• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Ziemeļeiropas funkcionālā gaisa telpas bloka izveidi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.06.2012., Nr. 88 https://www.vestnesis.lv/ta/id/248752

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Esat laipni gaidīts Latvijā, prezidenta kungs!
Olete lahkelt oodatud Lätimaal, härra president!

Vēl šajā numurā

06.06.2012., Nr. 88

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Ziemeļeiropas funkcionālā gaisa telpas bloka izveidi

4.jūnijā Latvija, Igaunija, Somija un Norvēģija parakstīja līgumu par Ziemeļeiropas funkcionālā gaisa telpas bloka (NEFAB) izveidi. Svinīgajā līguma parakstīšanas pasākumā, kurš norisinājās Igaunijas galvaspilsētā Tallinā, Latviju pārstāvēja Satiksmes ministrijas Gaisa transporta departamenta direktors Arnis Muižnieks. Līguma ratificēšana Saeimā notiks 2012.gada rudenī.

Noslēgtais līgums ļaus izpildīt Eiropas Parlamenta un Padomes regulas Nr.1070/2009 prasības, kas nosaka optimizēt Eiropas gaisa satiksmes vadības sistēmu, mazinot sadrumstalotību tajā un izveidojot lielākus viena gaisa satiksmes centra atbildībā esošus gaisa telpas apgabalus, tā sauktos funkcionālos gaisa telpas blokus. Šādu gaisa telpas bloku izveide ir Eiropas Vienotās gaisa telpas izveides projekta centrālā ideja.

Satiksmes ministrs Aivis Ronis atzīst: “Funkcionālā gaisa telpas bloka izveide Latvijai un citām dalībvalstīm sniegs zemākas ar aeronavigāciju pakalpojumiem saistītās izmaksas, kā arī saīsinās lidojumu maršrutus. Mazināsies arī lidmašīnu degvielas patēriņš un līdz ar to – kaitīgo izmešu daudzums. Vienlaikus tiks ievēroti visaugstākie lidojumu drošības standarti. NEFAB Latvijai paver jaunas iespējas aviācijas jomā, kuras ir jāizmanto.”

Funkcionālā gaisa telpas bloka izveides rezultātā ir paredzēts ievērojami palielināt gaisa telpas uzraudzības sistēmas kapacitāti, nodibinot ciešu sadarbību starp dalībvalstu civilās aviācijas uzraudzības institūcijām, gaisa satiksmes pakalpojumus sniedzošajiem uzņēmumiem un dalībvalstu militāro aviāciju. Aeronavigācijas pakalpojumus sniedzošo uzņēmumu aptuvenie aprēķini liecina, ka laika posmā no 2012. līdz 2025.gadam ieguvumi no NEFAB izveides varētu būt lēšami 340 miljonu eiro apmērā.

Latvija, Igaunija, Somija un Norvēģija, attīstot Ziemeļeiropas gaisa telpas funkcionalitātes sadarbību, izteica vēlmi šajā jomā pastiprināti sadarboties ar kaimiņvalstīm, īpaši Dāniju, Zviedriju un Islandi.

Satiksmes ministrijas Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!