• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ar Augstākās tiesas priekšsēdētāju pārrunājot tiesas darbu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.06.2012., Nr. 86 https://www.vestnesis.lv/ta/id/248578

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Tiekoties ar Ārvalstu investoru padomes locekļiem

Vēl šajā numurā

01.06.2012., Nr. 86

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ar Augstākās tiesas priekšsēdētāju pārrunājot tiesas darbu

30.maijā Valsts prezidenta Andra Bērziņa tikšanās laikā ar Augstākās tiesas priekšsēdētāju Ivaru Bičkoviču tika pārrunātas tiesas darba aktualitātes un nākotnes izaicinājumus.

Augstākās tiesas priekšsēdētājs informēja, ka 2011.gadā nav vērojams būtisks lietu pieaugums, bet pagarinās civillietu izskatīšanas termiņi, īpaši komercstrīdos, tas saistīts ar lietu sarežģītību. I.Bičkovičs kā iespējamo risinājumu šai problēmai minēja lietu izskatīšanu rakstveida procesā un mediācijas ieviešanu.

Augstākās tiesas priekšsēdētājs uzsvēra ļoti lielo tiesas darbinieku kadru mainību. Tāpat viņš informēja par gaidāmo tiesnešu profesionālās darbības novērtēšanu, kas paredzēta no 2013.gada janvāra, īpaši izceļot Tieslietu padomes lomu novērtēšanas kritēriju izstrādē. I.Bičkovičs minēja, ka paredzēts, ka tiesnešu darbības novērtēšanā cita starpā tiks izvērtēta arī informācija par Latvijai nelabvēlīgu Eiropas Cilvēktiesību tiesas nolēmumu, ar kuru atzīts, ka pārkāpuma pamatā bija tiesas vai tiesneša rīcība.

Sarunā īpaša uzmanība tika veltīta Eiropas Cilvēktiesību tiesas nolēmumiem. Abas amatpersonas bija vienisprātis, ka aprīlī ieviestā prakse, ka Augstākās tiesas mājaslapā tiek publiskoti latviski tulkoti Eiropas Cilvēktiesību tiesas nolēmumi, ir būtiski svarīga tiesas darbā, kā arī ir vērtīgs informācijas avots citiem interesentiem.

I.Bičkovičs uzsvēra, ka Augstākās tiesas pārstāvji regulāri tiekas ar Eiropas Cilvēktiesību tiesas tiesnesi Inetu Ziemeli, tāpat Eiropas Cilvēktiesību tiesas prakse tiek pārrunāta tiesnešu kopsēdēs. Viņš arī atzina, ka tiesnešiem savā darbā lielāka vērība jāpievērš tiesas nolēmumu argumentācijai, tiem jābūt motivētiem un saprotamiem, tomēr uzsvēra, ka bieži vien nolēmumi pret Latviju ir lietās, kas Latvijas tiesās skatītas pirms daudziem gadiem, un šajā laikā Latvijā notikušas izmaiņas gan normatīvajā regulējumā, gan tiesas darbā.

Valsts prezidents sarunas noslēgumā uzsvēra, ka svarīga ir savstarpējā komunikācija starp tiesu un amatpersonām, kuras pārstāv Latvijas pozīciju starptautiskās institūcijās. Ir svarīgi analizēt iemeslus konkrētos gadījumos, lai turpmāk nepieļautu šādu gadījumu atkārtošanos.

Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!