gruzijas biznesa forums būs pamats tālākiem reālas sadarbības projektiem.

Patiess gandarījums ir arī par ciešajiem kontaktiem starp valsts institūcijām, nevalstiskajām organizācijām un dažādu nozaru ekspertiem, īpaši aizsardzības, iekšlietu, kultūras un izglītības jomā. Mūsu valstis var lepoties ar bagātīgu kultūras mantojumu un tradīciju daudzveidīgumu, tāpēc es esmu pārliecināts, ka sadarbības potenciāls kultūrā var kļūt par auglīgu augsni mūsu tautu patiesas draudzības stāstā.

Godājamais prezidenta kungs, Rulofsas kundze!

Latvija vienmēr ir atbalstījusi Gruziju tās ārpolitiskajos centienos un iestājusies par Gruzijas teritoriālo integritāti un suverenitāti! Savā un savas kundzes vārdā novēlu jums, prezidenta kungs, un jūsu kundzei drosmi un spēku, strādājot savas valsts labā!

Es paceļu šo glāzi par jūsu veselību un Gruzijas labklājību! Par mūsu valstu un ļaužu draudzību!

 

Tiekoties ar Latvijas Saeimas priekšsēdētāju un Ministru prezidentu

Latvija ir uzticams sabiedrotais Gruzijai tās ceļā uz integrāciju NATO un Eiropas Savienībā, 29.maijā, tiekoties ar Gruzijas prezidentu Mihailu Saakašvili, uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa.

“Latvija ir Gruzijas draugs. Kā Eiropas Savienības un NATO dalībvalsts konsekventi esam atbalstījuši Gruzijas ceļu uz šīm eiroatlantiskajām organizācijām. Arī turpmāk Gruzija var rēķināties ar mūsu atbalstu,” sarunā apliecināja Saeimas priekšsēdētāja, norādot, ka nesenais NATO Čikāgas samits apliecināja alianses atvērtību Gruzijas un citu valstu iespējamai dalībai. Savukārt Gruzijas prezidents pateicās par Latvijas sniegto atbalstu, kā arī pozitīvi vērtēja NATO samita rezultātus.

Saeimas priekšsēdētāja augstu novērtēja Gruzijas paveikto iekšpolitisko reformu procesā, tostarp korupcijas apkarošanas un ekonomikas attīstības jomā. “No mūsu puses mēs darīsim visu iespējamo, lai panāktu, ka šis progress tiek novērtēts no Eiropas Savienības puses,” apliecināja S.Āboltiņa.

Pārrunājot abu valstu divpusējo attiecību attīstību, S.Āboltiņa akcentēja lieliskos parlamentāros kontaktus, kurus raksturo regulāra vizīšu apmaiņa sadraudzības grupu un komisiju līmenī. “Arī mana pirmā ārvalstu vizīte pēc pārvēlēšanas Saeimas priekšsēdētājas amatā bija tieši uz Gruziju,” uzsvēra S.Āboltiņa.

Tikšanās laikā puses bija vienisprātis par nepieciešamību Latvijas un Gruzijas lieliskās politiskās attiecības izmantot, lai veicinātu abu valstu ekonomisko sadarbību, kur joprojām ir daudz neizmantota potenciāla. “Mums tam ir visi nepieciešamie priekšnoteikumi – sakārtota līgumtiesiskā bāze, labi cilvēciskie kontakti un aktīvas vēstniecības Rīgā un Tbilisi,” teica Saeimas priekšsēdētāja, paužot gandarījumu, ka Gruzijas prezidentu vizītē pavada arī uzņēmēju delegācija.

Saeimas preses dienests


Gruzijas Republikas prezidents Mihails Saakašvili, 29.maijā tiekoties ar Saeimas priekšsēdētāju Solvitu Āboltiņu un 30.maijā – ar Ministru prezidentu Valdi Dombrovski
Foto: Ernests Dinka, Saeimas kanceleja; Toms Norde, Valsts kanceleja

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!