Latvijas Republikas Ministru kabinets
2000.gada 7.martā Noteikumi Nr. 92
Rīgā (prot. Nr. 11, 22.§)
Noteikumi par mājsaimniecības elektrisko ledusskapju un saldētavu energoefektivitāti un atbilstības novērtēšanu
"Par atbilstības novērtēšanu" 7.pantu
I. Vispārīgie jautājumi
1. Šie noteikumi nosaka mājsaimniecības elektrisko ledusskapju, saldētas pārtikas uzglabāšanas kameru, pārtikas produktu saldētavu un to savstarpēji kombinētu iekārtu (turpmāk - saldēšanas iekārtas) energoefektivitātes kritērijus, kā arī to atbilstības novērtēšanas un tirgus uzraudzības kārtību.
2. Šie noteikumi neattiecas uz:
2.1. saldēšanas iekārtām, kuras var darboties ar citiem enerģijas avotiem, piemēram, baterijām vai akumulatoriem;
2.2. mājsaimniecības saldēšanas iekārtām, kuras darbojas pēc absorbcijas principa.
3. Latvijas tirgū atļauts piedāvāt tikai tādas saldēšanas iekārtas, kuru elektroenerģijas patēriņš nepārsniedz šo noteikumu 1.pielikumā minēto kategoriju saldēšanas iekārtām noteikto maksimāli pieļaujamo elektroenerģijas patēriņu. Saldēšanas iekārtu maksimāli pieļaujamo elektroenerģijas efektivitāti aprēķina saskaņā ar šo noteikumu 2.pielikumu.
II. Atbilstības apliecināšanas procedūra
4. Ražotājs apliecina saldēšanas iekārtas atbilstību šo noteikumu prasībām, sastādot atbilstības deklarāciju atbilstoši LVS EN 45014, un marķē katru saldēšanas iekārtu ar CE marķējumu (3.pielikums).
5. Ražotājs izstrādā šo noteikumu 7.punktā minēto tehnisko dokumentāciju. Minēto dokumentāciju ražotājs uzglabā ne mazāk kā trīs gadus pēc pēdējās saldēšanas iekārtas izgatavošanas un uzrāda pēc tirgus uzraudzības institūcijas pieprasījuma.
6. Ja ražotājs vai tā pilnvarotais pārstāvis nav noteiktā kārtībā Latvijā reģistrēta juridiska persona, tad atbildību par saldēšanas iekārtas atbilstību šo noteikumu prasībām uzņemas persona, kura izplata attiecīgās iekārtas Latvijas tirgū.
7. Tehniskajā dokumentācijā iekļauj šādu informāciju:
7.1. ražotāja nosaukums un adrese;
7.2. modeļa vispārīgs apraksts, lai to varētu precīzi identificēt;
7.3. rasējumi ar galvenajiem modeļa projekta raksturlielumiem un to detaļu tehniskie zīmējumi, kuras ievērojami ietekmē elektroenerģijas patēriņu (norādot, piemēram, attiecīgo detaļu izmēru, tilpumu, kompresora raksturlielumus, kā arī īpašas pazīmes);
7.4. lietošanas instrukcijas valsts valodā;
7.5. elektroenerģijas patēriņa mērījumi, kas veikti saskaņā ar šo noteikumu 2.pielikumu;
7.6. detalizēts elektroenerģijas patēriņa mērījumu atbilstības salīdzinājums ar šo noteikumu 2.pielikumā noteiktajām elektroenerģijas patēriņa prasībām.
8. Saldēšanas iekārtu ražotājs ir atbildīgs par saldēšanas iekārtas elektroenerģijas patēriņa noteikšanu saskaņā ar standartu LVS EN 153, kā arī par iekārtas atbilstību šo noteikumu 2.pielikumā noteiktajām prasībām.
9. Ražotājs vai tā pilnvarotais pārstāvis glabā atbilstības deklarācijas kopiju un tehnisko dokumentāciju ne mazāk kā trīs gadus pēc pēdējās iekārtas izgatavošanas.
10. Ražotājs veic visus nepieciešamos pasākumus, lai ražošanas procesā nodrošinātu saldēšanas iekārtu atbilstību attiecīgo normatīvo aktu prasībām un tehniskajai dokumentācijai.
11. Atbilstības deklarācijā norāda visu nepieciešamo informāciju, lai deklarēto saldēšanas iekārtu, ja nepieciešams, varētu nodot atpakaļ deklarētājam.
III. CE marķējums
12. Ražotājs, tā pilnvarotais pārstāvis vai importētājs CE marķējumu piestiprina saldēšanas iekārtai tā, lai marķējums būtu viegli saskatāms, salasāms un neizdzēšams.
13. Ja citos normatīvajos aktos noteiktas citas prasības saldēšanas iekārtu marķēšanai ar CE marķējumu, tad CE marķējumu atļauts izmantot tikai tādos gadījumos, ja attiecīgā saldēšanas iekārta atbilst visos normatīvajos aktos noteiktajām prasībām.
14. Uz saldēšanas iekārtas nedrīkst izvietot tādu marķējumu, kas var maldināt patērētāju par CE marķējuma nozīmi un formu.
15. Uz saldēšanas iekārtas, tās iepakojuma, instrukcijās vai citā dokumentācijā var izvietot jebkuru citu marķējumu, ja ir nodrošināta CE marķējuma redzamība un salasāmība.
IV. Tirgus uzraudzība
16. Tirgus uzraudzības iestādes funkcijas veic Patērētāju tiesību aizsardzības centrs.
17. Ja saldēšanas iekārtas elektroenerģijas patēriņš ir mazāks par attiecīgajai saldēšanas iekārtas kategorijai noteikto maksimāli pieļaujamo elektroenerģijas patēriņa lielumu vai vienāds ar to (Emax plus 15 %), tad saldēšanas iekārta atbilst šo noteikumu prasībām.
18. Ja saldēšanas iekārtas elektroenerģijas patēriņš ir lielāks par attiecīgajai saldēšanas iekārtas kategorijai noteikto maksimāli pieļaujamo elektroenerģijas patēriņa lielumu (Emax plus 15 %), papildus pārbauda trīs citu attiecīgo saldēšanas iekārtu elektroenerģijas patēriņu. Ja iegūtais vidējais aritmētiskais lielums pārsniedz maksimāli pieļaujamo elektroenerģijas patēriņa lielumu par 10 % (Emax plus 10 %), attiecīgo saldēšanas iekārtu atzīst par neatbilstošu šo noteikumu prasībām.
19. Ja saldēšanas iekārta neatbilst šo noteikumu prasībām, ražotājs novērš neatbilstību. Ja ražotājs nenovērš neatbilstību, Patērētāju tiesību aizsardzības centrs veic visus attiecīgajos normatīvajos aktos paredzētos pasākumus, lai attiecīgo iekārtu izņemtu no tirgus, nepieļautu tās tirdzniecību vai ierobežotu tās brīvu kustību tirgū.
20. Noteikumi stājas spēkā ar 2000.gada 1.jūliju.
Ministru prezidents A.Šķēle
Ekonomikas ministrs V.Makarovs
1.pielikums
Ministru kabineta
2000.gada 7.marta noteikumiem Nr.92
Saldēšanas iekārtu kategorijas
Nr.p.k. | Kategorija | Kategorijas raksturojums | |
1. | 1. | Ledusskapis bez zemas temperatūras nodalījuma1 | |
2. | 2. | Ledusskapis dzesētājs ar 5 °C un/vai 12 °C nodalījumu | |
3. | 3. | Ledusskapis ar zemas temperatūras nodalījumu (bez zvaigznītes) | |
4. | 4. | Ledusskapis ar zemas temperatūras nodalījumu (*) | |
5. | 5. | Ledusskapis ar zemas temperatūras nodalījumu (**) | |
6. | 6. | Ledusskapis ar zemas temperatūras nodalījumu (***) | |
7. | 7. | Ledusskapis saldētājs ar saldēšanas nodalījumu (****) | |
8. | 8. | Pārtikas produktu saldētājs (vertikālais) | |
9. | 9. | Pārtikas produktu saldētājs (skapis) | |
10. | 10. | Ledusskapis saldētājs ar vairāk nekā divām durvīm vai citas | |
iepriekš neminētas saldēšanas iekārtas |
1 Zemas temperatūras nodalījums - jebkurš nodalījums ar temperatūru mīnus 6 °C vai zemāku
Ekonomikas ministrs V.Makarovs
2.pielikums
Ministru kabineta
2000.gada 7.marta noteikumiem Nr.92
Maksimāli pieļaujamā elektroenerģijas patēriņa aprēķināšana saldēšanas iekārtām
1. Maksimāli pieļaujamo elektroenerģijas patēriņu (Emax) atbilstošās kategorijas saldēšanas iekārtai ar koriģēto tilpumu (Vkor) nosaka šādi:
1.tabula
Nr. | Kate- | Raksturojums | Emax (kWh/24 h) |
p.k. | gorija | ||
1. | 1. | Ledusskapis bez zemas temperatūras nodalījuma | (0,207 x Vkor + 218)/365 |
2. | 2. | Ledusskapis dzesētājs ar 5 °C un/vai 12 °C | (0,207 x Vkor + 218)/365 |
nodalījumu | |||
3. | 3. | Ledusskapis ar zemas temperatūras nodalījumu | (0,207 x Vkor + 218)/365 |
(bez zvaigznītes) | |||
4. | 4. | Ledusskapis ar zemas temperatūras nodalījumu (*) | (0,557 x Vkor + 166)/365 |
5. | 5. | Ledusskapis ar zemas temperatūras nodalījumu (**) | (0,402 x Vkor + 219)/365 |
6. | 6. | Ledusskapis ar zemas temperatūras nodalījumu (***) | (0,573 x Vkor + 206)/365 |
7. | 7. | Ledusskapis ar zemas temperatūras nodalījumu (****) | (0,697 x Vkor + 272)/365 |
8. | 8. | Pārtikas produktu saldētājs (vertikālais) | (0,434 x Vkor + 262)/365 |
9. | 9. | Pārtikas produktu saldētājs (skapis) | (0,480 x Vkor + 195)/365 |
Piezīme. Emax izsaka kWh/24 h un aprēķina ar precizitāti līdz divām decimāldaļām.
2. Ledusskapjiem saldētājiem, kam ir vairāk nekā divas durvis, vai citām iepriekš neminētām saldēšanas iekārtām maksimāli pieļaujamo elektroenerģijas patēriņu nosaka, ņemot vērā viszemāko temperatūru attiecīgajā nodalījumā (atbilstoši zvaigznīšu skaitam), šādā veidā:
2.tabula
Nr.p.k. | Temperatūra visaukstākajā nodalījumā | Kategorija | Emax (kWh/24 h) |
1. | > - 6 °C | 1., 2., 3. | (0,207 x Vkor + 218)/365 |
2. | <= - 6 °C (*) | 4. | (0,557 x Vkor + 166)/365 |
3. | <= - 12 °C (**) | 5. | (0,402 x Vkor + 219)/365 |
4. | <= - 18 °C (***) | 6. | (0,573 x Vkor + 206)/365 |
5. | <= - 18 °C (****) | 7 | (0,697 x Vkor + 272)/365 |
3. Saldēšanas iekārtu koriģēto tilpumu (Vkor) nosaka šādi:
Vkor = S (Vc x Wc x Fc x Cc),
kur Wc = (25 - Tc) / 20.
Apzīmējumi:
Tc - projektā paredzētā temperatūra katrā nodalījumā (°C);
Vc - konkrētā nodalījuma neto tilpums (litros);
Fc - koeficients, kas ir 1,2 - nodalījumiem bez saldēšanas, 1 - pārējiem nodalījumiem;
Cc = 1 - saldēšanas iekārtām, kas paredzētas darbībai mērenā (M) un subpolārā (SP) klimata joslā;
Cc = Xc - saldēšanas iekārtām, kas paredzētas darbībai subtropu (ST) klimata joslā;
Cc = Yc - saldēšanas iekārtām, kas paredzētas darbībai tropu (T) klimata joslā.
Koeficientu Xc un Yc lielumi atbilstoši dažādiem nodalījumu tipiem norādīti šī pielikuma 3.tabulā.
3.tabula
Nr.p.k. | Nodalījumi | Xc | Yc |
1. | Apakšējais nodalījums | 1,25 | 1,35 |
2. | Svaigo pārtikas produktu nodalījums | 1,20 | 1,30 |
3. | 0 °C nodalījums | 1,15 | 1,25 |
4. | Nodalījums bez zvaigznītes | 1,15 | 1,25 |
5. | Nodalījums ar vienu zvaigznīti (*) | 1,12 | 1,20 |
6. | Nodalījums ar divām zvaigznītēm (**) | 1,08 | 1,15 |
7. | Nodalījums ar trim (***) un četrām (****) zvaigznītēm | 1,05 | 1,10 |
Ekonomikas ministrs V.Makarovs
3.pielikums
Ministru kabineta
2000.gada 7.marta noteikumiem Nr.92
CE atbilstības marķējums
1. CE atbilstības marķējumu veido lielie burti "CE", kuri ir attēloti šādi:
2. Ja CE marķējums ir palielināts vai samazināts, jāievēro attēlā norādītās proporcijas.
3. Abām CE marķējuma komponentēm ir vienāds vertikālais izmērs, un tas nedrīkst būt mazāks par 5 mm.
Ekonomikas ministrs V.Makarovs